Helsingin Sanomat: Paperiton Roman tarvitsisi lääkärin apua 8.3.2014
25-vuotias Roman Ioana on raskaana kahdeksannella kuulla – ehkä. Hän ei tiedä tarkkaan toisen lapsensa laskettua aikaa tai sitä, onko kaikki hyvin: ultraäänitutkimusta ei ole tehty.
"Huolettaa, kun esimerkiksi selkää särkee jatkuvasti", Ioana sanoo päiväkeskus Hirundossa.
Vähintään raskaana oleville naisille pitäisi taata raskausaikana, synnytyksessä ja lapsivuodeaikana tarvittavat palvelut, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa raportissaan, joka käsittelee paperittomien terveydenhuoltoa Suomessa.
Raportti luovutettiin perjantaina peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd).
THL:n arvioiden mukaan Suomessa oleskelee 1 000–1 500 terveydenhuollon kannalta paperittoman asemassa olevaa henkilöä. Heistä valtaosa on pääkaupunkiseudulla.
Suurimman ryhmän muodostavat Romanian ja Bulgarian romanit. He ovat luvallisesti Suomessa, mutta heillä ei ole kotimaassaan sairausvakuutusta.
THL esitti raportissaan kolme erilaajuista mallia paperittomien terveydenhuollon hoitamiseksi.
Laajimmassa mallissa esimerkiksi Helsingin katukuvassa näkyvät Itä-Euroopan romanit pääsisivät terveyskeskus- tai hammaslääkäriin kuten suomalaisetkin. Paperittomilta perittäisiin samanlainen asiakasmaksu kuin muiltakin. Valtio maksaisi loput.
"Laajojen terveyspalveluiden tarjoaminen kaikille vastaa parhaiten Suomea sitovien ihmisoikeussopimusten sanamuotoja", sanoo THL:n tutkijaprofessori Ilmo Keskimäki.
Paperittomien kiireetön hoito toisi valtiolle vuosittain arviolta 300 000–800 000 euron lisäkustannukset. Summaan vaikuttaa valittu malli. "Rahasta tässä ei ole kyse", Keskimäki sanoo.
Ministeri Huovinen ei vielä ottanut kantaa suosikkimalliinsa. Hänen mukaansa päätöstä tehtäessä on huomioitava tasa-arvo ja ihmisoikeuskysymykset.
Nykyään paperittomille luvataan kiireellinen hoito.
"Kaikkia ei oteta siitä huolimatta hoitoon edes tarvittaessa", sanoo Romaniasta kolme vuotta sitten muuttanut Sorin Valeriu, joka toimii monesti maanmiestensä tulkkina.
Helsinki päätti loppuvuodesta pitkän väännön jälkeen, että myös raskaana olevien ja lasten laajat palvelut turvataan.
"Toimintaohjeet puuttuvat edelleen", sanoo Hirundoa ylläpitävän Helsingin Diakonissalaitoksen Pekka Tuomola.
Kuluvana talvena Itä-Euroopan romaneja on ollut Helsingissä yhtä paljon kuin viime kesänä, 300–400, sanoo Hirundon koordinaattori Anca Enache.
"Kesällä kasaan saadut rahat eivät enää riitä talveksi, sillä hinnat ovat nousseet Romaniassa."
Myös leuto talvi on saattanut kasvattaa tulijamääriä. Tämä on huomattu Global Clinicillakin, joka vapaaehtoisvoimin tarjoaa terveyspalveluja paperittomille.
"Tällä viikolla tulijoita oli monta kymmentä, emme pystyneet kaikkia edes hoitamaan", Tuomola kertoo.
THL:n mukaan terveyspalvelut eivät houkuttelisi sairaita ulkomaalaisia hakeutumaan Suomeen. "Huonokuntoisimmat karsiutuvat matkalla pois", tutkijaprofessori Keskimäki sanoo.
THL esittää kolmea vaihtoehtoista mallia paperittomien terveydenhuoltoon. Kustannukset maksaisi valtaosin valtio.
1 Laajat oikeudet
Samat palvelut ja asiakasmaksut kuin muillakin.
2 Turvapaikanhakijoiden palvelut
Samat palvelut kuin turvapaikanhakijoillekin. Kiireellisen hoidon lisäksi terveyspalveluita, jotka ammattilainen arvioi välttämättömiksi. Lapsille laajat terveyspalvelut.
3 Raskaana olevat ja lapset
Raskaudenaikainen hoito ja tutkimus, synnytykset sekä lapsille laajat palvelut.