lauantai 18. kesäkuuta 2011

HS: Vähemmistövaltuutettu selvittää venäläisten poistamista ruokajonosta

Helsingin Sanomat: Vähemmistövaltuutettu selvittää venäläisten poistamista ruokajonosta 18.6.2011
Uusi Suomi: IS: Passi esiin leipäjonossa – ”Ei olla rasistisia” 16.6.2011

Vähemmistövaltuutettu selvittää kotkalaisen avustusjärjestön tapaa jakaa ruokakasseja vain Suomen kansalaisille.

Kotkalainen yhdistys päätti viime viikolla olla antamatta ruokakasseja ulkomaalaisille, koska yhdistyksen mielestä venäläiset käyttivät ilmaista apua väärin. Leipää yhdistys jakaa yhä kaikille halukkaille.

Tiedottaja Maria Swanljungin mukaan vähemmistövaltuutetun toimisto perehtyy tapaukseen selvittääkseen, voiko kyse olla syrjinnästä.

Kotkan keräys- ja avustuskeskus jakaa ruokakasseja kahdesti viikossa noin 50–100 ihmiselle. Ruoan yhdistys saa lähinnä avustuksina kaupoista.

Myymäläpäällikkö Ranja Laakson mukaan yhdistys varmisti poliisilta, että ruokakassien jakamista saa rajoittaa.

Yhdistys epäilee, että avunhakijoiden joukossa on ollut Venäjältä Kotkaan tulleita turisteja ja sellaisia venäläisiä, jotka apua eivät kaipaisi.

"Jopa ikkunan eteen on tultu Mersun kanssa", Laakso sanoo.

Tätä nykyä ruokakasseja jaetaan tutuille suomalaisille ja ihmisille, joilla on esittää Suomen passi.

_____________________________________________

Uusi Suomi: IS: Passi esiin leipäjonossa – ”Ei olla rasistisia”

Kotkalainen ruoka-apujärjestö jakaa nykyisin elintarvikekassejaan vain Suomen kansalaisille, kertoo Ilta-Sanomat.

Kotkan Keräys- ja avustuskeskuksen ikkunaan ilmestyi asiasta kertova lappu viime viikolla.

–Jos halutaan ruokakassi, niin pitää olla Suomen passi näyttää, kertoo keskuksen myymälävastaava Ranja Laakso IS:lle.

Tempun syy on se, että jonossa kalliine autoineen käyvät venäläiset ovat ärsyttäneet järjestäjiä ja muita kävijöitä. Kotkalainen kaupunkilehti Ankkuri kertoi jo viime kesänä, että ruokaa haetaan jonosta jopa Mersuilla.

–Ei olla rasistisia, mutta venäläisten määrä on lisääntynyt aivan silmittömästi jonossa, ja oma porukka kärsii. Ei sitä tiedä, ovatko ne päiväturistina vai minä, Laakso sanoo IS:lle.

Ilman passia saa järjestön mukaan leipää mutta ei ruokakassia. Järjestö kertoo varmistaneensa viranomaisilta, että rajoitus on laillinen.
_____________________________________________


Ilta-Sanomat: Kotkan leipäjonossa tuli mitta täyteen: Ei enää ruokakasseja ulkomaalaisille

- Oma kansa ensin, kerrotaan Kotkan Keräys- ja avustuskeskuksesta IS:lle.

Kotkassa ei suostuta antamaan ruoka-apua ulkomaalaisille. Päätöstä perustellaan muun muassa venäläisten suurella määrällä.

Ohikulkija hämmästyi kävellessään leipäjonon ohi Kotkan Hovinsaarella torstaina.

Kotkan Keräys- ja avustuskeskuksen ikkunaan oli ilmestynyt lappu: "Huom! Kassit ainoastaan suomalaisille".

Keskus antaa ruoka-apua joka maanantai ja torstai.

- Kyllä näin on, laitoimme lapun viime torstaina. Jos halutaan ruokakassi, niin pitää olla Suomen passi näyttää, kertoo keskuksen myymälävastaava Ranja Laakso.

Syyksi kerrotaan venäläisten suuri määrä ja luksusautot.

- Ei olla rasistisia, mutta venäläisten määrä on lisääntynyt aivan silmittömästi jonossa, ja oma porukka kärsii. Ei sitä tiedä, ovatko ne päiväturistina vai minä, Laakso sanoo.

- Ollaan ajateltu, että avustetaan omaa porukkaa. Oma kansa ensin. Toki hekin saavat, jos on Suomen passi esittää. Ilman passia kyllä saa leipää mutta ei ruokakassia, hän lisää.

Myös venäläisten autot ovat aiheuttaneet katkeruutta.

- Tämä on ensimmäinen kerta kun vaadimme tätä. Otettiin se käyttöön, koska näytti siltä että alkaa tämä valtaus ja oma ryhmä syrjäytyy. Venäläiset tulee niillä laatuautoillaan ja jätetään kulmien taakse kun tulevat jonoon, meille kerrotaan siitä. He eivät ole avuntarvitsijoita.

