maanantai 27. kesäkuuta 2011

Savon Sanomat: Asenteiden muutos näkyy syödessäkin

Savon Sanomat: Asenteiden muutos näkyy syödessäkin 27.6.2011

Perussuomalaisten, ruotsidemokraattien tai Yhdysvaltojen teekutsuliikkeen poliittinen nousu kertoo kaipuusta aikaan, jolloin kansalaisten uskottiin vielä olevan isäntiä omassa talossaan ilman ainaista vieraitten hyysäämistä ja ymmärtämistä.

Vierasvastaisuuden rinnalla Suomessa ja laajalti myös muualla maailmassa vaikuttaa toinen selkeä kehityssuunta: politiikan, talouselämän ja tieteen ammattilaiset ja asiantuntijat ovat menettämässä arvovaltaansa. Vaikka pääministeri Jyrki Katainen ja hänen valtiovarainministerinsä Jutta Urpilainen puhuisivat enkelten kielellä, miten Suomen on oman etunsa nimissä autettava velkavankeuteen itsensä ajaneita EU:n jäsenmaita, iso osa kansasta ei välitä pätkääkään näistä vakuutteluista.

Länsimaisen edistyksen perustaksi noussut darwinilainen kehitysoppi ei ole koskaan juurtunut Yhdysvaltojen ääriuskonnollisiin ryhmiin, ja viime vuosina Raamattuun pohjaava "kreationistinen" ajattelu on saanut jalansijaa jopa yleensä järkevästi toimivassa Pohjolassa. Sillä ei ole onneksi samanlaista käytännön vaikutusta kuin terveystieteilijöiden oppien julkisella mitätöinnillä, mikä heijastuu suoraan kansanterveyteen.

Samaan tapaan kuin uuskansallismieliset suomalaiset kieltäytyvät nauttimasta johtavien poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden määräämiä EU-rohtoja, nyrpistävät paljolti samat kansalaiset nenäänsä myös kansanterveyden asiantuntijain ravinto-opillisille suosituksille.

1970-luvulta lähtien suomalaisia on neuvottu vaihtamaan eläinrasvat kasvisrasvoihin, ja miljoonat ovat niin myös tehneet. Muutamat julkisuudessa vahvasti esiintyneet toisinajattelevat lääkärit ja muut asiantuntijoina esiintyvät henkilöt ovat kuitenkin saaneet nyt aikaan haluamansa muutoksen.

Helsingin Sanomain julkaisemien tuoreitten tilastojen mukaan monet suomalaiset ovat vaihtaneet jo kasvisrasvoista valmistetut kevytlevitteensä lehmänmaidosta kirnuttuun voihin ja vaaleansinisen rasvattoman maitonsa punaiseen täysmaitoon. Myös kaikenlaiset muut elintarviketeollisuuden kehittelemät, osin keinotekoiset vähäkaloriset valmisteet ovat menettämässä suosiotaan.

Oma terveys on ihmisille kaikki kaikessa, ja sen vuoksi heitä on myös helppo houkutella mukaan vaikka mihin, mikä sisältää lupauksen hyvästä elämästä ja pitkästä iästä. Usein näillä houkuttelijoilla on myös pontimenaan heidän omia taloudellisia intressejä. Suurta edesvastuuttomuutta he osoittavat joka tapauksessa leimatessaan tieteen perustutkimuksen tulokset virheellisiksi ja vahingollisiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositukset kasvisrasvojen puolesta eivät ole huuhaata, vaan perustuvat erittäin laajoihin ja pitkään jatkuneisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin tutkimuksiin. Tämä olisi hyvä muistaa jokaisen suomalaisen taas heti juhannuksen jälkeen, kun viikonvaihteessa nautitut rasvaiset makkarat ja grillipihvit on saatu sulatelluiksi.