maanantai 20. kesäkuuta 2011

HS: Soinin kansanpuolue sopeutuu jytkyvoiton jälkeiseen arkeen

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Soinin kansanpuolue sopeutuu jytkyvoiton jälkeiseen arkeen 20.6.2011
Helsingin Sanomat: Maahanmuuttokriitikot olivat hiljaa puoluekokouksessa 19.6.2011

Perussuomalaisten ärhäkimmät maahanmuuttokriitikot eivät jääneet valinnoissa osattomiksi. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola, hänkin 36-vuotias. Hän oli ennen vaaleja maahanmuuttokriitikoiden keulahahmon Jussi Halla-ahon suosituslistalla. Eerola hävisi kilvan ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta, mutta tyytyväinen Halla-aho kertoi jälkikäteen kannattaneensa sekä Mäntylää että Eerolaa. Maahanmuuttokriittisen Hommaforum-nettisivuston vaalikonevastaukset paljastavat, ettei Mäntyläkään ole maahanmuuttokysymyksissä kyyhky.

[...]
_________________________________________

Kaleva, pääkirjoitus: Soinin puolueen suuri ongelma

Perussuomalaisten puoluekokous päättyi sunnuntaina Tampereella auringonpaisteisissa tunnelmissa.

Puolueen valtahierarkiassa yksi on ylitse muiden, nuijan kopautuksella jatkokauden saanut Timo Soini. Se poistaa yhden mahdollisen jakolinjan.

Tampereen kokouskäytävillä ei kuulunut Soinista henkilönä poikkipuolista sanaa, vaikka puheenjohtajan ratkaisu jättäytyä hallituksesta ulos harmitti osaa puolueväestä.

Soinin vastavoimaksi joskus mainitun kansanedustaja Jussi Halla-ahon leirikin piti kokouspaikalla matalaa profiilia eikä haastanut Soinin linjaa.

Varapuheenjohtajiston kokoonpanon kautta puoluekokouksessa tuli täytetyksi moni kentällä elävistä tarpeista ja toiveista. Joukossa on syrjäseutujen edustaja, on maahanmuuttokriitikko ja on myös eduskuntaryhmän ulkopuolinen nimi.

[...]

_________________________________________

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttokriitikot olivat hiljaa puoluekokouksessa

Perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen siipi oli hiljaa puoluekokouksessa Tampereella viikonloppuna. Sunnuntaina käydyssä poliittisessa yleiskeskustelussa käytettiin puheenvuoroja pääasiassa eläkeläisten asioista, eikä maahanmuuttoa vastustavia tai arvostelevia kannanottoja juuri ollut.

Kannuksesta kotoisin oleva Lasse Lehtinen oli harvoja puoluekokousedustajia, joka puhui pakolaisista. Lehtinen varoitti, että perheenyhdistämisen myötä yhteen kuntaan oli tullut sata pakolaista, kun kunta oli alun perin ottanut heitä kaksikymmentä.

Puolueen lauantaina valitussa puheenjohtajistossa voidaan kuitenkin laskea olevan jyrkemmän maahanmuuttosiiven edustaja: varapuheenjohtajaksi valittu Juho Eerola on kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön jäsen.

Keskustasta perussuomalaisiin vaihtanut Sami Yli-Rahnasto toivoi puhujapöntössä, että vaalivoiton myötä vauhdilla kasvanut puolue saisi myös vähän ammattimaisuutta toimintaansa.

"Puolue toimii ammattityöntekijöiden, ei vain talkoolaisten voimin", Kauhajoelta kotoisin oleva Yli-Rahnasto sanoi, verraten perussuomalaisten tilannetta keskustan tilanteeseen.
__________________________________________


Iltalehti: Soini ja Halla-aho: Kahdet eri iltabileet

Perussuomalaisten nokkamiehet Timo Soini ja Jussi Halla-aho juhlivat puoluekokousiltaa eri puolilla Tamperetta.

Soini isännöi varsinaista ltajuhlaa Tampere-areenalla, jossa tärkeintä ohjelmaa oli tanssimusiikki. Väki tosin joutui sitä odottelemaan iltakymmeneen saakka, kun Tampereen oman pojan Pertti Veltto Virtasen lavashow venyi.

Tuskastunut yleisö ehti jo käydä Veltolle huomauttamassa, että he haluaisivat tanssia. Velton rautalankamusiikin säestyksellä se ei onnistunut.

Soini itse ei tanssilattialle halunnut.

Hommaforumin väki oli kutsuttu koolle Kahdet kasvot -olutravintoilaan. Illalla kello 22.30 paikalla istui runsaat parikymmentä ihmistä, jotka kertoivat Jussi Halla-ahon lähteneen nukkumaan.

Sekä Soini että Halla-aho ovat moneen kertaan kiistäneet, että puolueväki jakautuisi kahteen osaan. Porukoiden voimasuhteet kuitenkin tulivat lauantaina mitatuiksi, kun Soinin kannattama kansanedustaja Hanna Mäntylä voitti Halla-ahon lähimpiin miehiin kuuluvan kansanedustaja Juho Eerolan. Ensimmäisestä varapuheenjohtajasta äänestettäessä Mäntylä voitti äänin 330-171.

Eerolasta tuli lopulta toinen varapuheenjohtaja.