lauantai 11. kesäkuuta 2011

Suomen Kuvalehti: Aziz Sheikhani: Maahanmuuttajat tarvitsevat oman puolueen

Suomen Kuvalehti: Aziz Sheikhani: Maahanmuuttajat tarvitsevat oman puolueen 11.6.2011

Maahanmuuttajat ovat osa suomalaista yhteiskuntaa. Heidän määränsä on kasvamassa, toinen sukupolvi on varttumassa. Heidän tulevaisuutensa ja paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa on kiinni kantaväestön asenteesta ja antamista mahdollisuuksista. Valitettavasti maahanmuuttajia on laman ja vaalien aikana arvosteltu, ja median ja puolueiden mielipiteet Suomeen muuttaneista eivät ole olleet myönteisiä.

Nyt on aika harkita Suomeen maahanmuuttajapuoluetta, joka toimisi yleispuolueena. Maahanmuuttajat eivät ole onnistuneet aktiivisina kansalaisina Suomessa ja erilaisissa vaaleissa. Se on merkki siitä, että vanhat keinot ja osallistumiskanavat politiikkaan eivät kanna mihinkään.

Puolueiden taktiikka ja strategia eivät palvele maahanmuuttajia. Ne eivät ole kiinnittäneet huomiota maahanmuuttajiin, joita ei ole kannustettu osallistumaan poliittiseen päätöksentekoon. Vaalien aikana monissa puolueissa pelättiin, että maahanmuuttajamyönteisyys karkottaa äänestäjiä. Maahanmuuttajat seurasivat sivusta keskustelua, joka koski heitä itseään.

Puolueille on ollut tärkeää olla kantaväestön kanssa samalla linjalla maahanmuuttokysymyksessä. Jos nekään eivät ole halunneet tukea maahanmuuttajataustaisia äänestäjiään, miten tavalliset kansalaiset voisivat olla siihen saati yhteistyöhön valmiita. Puolueiden valitsema linja on lisännyt epäluottamusta kansalaisten keskuudessa. Se ei ole voinut olla vaikuttamatta kantaväestön kielteiseen asenteen maahanmuuttajia kohtaan.

Myös media on suhtautunut epäoikeudenmukaisesti ja epätasa-arvoisesti maahanmuuttajiin. On selvää, että media tarttuu negatiivisiin ja poikkeuksellisiin tapahtumiin. Mutta miksi suomalaisella medialla ei ole enemmän maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä? Miksi heille ei ole annettu tilaa esimerkiksi eri tv-kanavilla? Media ei ole antanut maahanmuuttajille mahdollisuutta tuoda esille omia näkemyksiään ajankohtaisista tapahtumista. Yleisradio todellakin toteuttaa omaa sloganiaan ”YLE yhdistää suomalaisia”.

Media on koko ajan muokannut kansalaisten mielipiteitä. Se on kiihottanut maahanmuuttajavastaisuutta, vaikka viestinnän tulisi olla puolueetonta. Monissa julkisissa keskustelunaiheissa tunteet ovat olleet liiaksi mukana, ei järki.

Uudessa maahanmuuttajapuolueessa voisivat toimia sekä maahanmuuttajat että suomalaiset, jotka uskovat ulkomaalaisten ja kantaväestön yhteistyöhön ja solidaarisuuteen. Puolueen perustaminen on ajankohtaista, koska nykyiset puolueet ovat tehtävässä epäonnistuneet. Puolueiden politiikka on sielutonta, ja maahanmuuttajien asioiden hoitamiseen tarvitaan erilaista politiikkaa ja puoluetta. Valtiolta ja kunnilta tulee vaatia enemmän tekoja.

Median ja erityisesti Ylen täytyy olla maassa asuvien media eikä vain suomalaisten, koska sillä on vastuuta kaikkien maassa asuvien kansalaisten asioista. Oman puolueen perustaminen tuo enemmän vaikutusmahdollisuuksia ja lisää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Muualta muuttaneet kansalaiset saavat mahdollisuuksia olla mukana yhteiskunnassa.

Suomalaiset voivat olla maahanmuuttajien puolueen perustamisessa edelläkävijöitä. Puolue voisi toimia yleispuolueena kaikkien maassa asuvien puolesta. Maahanmuuttajien syrjäytymistä on torjuttava ja oloja parannettava, epäkohdat tulee korjata. Ilman läsnäoloa mediassa ja vailla omaa puoluetta jää demokratian ulkopuolelle.