Laakson mielestä uusi vaatimus ei ole epäreilua tai syrjivää. Kuulemma lupakin on.

- Luvat on soiteltu viranomaisilta ja kysytty, että voiko näin toimia. Poliisi sanoi, että kyllä voi.

Keskukselle kelpaa vain passi, ei kelakortti.

- Se ei ole pätevä syy. Se ei ole vielä suomalaisuuden merkki. Ne saavat etuuksia mutta ei vielä Suomen kansalaisuuksia ole saanut.

Laakso kuitenkin korostaa, että luksusauton omistava suomalainenkaan tuskin saa ruokakassia.

____________________________________________

YLE Kymenlaakso: Leipäjonon passivaatimus hämmentää viranomaisia

Lain mukaan Kotkan keräys- ja avustuskeskus voi valita, kenelle ruoka-avustuksen antaa. Kotkan leipäjonossa ruokakassin saa vain Suomen passin esitettyään. Toiminnanjohtaja Maija Kleimolan mukaan tarkoituksena on nostaa oman maan kansalaiset etusijalle.

Rikosylikomisario Bengt Brinkas Kymenlaakson poliisista on kummissaan Kotkan keräys- ja avustuskeskuksen passivaatimuksesta. Keskuksen ikkunassa on lappu, joka ilmoittaa, että ruokakassit on tarkoitettu vain suomalaisille. Lainvastainen kyltti ei kuitenkaan ole.

- Lain mukaan yksityinen yhdistys ja avustusjärjestö voi valita asiakkaansa. Toinen asia on, onko tämä hyvien tapojen mukaista, Brinkas pohtii.

Samaa mieltä on sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman. Yhdenvertaisuuslaki koskee lähinnä julkisyhteisöjä ja yrityksiä.

- Yhdistykset jäävät harmaalle alueelle, sanoo Stenman.


Taustalla venäläisten ruoanhaku

Kotkan keräys- ja avustuskeskus on jakanut vähävaraisille ruoka-avustusta usean vuoden ajan. Ruoan yhdistys kerää mm yrityksiltä.

Keskuksen myymälävastaavan Ranja Laakson mukaan lappu on laitettu ikkunaan viikko sitten. Laakso kertoo, että syynä on venäläisten ilmestyminen ruokajonoihin. Laakson mukaan venäläiset ilmestyvät ruokajonoihin luksusautoista, eikä ruokaa riitä todellisille tarvitsijoille.

Ruokakassin saa Kotkassa toistaiseksi vain Suomen passilla. Laakson mielestä uusi vaatimus ei ole epäreilu tai syrjivä.

”Maahanmuuttajista pidetään parempaa huolta”

Kotkan keräys- ja avustuskeskuksen toiminnanjohtaja Maija Kleimolan mukaan ulkomaalaisten jättäminen ruoka-avun ulkopuolelle on poikinut toistaiseksi vain positiivista palautetta. Pois käännytetyt ulkomaalaiset ovat kuitenkin olleet linjauksesta kummissaan.

- On kysymys oikeudenmukaisuudesta. Aikoinaan ruoka-apua alettiin jakaa suomalaisille. Silloin ei ollut tätä ongelmaa, että olisi ollut näin paljon venäläisiä. Saattaa olla tilanne, että jonossa kaksikymmentä ensimmäistä on venäläisiä ja ruokakasseja on vain kolmekymmentä, Kleimola kertoo.

Ruokajonossa tehdyn linjauksen mukaan ulkomaalaiset ovat oikeutettuja leivän hakemiseen, mutta eivät saa varsinaisia ruokakasseja. Passittomia suomalaisia ei kuitenkaan käännytetä jonosta pois. Maija Kleimolan mukaan suomalaiset tunnistaa kasvoista.

- Suomalaisille kynnys tulla hakemaan ruoka-apua on korkeampi. Minun käsittääkseni venäläisillä tekijänä on ahneus ja suomaisilla puute, Kleimola sanoo.

Kleimola arvelee, että venäläisistä ja maahanmuuttajista huolehditaan Suomessa paremmin kuin oman maan kansalaisista. Hänen mielestään ruokajonossa ei harjoiteta syrjintää.

- Totta kai siinä nostetaan kotimaan kansalainen etusijalle. Niin sen pitää ollakin. Omatuntoni on puhdas, Kleimola toteaa.


Kaupunki ottaa asian puheeksi

Kotkan keräys- ja avustuskeskus on Kotkan kaupungin tukema yhdistys. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Salminen kertoo, että ruoka-avun rajoittamisen perusteista ja jatkosta tullaan puhumaan yhdistyksen kanssa. Salmisen mukaan yhdistys saa kuitenkin lähtökohtaisesti itse päättää asioistaan.

Ruoka-avun jakamista jatketaan Kotkassa kaksi kertaa viikossa. Suomalaispassien vaatimisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.