torstai 16. kesäkuuta 2011

YLE: Poliisi keskittää turvapaikkatutkintaa neljälle paikkakunnalle

YLE Etelä-Karjala: Poliisi keskittää turvapaikkatutkintaa neljälle paikkakunnalle 16.6.2011

Turvapaikkatutkinta aiotaan keskittää Lappeenrantaan, Turkuun, Ouluun ja Helsinkiin. Suunnitelmissa on myös rajata turvapaikkahakemusten jättäminen vain näille neljälle paikkakunnalle. Tämä vaatisi kuitenkin lakimuutosta. Tällä hetkellä turvapaikkahakemuksen voi jättää poliisille kaikkialla Suomessa.

Poliisihallinnon tavoitteena on keskittää turvapaikka-asioiden asiantuntemusta ja lisätä alueellista yhteistyötä rajavartiolaitoksen, poliisin, maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuksien kanssa. Etelä-Karjalan poliisilaitoksella poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna näkee keskittämisessä monia etuja.

- Turvapaikanhakijoiden oikeusturva paranisi, käsittelyajat lyhentyisivät ja rahaa kuluisi vähemmän, summaa Wasastjerna.

Etelä-Karjalassa turvapaikkatutkinnan keskittäminen tietäisi turvapaikkajuttujen kolmin- tai nelinkertaistumista. Nyt Etelä-Karjalassa käsitellään vuodessa 250 juttua, keskittämisen jälkeen juttuja olisi arviolta 750 - 1 000 juttua. Juttujen lisääntyminen lisäisi myös henkilökunnan tarvetta Etelä-Karjalan poliisissa.

Poliisiylijohtajan asettaman työryhmän helmikuussa valmistunut työ on ollut jo lausuntokierroksella. Turvapaikkatutkinnan keskittämisen mallista ja resurssoinnista on tarkoitus sopia syksyllä. Hanketta on viety eteenpäin yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa. Työryhmän tehtävänä oli kehittää turvapaikkatutkintaa ja säilöönottoa.

- Näyttäisi siltä, että tämä hanke menee hyvin eteenpäin ja pilotointi keskittämisasiassa käynnistyisi syksyllä 2011 Oulussa, sanoo Wasastjerna.