Ilta-Sanomat/STT: Pizzerian työntekijä hakee oikeutta - ihmiskaupasta syytetyt kiistävät syytteen 3.3.2014
Yle: Kouvolan ihmiskauppajutussa uutta tietoa
Kymenlaakson käräjäoikeudessa on tänään kuultu turkkilaismiestä, joka katsoo joutuneensa ihmiskaupan uhriksi Suomessa.
Mies kertoi asuneensa kouvolalaisen pizzerian alakerrassa ja tehneensä 13–14-tuntisia päiviä pari kuukautta ennen viranomaisten ratsiaa. Syytteen mukaan mies joutui työskentelemään palkatta.
Pizzerian tilojen omistaja ja vuokralainen kiistävät ihmiskaupan. Oikeuden istunto jatkuu vielä huomenna.
Yle: Kouvolan ihmiskauppajutussa uutta tietoa
Kouvolassa puidaan maanantaina ja tiistaina harvinaista ihmiskauppajuttua. Syyttäjän mukaan turkkilaismies joutui tekemään työtä palkatta ja asumaan pitserian kellarissa. Puolustus vetoaa siihen, että mies pääsi käymään baareissa työpäivän jälkeen.
Kouvolassa puidaan maanantaina ja tiistaina harvinaista ihmiskauppajuttua käräjäoikeudessa. Suomessa tuomioita ihmiskaupasta on annettu vasta kymmenkunta. Syyttäjän mukaan Turkista salakuljetettu mies joutui tekemään työtä ilman palkkaa ja asumaan pitserian kellarissa. Molemmat syytetyt kiistävät syytteet.
Syyttäjän mukaan kaksi turkkilaistaustaista miestä houkutteli maanmiehensä Suomeen vuonna 2011 lupaamalla hänelle osuuden kouvolalaisesta pitseriasta.
Mies kertoi oikeudessa maksaneensa osuudesta 5000 euroa. Mies kertoi, ettei saanut luvattua osuutta, eikä rahoja myöskään palautettu hänelle. Voikkaalla toiminut pitseria on jo lopettanut toimintansa.
Syyttäjän mukaan mieheltä otettiin pois hänen turkkilainen passinsa kun hän tuli Suomeen. Mies joutui asumaan pitserian kellarissa. Kellarissa ei miehen mukaan ollut kuin sänky ja joitain rikkinäisiä huonekaluja. Syyttäjän mukaan mies joutui tekemään työtä palkatta päivittäin lähes kolmen kuukauden ajan. Syyttäjän mukaan työpäivät kestivät yli kaksitoista tuntia. Työ pitseriassa päättyi poliisin sinne tekemään ratsiaan.
Puolustus nosti esiin baarikäynnit
Molemmat syytetyt kiistävät syytteet. Puolustus nosti esiin tätä tukevia seikkoja kuten sen, että Suomeen tullut turkkilaismies asui viikon verran muuallakin kuin pitseriassa tuona aikana. Hän kävi myös toisen syytetyn kanssa baareissa työpäivän jälkeen. Miehellä oli myös käytössään kännykkä.
Turkkilaismiehen asianajaja ja syyttäjä puolestaan korostavat sitä, että mies on ollut aina syytettyjen valvonnan alla ja hän on kielitaidottomana ollut täysin riippuvainen heistä.
Suomessa tuomioita ihmiskaupasta on annettu vasta kourallinen. Ihmiskauppapykälä lisättiin rikoslakiin vuonna 2014. Syyttäjän mukaan Kouvolan jutussa on ongelmana se, ettei ihmiskaupan tunnusmerkistössä ole määritelty pakkotyötä. Syyttäjän mukaan pakkotyön olosuhteiden pitää olla varsin rankat, koska se rinnastetaan esimerkiksi prostituutioon.
Syyttäjä vaatii ihmiskaupasta toiselle syytetylle vähintään vuoden ehdollista tuomiota ja 30 -50 tunnin yhdyskuntapalvelua. Toiselle syytetylle syyttäjä vaatii vuoden ehdollista vankeustuomiota.
Syyttäjällä on vaihtoehtoisena syytteenä petos, jos ihmiskauppa syyte ei mene läpi oikeudessa.
Jutun käsittely aloitettiin ensimmäisen kerran jo tammikuussa. Silloin käsittely keskeytettiin ja siirrettiin tulkkausongelmien vuoksi.