maanantai 27. kesäkuuta 2011

HS: Tutkija: Harmaan talouden vastainen ohjelma voi jäädä lupauksiksi

Helsingin Sanomat: Tutkija: Harmaan talouden vastainen ohjelma voi jäädä lupauksiksi 27.6.2011

Hallitus on luvannut kitkeä harmaata taloutta kovin ottein. Hallitusneuvotteluissa harmaan talouden työryhmää vetänyt Jukka Gustafsson (sd) kehui lopputulosta "erittäin kovaksi paperiksi".

Harmaan talouden torjuntaan erikoistunut tutkija Markku Hirvonen sanoo, että alustavat kehut ovat paikallaan, mutta vielä ei voi tuulettaa: "Tuo on hyvä ohjelma, mutta kaikki on kiinni siitä, miten se onnistutaan toteuttamaan. On vanhastaan esimerkkejä siitä, että hyvät ideat on vesitetty toteutusvaiheessa. Nämä on pikkuisen vaarallisia nämä luvataan selvittää -tyyppiset lauseet."

Hirvosen mukaan hallituspuolueet olisivat voineet kirjoittaa tarkemmin, miten esimerkiksi tilaajavastuulakia uudistetaan. Nykyinen laki on hampaaton. "Laiminlyöntimaksu yrityksille on keskimäärin 5 000–6 000 euroa. Se ei ole missään suhteessa hyötyyn, jonka yritys saa urakan teettämisestä pimeällä yrityksellä."

Hallitusohjelmassa luvataan "selvittää tilaajavastuulain uudistamistarpeet". Uudistuksia puntaroidaan kolmikantaisessa työryhmässä. Lopputuloksesta ei ole takuita.

"Tyypillinen kompromissi. Tilaajavastuulain olisi voinut kirjata tarkemmin, mutta se on niin arka aihe elinkeinoelämälle, että se jätettiin tarkoituksella kolmikantatyöryhmän ratkaistavaksi", Hirvonen arvioi.

Ulkomaalaisten työntekijöiden verovalvonta on Markku Hirvosen mukaan tilaajavastuulain lisäksi toinen hallitusohjelman kysymysmerkki.

Nyt yritysten ei tarvitse maksaa ennakonpidätystä ulkomaalaisten vuokratyöntekijöiden palkasta. Jotta heitä voitaisiin verottaa, ulkomaalaisten olisi marssittava itse verotoimistoon ja ilmoitettava halustaan maksaa veroja. Hallitus aikoo selvittää, pitäisikö käytäntöä muuttaa.