keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

YLE: Maahanmuutto nostaa syntyvyyttä Suomessa vain hitusen

YLE Savo: Maahanmuutto nostaa syntyvyyttä Suomessa vain hitusen 29.6.2011

Tilastokeskuksen mukaan ulkomailla syntyneet äidit saavat keskimäärin vain hiukan enemmän lapsia kuin kantasuomalaiset. Koska maahanmuuttajien osuus synnytysikäisistä naisista on varsin pieni, maahanmuuttajanaiset nostavat kokonaissyntyvyyttä vain yhdellä sadasosalla.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli noin 1,2 miljoonaa hedelmällisyysikäistä naista. Heistä vajaat 90 000 oli syntynyt Suomen ulkopuolella.

- Suomessa syntynyt nainen synnyttää keskimäärin 1,85 lasta, maahanmuuttajanainen keskimäärin hiukan yli kaksi. Mutta koska heidän osuutensa hedelmällisyysikäisistä naisista on vielä pieni, myös maahanmuuton vaikutus kokonaissyntyvyyteen on hyvin vähäinen, selittää yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta.

Vaikka keskimääräinen lapsiluku ei juuri poikkea kantasuomalaisista, eroja on eri maahanmuuttajaryhmien kesken. Afrikasta tulleilla naisilla on keskimäärin on 3,33 lasta, Aasiasta tulleilla hiukan yli kaksi. Entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneilla on keskimäärin vain 1,73 lasta. Virosta muuttaneilla on 1,8 lasta eli luku on alhaisempi kuin kantasuomalaisilla.

- Nämä kompensoivat toisiaan, joten vaikutus Suomen kokonaissyntyvyyteen jää maltilliseksi, tiivistää yliaktuaari Rapo.

Maahanmuuttajaäideille 5700 lasta

Lasten määrä on kuitenkin eri asia kuin syntyvyys. Vuonna 1990 maahanmuuttajaäideille syntyi Suomessa 1200 lasta, viime vuonna jo 5700 lasta. Ilman heitä ikäluokan koko olisi jäänyt viime vuonna 55 000 lapseen, itsenäisyyden ajan pienimmäksi. Syntyneiden ja kuolleiden määrä olisi jo melko lähellä toisiaan, sillä viime vuonna kuoli 51 000 suomalaista.