torstai 9. kesäkuuta 2011

MTV3: Kansa uskoo: Asenteet ulkomaalaisia kohtaan ovat kiristyneet

MTV3: Kansa uskoo: Asenteet ulkomaalaisia kohtaan ovat kiristyneet 9.6.2011

Suomalaiset kokevat asenteiden ulkomaalaisia kohtaan muuttuneen negatiivisemmiksi. Tieto käy ilmi MTV3:n tilaamasta tutkimuksesta.

Itä-Suomen yliopiston dosentin Vesa Puurosen mukaan tuloksissa on kyse lähinnä siitä, että vastaajat arvioivat toisten ihmisten suhtautuvan entistä nurjamielisemmin ulkomaalaisiin.

- Vaikeampi on arvioida, ovatko asenteet todellisuudessa koventuneet, varsinkin kun olemassa ei ole vertailuaineistoa, sanoo Puuronen.

Naisten ja miesten kannoissa eroja

Tutkimuksessa kysyttiin, miten suomalaisten asenteet ulkomaalaisia kohtaan ovat muuttuneet viime aikoina.

Vastaajista reilu puolet oli sitä mieltä, että asenteet ovat muuttuneet negatiivisemmiksi. Noin kolmannes oli puolestaan sitä mieltä, että asenteet eivät ole muuttuneet mitenkään. Vajaa kymmenen prosenttia vastaajista koki, että asenteet ovat muuttuneet positiivisemmiksi. Viisi prosenttia ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Naisten ja miesten kokemukset asenneilmapiiristä eroavat jonkin verran toisistaan.

Naisvastaajista lähes 60 prosenttia vastasi asenteiden muuttuneen negatiivisemmiksi. Kolmasosa oli sitä mieltä, että asenteet eivät ole muuttuneet mitenkään.

Miesvastaajat puolestaan olivat tasavahvasti joko sitä mieltä, että asenteet ovat muuttuneet negatiivisemmiksi (44 %) tai säilyneet ennallaan (43 %).

Tutkimus tehtiin 31.5. – 8.6. välisenä aikana. Vastaajia oli 2 279. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

"Miten suomalaiset asenteet ulkomaalaisia kohtaan ovat viime aikoina muuttuneet?"

9 % POSITIIVISEMMIKSI
35 % EI MUUTOSTA
51 % NEGATIIVISEMMIKSI
5 % EN OSAA SANOA


-----

MTV3: Kansa ei velvoittaisi kuntia vastaanottamaan pakolaisia

Valtaosa suomalaisista ei halua velvoittaa kuntia vastaanottamaan pakolaisia tai maahanmuuttajia. Tieto käy ilmi MTV3:n tilaamasta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa alustettiin, että kuntien halu vastaanottaa pakolaisia ja maahanmuuttajia vaihtelee suuresti. Itse kysymys kuului, pitäisikö kaikki kunnat velvoittaa ottamaan vastaan pakolaisia ja maahanmuuttajia.

Kyselyyn osallistuneista vastaajista 65 prosenttia vastasi ei. Miesvastaajista tätä mieltä oli 70 prosenttia ja naisvastaajista 60 prosenttia. Vajaa kymmenys ei osannut ottaa kysymykseen kantaa.

Eteläisessä Suomessa kuntien velvoitteeseen ottaa vastaan pakolaisia ja maahanmuuttajia suhtauduttiin nuivemmin kuin pohjoisemmassa Suomessa.

Etelä-Suomen läänissä kyselyyn osallistuneet vastasivat useammin ei (60 %) kuin Oulun läänissä (72 %) ja Lapin läänissä (75 %). Länsi- ja Itä-Suomessa vastaukset jäivät edellä mainittujen alueiden välimaastoon.

Korkeammin koulutetut kannattivat jonkin verran enemmän velvoitetta kuin vähemmän koulutetut.

MTV3 Uutiset teetti kyselyn Think Ifillä touko-kesäkuun vaihteessa. Kyselyyn osallistui lähes 2300 suomalaiseta. Virhemarginaali on enintään kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

"Pitäisikö kaikki kunnat velvoittaa ottamaan vastaan pakolaisia ja maahanmuuttajia?"

28 % KYLLÄ
65 % EI
7 % EN OSAA SANOA