tiistai 14. kesäkuuta 2011

Iltalehti: Eduskuntavaaliehdokas kohahdutti: Raju kommentti muslimitytöistä

Iltalehti: Eduskuntavaaliehdokas kohahdutti: Raju kommentti muslimitytöistä 14.6.2011
Kymen Sanomat: Van Wonterghem halusi vain provosoida 15.6.2011
Aamulehti: Kohuvaltuutetun lausunto: Muslimitytön tappaminen ”positiivinen asia” 16.6.2011

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Freddy van Wonterghemin muslimivastaiset kommentit kohahduttivat verkkokeskustelussa sunnuntaina.

Van Wonterghem kirjoittaa muslimityttöjen kivittämistä koskevassa viestiketjussa: "Minun puolesta Saudit tehkööt omassa maassa mitä haluavat, se ei kuulu meille. Positiivisena asiana voidaan pitää, aina kun tapetaan muslimi tyttö, saadaan yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä pois pelistä."

"Se on vain faktaa"

Miten perustelette kirjoitustanne?

- Sehän on vain faktaa. Se on heidän asia, mitä he siellä tekevät. Ei ole meidän asia puuttua heidän asioihin, eikä heidän asia puuttua meidän asioihin, van Wonterghem sanoo.

Van Wonterghemin mukaan tarkoitus oli provosoida.

- Tottakai tappaminen on aina väärin meidän länsimaisen mentaliteetin mukaan. Jos minä olisin Saudi-Arabian kuningas, siellä ei tapettaisi enää yhtään naista.

Hän pitää naisten kivittämistä julmana.

- Jos riittävästi tapetaan musliminaisia, he menehtyvät sukupuuttoon. He itse aiheuttaisivat sen siten. Ei kovin fiksulta vaikuta tuollainen tappaminen.

Kaksinaismoralismia

Van Wonterghemin mukaan länsimaat ovat kaksinaismoralistisia.

- Kauhistellaan arabimaiden tapoja, mutta silti tehdään kauppaa ja autetaan heitä rikastumaan. Minusta se on vähän kaksinaamaista.

Hänen mielestään on ikävää, että kaikki muslimit leimataan muutamien toiminnasta.

- Mulla on muslimikavereitakin. Se on heidän kannaltaan huono, että yritetään yleistää kaikki muslimit samanlaisiksi. Eihän kaikki kristitytkään ole vanhoillislestadiolaisia.

Aikuiset esimerkkinä

Lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula toivoo, että aikuiset näyttäisivät esimerkkiä lapsille, miten suhtaudutaan muihin kulttuureihin.

- Kärjekäs ja vierasvihainen keskustelu on yleistynyt julkisuudessa.

Aula ihmettelee ovatko van Wonterghemin kirjoitukset ironiaa tai heittelyä.

- Aikuisten syrjivä puhe ja heittely siirtyy lapsille ja siksi olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen. Varsinkin maahanmuuttajalapset joutuvat kohtaamaan oudoksuntaa ja vieroksuntaa.

Nasima: Ihokarvat nousevat pystyyn!

Afganistanilaissyntyinen Nasima Razmyar on järkyttynyt Freddy Von Wontergemin kommenteista.

-  Tuntuu ihan käsittämättömältä, että mitä hän oikeastaan hakee tuollaisella kirjoituksella. Mun mielestä tässä jo loukataan ihmisoikeuksia.

Razmyarin mielestä pitäisi puhua, miten pitkälle ihminen voi mennä puheissaan netin välityksellä.

-  Pitäisi puhua laajemmin islamfobiasta sekä netin ja mielipidekirjoitusten nimettömien kommenttien lietsomiseen. Tällaisiin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota, eikä vaan tämän kaltaiseen alentavaan ja surulliseen mielipidekirjoitteluun.

Razmyar tietää, mitä nuoret naiset joutuvat kokemaan sodissa ja konflikteissa ja ihmettelee, miten menestyneessä eurooppalaisessa länsimaassa voidaan puhua näin.

- Herättää tunteita. Olen koko elämäni yrittänyt puhua naisten oikeuksista puolesta ja siitä, mitä kauheuksia maailmassa tapahtuu kaikkia ihmisiä kohtaan ja erityisesti naisia ja nuoria tyttöjä kohtaan. Kyllä tuollainen pysäyttää. Ihokarvat nousevat pystyyn, kun Suomessa oikeusvaltiossa sanoo näin.

_________________________________________________

Kymen Sanomat: Van Wonterghem halusi vain provosoida

Perussuomalaisten kotkalainen kunnallispoliitikko Freddy van Wonterghem kohahdutti muslimivastaisilla kommenteillaan verkkokeskustelussa tällä viikolla. Van Wonterghemin mukaan kommentit olivat tarkoitettu ainoastaan provosoinniksi.

Freddy van Wonterghemin provokaation tarkoituksena oli kiinnittää huomio länsimaiden kaksinaismoralismiin. Länsimaat eivät puolusta Saudi-Arabian ihmisoikeuksia, koska se ei ole länsimaiden taloudellisten etujen mukaista. Öljykauppa Saudi-Arabian kanssa on tärkeämpää kuin ihmisoikeudet, mutta samalla maan tapoja kauhistellaan.

