MTV3: Hämeen-Anttila lapsimorsiamista: Perustuu islamin lakiin 12.3.2014
Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila selittää arabimaissa yleisiä lapsimorsiamia islamin lailla.
Hämeen-Anttilan mukaan Irakissa suuniteltu laki, joka sallisi 9-vuotiaiden avioliitot, perustuu shiiamuslimien islamin lakiin, mutta saman tyyppisiä säädöksiä on myös sunnamuslimeilla.
– Niissä on vain erilaisia tulkintoja, mikä on tyttöjen tai naisten nuorin avioliittoikä. Kaikkein alhaisin ikä on juuri tuo yhdeksän vuotta. Murrosikä ja kuukautisten alkaminen on yleensä se, mistä avioliittoiän katsotaan viimeistään täyttyneen, Hämeen-Anttila selittää.
Hadith-tekstit avioliittoiän taustalla
Hämeen-Anttilan mukaan islamin lain avioliittoikään liittyvä säädös tulee lähinnä profeetan perimätiedoista eli niin sanotuista hadith-teksteistä.
– Hadith-tekstit on suuri määrä lyhyitä tekstejä, jotka väittävät olevansa kuvauksia profeetta Muhammadin sanoista tai teoista tai mitä hän kirjallisesti hyväksynyt. Ne ovat usein sitä muotoa, että joku kysyy profeetalta, kuinka tässä ja tässä asiassa menetellään ja profeetta vastaa.
Hadith-tekstit ja Koraani ovatkin yhdessä Hämeen-Anttilan mukaan koko islamin lain perusta. Näin ollen islaminuskoiset pitävät haditheja yleisesti totena.
– Yksittäisiin haditheihin voidaan suhtautua skeptisesti. On olemassa hadith- oppi, joka pohtii mitkä näistä ovat uskottavia ja mitkä vähemmän uskottavia. Mitä tulee tähän avioliittoikään, niin siinä on nimenomaan variaatioita. Toisten mielestä se on 13 tai muuta.
Jemen ja Irak leimautuneet
Jemen ja Irak ovat saaneet länsimaisissa tiedotusvälineissä eniten huomiota aiheen tiimoilta. Hämeen-Anttilan mukaan samaan listaan kuuluisivat yhtä lailla Iran ja Saudi-Arabia.
– Saudi-Arabiassa on käytössä islamin laki varsinkin perhe- ja avioliitto-oikeuden kohdalla. Sitten on tietysti Iran. En tunne näiden maiden valtiollisia lakeja, mutta olettaisin, että sielläkin avioliiton alaikäraja on todennäköisesti aika alhaalla, Hämeen-Anttila toteaa.
Kaksinaismoraali kukoistaa lännessä
Miksi sitten Saudia-Arabian epäkohdista puhutaan niin vähän? Hämeen-Anttilan mukaan länsimaissa on peiliin katsomisen paikka.
– Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on monella tavalla arabimaailman pohjalta, mutta siitä ei hirveän usein puhuta, koska se on lännen liittolainen. Sinä päivänä, kun Saudi-Arabia kääntyy lännen vastaiseksi, näistä vanhoista, tutuista ilmiöistä ollaan todennäköisesti yhtäkkiä hirveän järkyttyneitä. Se kertoo meidän kiusallisen kaksinaimoralistisista lähtökohdista, Hämeen-Anttila sivaltaa.
Tyttäret naitettu nuorena myös Suomessa
Islamin lain säädökset avioliittoiästä tuntuvat länsimaisin silmin tarkasteltuna erittäin vaikealta käsittää, saati sitten ymmärtää, mutta on ehkä hyvä muistaa, ettei Suomi ollut kauhean erilainen vielä 1800-luvulla.
– Tytärten naittaminen kuukautisten alkamisen jälkeen on ollut perinnäinen tapa eri yhteiskunnissa - myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Meillä vain ilmapiiri on muuttunut niistä ajoista hyvin paljon. Meilläkin 13-vuotiaat katsottiin täysin naimakelpoisiksi 1800-luvulla, Hämeen-Anttila muistuttaa.
Suomalainen 1800-luvun arvomaailma näkyy myös vuosisadan puolivälissä vaikuttaneen tutkimusmatkailija Georg August Wallinin kirjeissä. Arvostettu arabisti ja itämaiden kirjallisuuden professori saisi nykyarvoilla hyvin toisenlaisen, vähemmän mairittelevan nimityksen tukimusmatkoistaan.
– Wallin kertoo päiväkirjoissaan ja kirjeissään iloisesti 13-vuotiaista protituoiduista, joiden kanssa hän Kairossa oli. Näistä hän sitten kertoilee kollegoilleen Suomeen lähettämissään kirjeissä pitämättä sitä mitenkään kummallisena, Hämeen-Anttila alleviivaa asenteiden muutosta.