YLE Savo: Rasismin lisääntyminen huolestuttaa Iisalmessa 31.8.2011
Rasismi on nostanut päätään Iisalmessa. Maahanmuuttajia on Iisalmessa alle 200 ja heistä suurin osa Virosta ja Venäjältä. Kohteeksi joutuvat lähinnä ihonväriltään kantasuomalaisista poikkeavat ihmiset, vaikka he olisivat syntyperältään suomalaisia.
Ongelma näkyy muun muassa seinien töhrimisinä, sosiaalisessa mediassa, huuteluna ja jopa fyysisenä väkivaltana. Elokuussa kaksi paikkakuntalalaista kävi teräaseen kanssa ulkomaalaistaustaisen naisen kimppuun.
Lisäksi kesän aikana Iisalmessa on havaittu muun muassa asiatonta nimittelyä ja kirjoittelua yleisillä paikoilla. Tämä on luonut poliisin mukaan pelkoa ulkomaalaistaustaisten ja heidän lähiomaistensa keskuuteen.
Iisalmen maahanmuuttoneuvoja Kaja Rahkema pitää kuitenkin hyvänä, että huoli rasismin lisääntymisestä on nyt nostettu keskusteluun.
- Jo parin viime vuoden aikana on näkynyt näitä graffiteja, hakaristeja ja lausahduksia, mitä on spreijattu eri paikkoihin, Rahkema sanoo.
Suvaitsemattomuus on levinnyt myös kouluihin. - Sitä viestiä on vähän tullut viime aikoina, että yläasteikäiset ja yläasteen jo päättäneet nuoret esittävät aika paljon kovempia mielipiteitä kuin aikaisemmin. Sanoisiko sitä välinpitämättömyyden ilmapiiriksi, että annetaan puhua vaan. Se voi kuitenkin johtaa huonompiinkin asioihin, jos seuraa esimerkiksi Norjan ja Iso-Britannian tilannetta, Rahkema sanoo.
Epävarmuus tulevasta lisää rasismia?
Rahkema arvelee, että esimerkiksi taloudellinen epävarmuus voi lisätä maahanmuuttovastaisuutta, kun nuoret kokevat tilanteensa epävarmaksi. Kun oma elämäntilanne ei ole hallinnassa, kiukkua on helppo purkaa johonkin vielä heikomassa asemassa olevaan.
Rasismi kohdistuu yleisimmin afrikasta tulleisiin, jotka erottuvat kadulla ihonvärinsä puolesta. Kuopiossakin kohteena ovat ensimmäisenä tummaihoiset, sanoo monikulttuurikeskus Kompassin vastaava ohjaaja Tsega Kiflie. Kiflien mukaan ilmapiirin muutos näkyy myös kuopiolaiskouluissa, vaikka Iisalmeen tai muihin lähikuntiin verrattuna tilanne on hyvä.
- Iisalmi ei ole kaukana Kuopiosta, joten pelko on, että ilmiö leviää tännekin. En kuitenkaan vielä näe sitä isona ongelmana Kuopiossa, Kiflie sanoo.
Työtä tehdään asenteiden muuttamiseksi
Kuopiossa tehdään suvaitsevan ilmapiirin eteen töitä kaikkien viranomaisten kanssa. Asiaa on pidettävä yllä jatkuvasti.
- Opettajien ja viranomaisten pitäisi puuttua rasismiin heti, eikä pelkästään viranomaisten vaan myös vanhempien. Kasvatus tapahtuu kotona, Kiflie korostaa.
Asenteiden muuttamiseksi on tehty työtä niin Kuopiossa kuin Iisalmessakin. Samaa työtä jatketaan sinnikkäästi jatkossakin, jotta Pohjois-Savosta saataisiin monikulttuurinen ja entistä suvaitsevampi maakunta. Kyse on suurimmaksi osin ennakkoluulojen poistamisesta puolin ja toisin.
- Olemme kehittäneet maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvontaa. Olemme myös järjestäneet koulutusta viranomaisille monikulttuurisuudesta. Olemme myös järjestäneet erilaisia kulttuuri-iltoja, joissa maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset kohtaisivat, jotta ennakkoluulot vähenisivät, Iisalmen maahanmuuttoneuvoja Kaja Rahkema kertoo.