Iltalehti: Romanialaiset myyjät kuin orjatyössä 11.3.2014
Kolme romanialaista työskenteli puolipalkalla ja teki kaksinkertaisia työpäiviä. Naiset myivät kosmetiikkaa Kampin ja Forumin kauppakeskuksissa Helsingissä.
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut naisten työnantajan edustajan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä vankeusrangaistukseen.
42-vuotiaalla keskiuusmaalaisella ei ole vanhaa rikostaustaa, joten hänen kolmen kuukauden vankilatuomionsa on ehdollinen. Varsinaisen rangaistuksen ohelle 42-vuotiaan tulee maksaa uhreilleen näille aiheutuneet vahingot. Kahdelta naiselta jäi palkkaa saamatta noin 8 000 euroa ja kolmannelta, pisimpään töissä olleelta noin 12 000 euroa.
Kolmikko myi kosmetiikkaa kauppakeskuksissa vuosina 2010 ja 2011.
Työnjohtajana toiminut nainen sai palkkaa alimmillaan 900 euroa kuussa ja ylimmillään 1 358 euroa. Käräjäoikeuden laskelman mukaan hänen kaupanalan TES-sopimuksen mukaisen vähimmäispalkkansa olisi pitänyt olla runsaat 1 600 euroa kuussa - siis ilman yli- ja pyhätöitä.
Käytännössä nainen teki välillä runsaastikin ylitöitä ja oli töissä myös sunnuntaisin ja iltaisin. Tästä urakoinnista ei työnantaja maksanut mitään korvauksia. Viikoittaiset työtunnit vaihtelivat 30 ja 75 tunnin välillä.
Kaksi suorittavassa asemassa ollutta myyjää sai kuukaudessa 400-650 euroa, vaikka tekivät enimmillään 68-tuntisia työviikkoja. Palkka heille maksettiin käteisenä.
Kosmetiikkamyyjien piti olla varsinaisen työnsä ohella aika ajoin osallistua motivaatiokoulutukseen, joka tietenkin rajoitti heidän vähäistä vapaa-aikaansa.
Myöhemmin rikostutkinnassa selvisi, että työnantaja oli jättänyt kaiken työaikakirjanpidon tekemättä, eikä huolehtinut työterveydenhuollosta tahi lomarahoista.
Asiakkaat auttoivat
Romanialaiset alkoivat kiinnittää surkeihin oloihinsa huomiota aktiivisten asiakkaiden ansiosta. Asiakkaat hämmästelivät heidän pitkää työpäiväänsä ja sitten myös matalaa palkkaansa. Naiset saivat asiakkailta kehotuksen hankkia Kela-kortit sekä puhua asioistaan työnantajan ja viranomaisten kanssa.
Lopulta esimiesasemassa ollut nainen sanoi itsensä irti. Kaksi muuta irtisanottiin muutamaa viikkoa myöhemmin. Kaksikon mukaan heidät irtisanottiin sen jälkeen kun he olivat pyytäneet saada nähdä palkkalaskelman.
Naiset saivat palkkaturvasta pääosan saamatta jääneestä palkastaan.
Työsuojeluviranomaiset tekivät asiasta tutkinnan. Rikosoikeudenkäynnissä syytettiin kahta osakeyhtiön toiminnassa mukana ollutta, joista toisen syytteet hylättiin mutta toinen tuomittiin vastoin kiistämistään.
Käräjäoikeuden perjantaina antama päätös ei ole vielä lainvoimainen.