Asiayhteydestä irrotettuna van Wonterghemin lausunto muslimityttöjen kivittämisestä tuntuu rajulta. ”Minun puolesta Saudit tehkööt omassa maassa mitä haluavat, se ei kuulu meille. Positiivisena asiana voidaan pitää, aina kun tapetaan muslimityttö, saadaan yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä pois pelistä”.

— Tämä ei tarkoita, että hyväksyisin sen, Freddy van Wonterghem sanoo.

Kansanedustaja Juho Eerola on Iltalehden tietojen perusteella sitä mieltä, ettei itse aivan samoilla sanankäänteillä asioita olisi ilmaissut.

Eerolan mielestä van Wonterghemin ”hoono soomi” aiheuttaa usein sen, että asiat tulevat liian kärjistetysti esiin.
_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten valtuutettu selitteli muslimityttöpuheitaan

Kotkalainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu aiheutti pienen kohun kirjoituksellaan muslimityttöjen tappamisesta. Valtuutettu Freddy Van Wonterghmen kirjoitti sunnuntaina nimellään ja kuvallaan Uuden Suomen keskustelupalstalla näin:

"Minun puolesta Saudit tehkööt omassa maassa mitä haluavat, se ei kuulu meille. Positiivisena asiana voidaan pitää, aina kun tapetaan muslimi tyttö, saadaan yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä pois pelistä."

Van Wonterghem kommentoi uutista, jossa kerrottiin teini-ikäisen tytön kuolleen hänelle määrättyihin raipaniskuihin Saudi-Arabiassa.

Kun muut keskustelijat hämmästyivät provosoivasta tekstistä, Van Wonterghmen kirjoitti todenneensa vain itsestään selvän asian.

"Näin minä olen kirjoittanut. Ajatus oli, että en minä mitään muuta positiivista kykene keksimään, jos nyt oikein etsimällä etsitään. No, saavat he tietysti oikeutta, heidän lakien mukaan. Mutta en minä ymmärrä, miksi meidän pitäisi hyväksyä sitä", Van Wonterghem sanoo HS:lle.

Lain mukaan rangaistavaa on, jos levittää mielipiteen, jossa johonkin kansanryhmään kohdistuvaa väkivaltaa pidetään hyväksyttävänä. Van Wonterghem ei koe, että kirjoituksen voisi epäillä olevan kiihotusta kansanryhmää vastaan.

Eikö ongelma silti ole, että ihmisen tappamista pidetään positiivisena?

"Se riippuu, miltä kannalta katsoo. Sanotaan näin, että teoreettisesti sitä voi pitää positiivisena myös väestöräjähdyksen kannalta, mutta se siis hyvin teoreettisesti. Mitä vähemmän on potentiaalisia ihmisiä synnyttämässä, sitä vähemmän väestö kasvaa. Mutta se on hyvin teoreettinen", Van Wonterghem sanoo.

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Lindström sanoo, ettei jaa näkemystä.

"Se on hänen ikioma, henkilökohtainen mielipiteensä. Minä en itse lähtisi tuollaisia kirjoittelemaan, mutta Freddy kirjoittelee, mitä kirjoittelee. Se ei ole meidän yhteinen näkemyksemme", Lindström sanoo.
_________________________________________________

Aamulehti: Kohuvaltuutetun lausunto: Muslimitytön tappaminen ”positiivinen asia”

Muslimisynnyttäjen tappamiskirjoituksella kohua herättänyt kotkalainen kaupunginvaltuutettu Freddy Van Wonterghem sanoo Helsingin Sanomissa, ettei koe syyllistyneensä väitteellään rikokseen.

Van Wonterghem kommentoi Uudessa Suomessa sunnuntaina uutista, jossa kerrottiin teini-ikäisen tytön kuolleen hänen määrättyihin raipaniskuihin Saudi-Arabiassa.

Näin valtuutettu kirjoitti:

- Minun puolesta saudit tehkööt omassa maassa mitä haluavat, se ei kuulu meille. Positiivisena asiana voidaan pitää, aina kun tapetaan muslimityttö, saadaan yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä pois pelistä.

Kysymykseen rikollisesta toiminnasta eli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Van Wonterghem vastaa näin Helsingin Sanomissa:

- Kyllä he itse kiihottavat itseään vastaan tuolla toiminnalla. Mika on pahempaa: jos raipaniskuilla surmataan muslimityttö vai se suurempi rikos, että minä kerron sen. En minä käskenyt heidän tappaa, he sen ihan itse tekevät ja pilaavat maailman silmissä maineensa.

Hesarissa hän vetää sen verran sanojaan takaisin, että sanoo pitävänsä kivittämistä ”erittäin tuomittavana”.

Van Wonterghem on ennenkin kunnostautunut kohulausunnoilla. Vuoden 2009 eurovaaleissa hän ilmoitti kannattavansa bordellien laillistamista ja kertoi itsekin asioineensa niissä.

Perussuomalaisten listoilta eduskuntaan pyrkinyt van Wonterghem ilmoitti tänä keväänä, että holokausti oli pitkälti Neuvostoliiton propagandaa.

Iltalehden mukaan belgialaissyntyinen van Wonterghem uskoo, että juutalaisia tapettiin toisessa maailmansodassa, mutta hänen mielestään uhrien määrät ovat liioiteltuja.