lauantai 8. maaliskuuta 2014

HS: Paperiton Roman tarvitsisi lääkärin apua

Helsingin Sanomat: Paperiton Roman tarvitsisi lääkärin apua 8.3.2014

25-vuotias Roman Ioana on raskaana kahdeksannella kuulla – ehkä. Hän ei tiedä tarkkaan toisen lapsensa laskettua aikaa tai sitä, onko kaikki hy­vin: ultraäänitutkimusta ei ole tehty.

"Huolettaa, kun esimerkiksi selkää särkee jatkuvasti", Ioana sanoo päivä­keskus Hirundossa.

Vähintään raskaana oleville naisille pitäisi taata raskausaikana, synnytyk­sessä ja lapsivuodeaikana tarvittavat palvelut, linjaa Terveyden ja hyvin­voinnin laitos (THL) tuoreessa raportissaan, joka käsittelee paperitto­mien terveydenhuoltoa Suomessa.

Raportti luovutettiin perjantaina peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd).

THL:n arvioiden mukaan Suomessa oleskelee 1 000–1 500 terveyden­huollon kannalta paperittoman asemassa olevaa henkilöä. Heistä valta­osa on pääkaupunkiseudulla.

Suurimman ryhmän muodostavat Romanian ja Bulgarian romanit. He ovat luvallisesti Suomessa, mutta heillä ei ole kotimaassaan sairausva­kuutusta.

THL esitti raportissaan kolme erilaajuista mallia paperittomien tervey­denhuollon hoitamiseksi.

Laajimmassa mallissa esimerkiksi Helsingin katukuvassa näkyvät Itä-Eu­roopan romanit pääsisivät terveyskeskus- tai hammaslääkäriin kuten suomalaisetkin. Paperittomilta perittäisiin samanlainen asiakasmaksu kuin muiltakin. Valtio maksaisi loput.

"Laajojen terveyspalveluiden tarjoaminen kaikille vastaa parhaiten Suo­mea sitovien ihmisoikeussopimusten sanamuotoja", sanoo THL:n tutki­japrofessori Ilmo Keskimäki.

Paperittomien kiireetön hoito toisi valtiolle vuosittain arviolta 300 000–800 000 euron lisäkustannukset. Summaan vaikuttaa valittu malli. "Rahasta tässä ei ole kyse", Keskimäki sanoo.

Ministeri Huovinen ei vielä ottanut kantaa suosikkimalliinsa. Hänen mu­kaansa päätöstä tehtäessä on huomioitava tasa-arvo ja ihmisoikeuskysy­mykset.

Nykyään paperittomille luvataan kiireellinen hoito.

"Kaikkia ei oteta siitä huolimatta hoitoon edes tarvittaessa", sanoo Ro­maniasta kolme vuotta sitten muuttanut Sorin Valeriu, joka toimii mo­nesti maanmiestensä tulkkina.

Helsinki päätti loppuvuodesta pitkän väännön jälkeen, että myös raskaa­na olevien ja lasten laajat palvelut turvataan.

"Toimintaohjeet puuttuvat edelleen", sanoo Hirundoa ylläpitävän Helsin­gin Diakonissalaitoksen Pekka Tuomola.

Kuluvana talvena Itä-Euroopan romaneja on ollut Helsingissä yhtä pal­jon kuin viime kesänä, 300–400, sanoo Hirundon koordinaattori Anca Enache.

"Kesällä kasaan saadut rahat eivät enää riitä talveksi, sillä hinnat ovat nousseet Romaniassa."

Myös leuto talvi on saattanut kasvattaa tulijamääriä. Tämä on huomattu Global Clinicillakin, joka vapaaehtoisvoimin tarjoaa terveyspalveluja pa­perittomille.

"Tällä viikolla tulijoita oli monta kymmentä, emme pystyneet kaikkia edes hoitamaan", Tuomola kertoo.

THL:n mukaan terveyspalvelut eivät houkuttelisi sairaita ulkomaalaisia hakeutumaan Suomeen. "Huonokuntoisimmat karsiutuvat matkalla pois", tutkijaprofessori Keskimäki sanoo.



THL esittää kolmea vaihtoehtoista mallia paperittomien terveydenhuol­toon. Kustannukset maksaisi valtaosin valtio.

1 Laajat oikeudet

Samat palvelut ja asiakasmaksut kuin muillakin.

2 Turvapaikanhakijoiden palvelut

Samat palvelut kuin turvapaikanhakijoillekin. Kiireellisen hoidon lisäksi terveyspalveluita, jotka ammattilainen arvioi välttämättömiksi. Lapsille laajat terveyspalvelut.

3 Raskaana olevat ja lapset

Raskaudenaikainen hoito ja tutkimus, synnytykset sekä lapsille laajat palvelut.