perjantai 22. elokuuta 2014

Iltalehti: Mökkimurrot yleistyneet rajusti - "Maahantulokieltokaan ei auta"

Iltalehti: Mökkimurrot yleistyneet rajusti - "Maahantulokieltokaan ei auta" 22.8.2014

Iltalehti uutisoi eilen Lounais-Suomen poliisia työllistävistä asuntovarkauksista, jotka ovat rikoskomisario Veli-Matti Soikkelin mukaan erittäin suuri yhteiskunnallinen ongelma.

Pelkästään Lounais-Suomen poliisin alueella on kevään ja kesän aikana tehty useita kymmeniä asuntomurtoja ja Soikkelin mukaan tahti on sellainen, että poliisi "on helisemässä".

- Kun katsoo tilastotietoja, niin muodostuu aika erilainen kuva, kuin mitä jutustanne ilmenee, kommentoi poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Soikkelin kanta asiasta on toinen.

- Tämä on räjähtämässä käsiin, kun rajat vuotavat. Rikollisporukoita tulee ja menee, mutta emme voi torjua heidän tuloaan maahan, vaikka tietäisimme analyysin perusteella, että he ovat tulossa tekemään rikoksia. Olemme lähes voimattomia, vaikka tietysti teemme parhaamme käytettävissä olevilla resursseilla. Yhteiskunnalle aiheutuneet vahingot asuntomurroista ovat aikamoiset

Heikinheimo ei kiellä asian vakavuutta, mutta muistuttaa, että ilmiö ei ole uusi.

- Siitä on keskusteltu siitä asti kun Suomi liittyi Schengeniin.

Heikinheimon huomauttaa, että asuntomurtojen tilastoissa ulkomaalaisten epäiltyjen osuus on pienentynyt.

- Vuonna 2013 asuntomurroista epäillyistä 37,5 prosenttia oli ulkomaalaisia, tämän vuoden arvio on 33,7 prosenttia.

Mökit kiinnostavat

Vaikka ulkomaalaisten epäiltyjen määrä onkin laskussa, on asuntomurtojen määrä koholla viime vuoteen verrattuna.

- Niitä on tapahtunut joka kuukausi enemmän kuin viime vuonna. Nyt asuntoihin kohdistuneita törkeitä varkauksia on tehty noin 300 enemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan, eli noin 1300, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen.

Hän kertoo, että poliisi on laittanut paljon voimia nimenomaan ulkomaalaisten tehtailemien, organisoitujen ja ammattimaisten asuntovarkaussarjojen keskeyttämiseen.

- Olemme tehostaneet tämänkaltaisen rikollisuuden torjuntaa muun muassa tilannekuvan ylläpitämisellä. Poliisiyksiköiden keskinäinen tiedonvaihto on tehostunut kuluvan vuoden aikana. Rikoksia sarjoitetaan ja sarjat pyritään katkaisemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ulkomaalaiset liikkuvat rikollisryhmät ovat kuitenkin nopeita ja usein ehtii muodostua 10-20 rikoksen sarjoja, ennen kuin heidät saadaan kiinni tai he pakenevat maasta. Teemme tullin ja rajavartiolaitoksen kanssa paljon yhteistyötä, Reen kertoo.

Myös vapaa-ajan asuntojen murrot ovat yleistyneet reippaasti. Vielä vuonna 2012 niitä tapahtui Suomessa 1452, mutta tämän vuoden arvio on Heikinheimon mukaan peräti 2343.

- Vapaa-ajan asunnot on huomattu helpoiksi kohteiksi. Ne eivät ole murtosuojattuja, ne ovat usein tyhjillään ja nykyään niissä säilytetään anastettavaa omaisuutta, sillä kesämökkien taso on noussut. Tämä tekee niistä houkuttavia kohteita, Reen kertoo.

Tekotavat röyhkeitä

Ulkomaalaisten rikollisten tehtailemat asuntovarkaudet ovat usein tekotavoiltaan röyhkeämpiä kuin suomalaisten.

- Tullaan esimerkiksi soittamaan ovikelloa. Jos ovea ei avata, niin talo tiedetään tyhjäksi ja sitten tunkeudutaan sisään. Jos oven avaa, tekijä vain kysyy jotain tyhjänpäiväistä tai kaupittelee jotain, Reen kertoo.

Hän muistelee tapauksia, joissa lukitsemattomasta ovesta on vain kävelty kylmän rauhallisesti sisään ja napattu eteisen lipastolla lojunut lompakko.

Allekirjoittaisitteko Soikkelin kommentin sitä, että poliisi "on helisemässä"?

- Sanoisin, että poliisilla on vähintäänkin suuria haasteita ulkomaalaisten rikollisryhmien torjunnassa. Uusia ryhmiä tulee jatkuvasti, eikä maahantulokiellostakaan ole juuri apua, Reen toteaa.