tiistai 21. kesäkuuta 2011

Turun Sanomat: Pimeän työvoiman torjujia uhkaillaan rakennustyömailla

Turun Sanomat: Pimeän työvoiman torjujia uhkaillaan rakennustyömailla 21.6.2011

Pimeää työvoimaa metsästävät Rakennusliiton virkailijat ovat kohdanneet uhkailuja suomalaisilla rakennustyömailla. Tilaajavastuulain toteutumista valvovan tarkastajan henkeä on jopa uhattu. Eräs Rakennusliiton virkailija kertoo, että ulkomaisista yrityksistä on pelottelumielessä lähetetty ”korstoja” liiton toimistolle.

– On kutsuttu Viroon lupaamalla maksaa kaikki kulut, mutta paluulippua en olisi sitten tarvinnutkaan, kuvailee toinen Rakennusliiton aluepäällikkö.

Liiton työntekijöiden mukaan rakennusyritysten taustalla toimii jopa etsintäkuulutettuja ammattirikollisia.

Asiantuntijoiden mukaan toimet harmaan talouden kitkemiseksi ovat täysin riittämättömiä. Esimerkiksi tilaajavastuulaki ei ole täyttänyt tehtäväänsä. Kiinnijäämisen riski on olematon, ja rangaistukset lain rikkomisesta ovat liian pieniä.

– Valtiovalta lepsuilee harmaan talouden torjunnassa, kritisoi Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Rakennusliiton ja Rakennusteollisuus ry:n mielestä rakennusalan harmaan talouden suurin ongelma ovat ulkomaalaiset alihankintayritykset, jotka eivät maksa veroja mihinkään.

Yritykset kikkailevat sopimuksella, jonka mukaan Virossa rekisteröity alihankintayritys ja sen työntekijät eivät ole ensimmäisen kuuden kuukauden aikana verovelvollisia Suomessa.

Tavallista on, että verovapauden päätyttyä pöytälaatikosta otetaan uusi firma ja samat yrittäjät ja työntekijät jatkavat verotonta tienaamistaan. Kaikki velvoitteensa hoitavat suomalaisyritykset eivät pärjää hintakilpailussa.

Pimeän rakennustyövoiman käyttö aiheuttaa Suomen valtiolle arviolta jopa 500 miljoonan euron veromenetykset vuosittain. Suomessa työskentelee jopa 20 000 rakennustyöläistä, jotka eivät maksa veroja.