keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

YLE: Turvapaikanhakijoiden määrä laskenut - majoituspaikkoja vähennetään

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoiden määrä laskenut - majoituspaikkoja vähennetään 22.6.2011

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista vähennetään noin 550 majoituspaikkaa vuoden loppuun mennessä, kertoo Maahanmuuttovirasto. Majoituspaikkoja vähennetään, koska turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut lähes 40 prosenttia edellisvuodesta.

Suomesta haki toukokuuhun mennessä turvapaikkaa 1 137 ihmistä, kertoo Maahanmuuttovirasto. Turvapaikanhakijoiden määrä on alustavien tietojen mukaan noin 40 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Hakijoiden määrän väheneminen näkyy myös vastaanottokeskuksissa. Keskusten noin 3 600 majoituspaikasta yli 600 on nyt vapaana.

Eniten vapaita paikkoja on Helsingin ja Joutsenon vastaanottokeskuksissa. Niissä on yhteensä yli 400 paikkaa tyhjillään. Sekä Helsingin että Joutsenon vastaanottokeskuksista aiotaan vähentää sata paikkaa heinäkuusta lähtien.

Muista vastaanottokeskuksista vähennetään syyskuusta lähtien yhteensä 150 paikkaa. Vuoden loppuun mennessä Maahanmuuttovirasto aikoo karsia vielä 200 majoituspaikkaa, mutta niiden kohteet päätetään syyskuussa.

Alaikäisten ryhmäkoteja lakkautetaan

Leikkauslistalla on myös alaikäisille tarkoitettuja keskuksia. Alaikäisyksiköistä vähennetään yhteensä 67 majoituspaikkaa, jonka vuoksi Rovaniemen tukiasumisyksikkö ja Kotkan Laajakosken tukiasumisyksikkö ja ryhmäkoti lakkautetaan. Lisäksi Turun, Siuntion ja Punkalaitumen ryhmäkodeista vähennetään yhteensä kuusi paikkaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan uusia majoituspaikkoja pystytään perustamaan tarvittaessa nopeasti.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen arvioidaan saapuvan tänä vuonna noin 2 500 - 3 000 turvapaikanhakijaa.

___________________________________________

Maahanmuuttoviraston tiedote: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan

Maahanmuuttovirasto vähentää noin 550 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista loppuvuoden aikana. Syynä on turvapaikanhakijamäärän lasku lähes 40 prosentilla edellisvuodesta. Tällä hetkellä vastaanottokeskusten yhteensä noin 3 600 majoituspaikasta yli 600 on vapaana.

Vapaita paikkoja on eniten Helsingin ja Joutsenon vastaanottokeskuksissa, yhteensä yli 400. Näistä molemmista vähennetään sata paikkaa 1.7. alkaen. Sekä Helsinki että Joutseno ovat niin sanottuja kauttakulkuyksiköitä, joihin turvapaikanhakijat majoitetaan turvapaikkatutkinnan ajaksi.

Muista vastaanottokeskuksista vähennetään yhteensä 150 paikkaa 1.9. alkaen. Vuoden loppuun mennessä leikkauslistalla on lisäksi 200 paikkaa, joiden kohteet päätetään syyskuussa.

Alaikäisyksiköistä vähennetään 67 paikkaa

Vähennettävistä paikoista 67 on ryhmäkodeissa ja tukiasumisyksiköissä, joihin majoitetaan yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Nämä vähennykset toteutetaan seuraavasti:

* 1.7. alkaen vähennetään 6 paikkaa Turun ja Punkalaitumen ryhmäkodeista.
* 1.9. alkaen lakkautetaan 20-paikkainen Rovaniemen tukiasumisyksikkö sekä vähennetään 6 paikkaa Siuntion ryhmäkodista.
* 31.12. mennessä lakkautetaan Kotkan Laajakoskelta 21-paikkainen tukiasumisyksikkö ja 14-paikkainen ryhmäkoti.

Muuttujat tarkassa seurannassa

Turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ohjaavassa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä seurataan tarkasti, kuinka hakijamäärät ja -profiilit vaihtelevat paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa. Tiiviin tarkkailun alla on myös Pohjois-Afrikan yhteiskunnallisen tilanteen kehitys ja sen mahdolliset vaikutukset pakolaisvirtoihin ja lopulta Suomeen.

Tarvittaessa uusia majoituspaikkoja pystytään perustamaan nopeasti. Esimerkiksi Oulun vastaanottokeskuksessa pidetään yllä valmiutta lisätä yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoja, jos alaikäishakijoiden määrä nousee.


Alustavien tilastojen mukaan Suomesta haki turvapaikkaa tammi–toukokuussa 1 137 henkilöä, mikä on 39 prosenttia edellisvuoden alkua vähemmän (1–5/2010: 1 867). Näiden lukujen valossa koko vuonna hakijoita arvioidaan saapuvan noin 2 500–3 000 (2010: 4 018). Arvio on liukuva, koska hakijamäärät vaihtelevat usein etenkin syksyllä.

________________________________________________

Etelä-Saimaa: Joutsenon vastaanottokeskuksen paikkoja vähennetään

Joutsenon vastaanottokeskuksessa vähennetään yli 100 paikkaa kesän aikana. Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän lasku lähes 40 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Eniten vapaita paikkoja on Helsingin ja Joutsenon vastaanottokeskuksissa. Paikkoja on vapaana yhteensä 400. Sekä Helsinki että Joutseno ovat niin sanottuja kauttakulkuyksiköitä, joihin turvapaikanhakijat majoitetaan turvapaikkatutkinnan ajaksi.

Muista vastaanottokeskuksista vähennetään yhteensä 150 paikkaa syyskuusta alkaen.

Myös alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on laskussa. Viime vuonna alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli 329, tänä vuonna heitä on tullut vain 64.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylipäällikkö Veikko Pyykkönen arvioi etenkin alaikäisten turvapaikan hakijoiden määrän laskun syyksi sen, että Suomessa otettiin käyttöön ikätestit.