torstai 28. elokuuta 2014

Yle: Ali matkasi maailman halki opiskelemaan Kokkolaan – ainoa yösija löytyi leirintäalueelta

Yle: Ali matkasi maailman halki opiskelemaan Kokkolaan – ainoa yösija löytyi leirintäalueelta 28.8.2014

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asunnonhaku on tänä syksynä vaikeinta miesmuistiin Kokkolassa. Yhtenä syynä on yhden ulkomaalaisten suosiman vuokratalon, Tankkari I:n purkaminen. Yksi opiskelijoista on iranilainen Ali Bitarafan, joka saapui runsas viikko sitten Kokkolaan aloittamaan tietotekniikan opiskelua ammattikorkeakoulussa. Yllätys oli melkoinen, kun opiskelija-asuntoa ei järjestynytkään. Yösija löytyi leirintäalueen mökistä.

Ilman asuntoa on Kokkolassa yhä lähes kolmesataa opiskelijaa, joista kahdeksankymmentä ulkomailta. Opiskelijavuokra-asuntoja välittävästä Kiinteistö Oy Tankkarista myönnetään, että tilanne on hankala.

Yli satapaikkainen, ulkomaalaisten suosima vuokratalo on purettu. Uusi, yksiöitä sisältävä talo on tarkoitus rakentaa samalle paikalle, mutta se ei auta tämän syksyn hätään. Opiskelija-asuntoja on kaupungissa nyt Tankkarin asunnoissa 450. Opiskelijoiden määrä jonossa tuntuu kuitenkin kasvaneen myös muusta syystä.

– Luotimme siihen, että tilanne pysyy hanskassa, kun on puhuttu opiskelijapaikkojen vähenemisestä. Nyt tilanne on kuitenkin todella hankala, ja olemme miettineet asuntotilannetta koulujen kanssa, sanoo kiinteistösihteeri Milla Vähäkainu Kiinteistö Oy Tankkarista.

Opiskelijoita on majoitettu leirintäalueen ohella motelleihin, jopa hotelliin. Eniten ilman asuntoa on opiskelijoita Vietnamista, Venäjältä ja Nepalista. Monella ulkomailta tulleella opiskelijalla ei juuri ole tuttuja Kokkolassa.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asunnonhaku jatkuu kiivaana myös yksityisillä markkinoilla Kokkolassa. Yksityinen asunnonvälittäjä SKV kertoo, että Kokkolassa ulkomaalaisille opiskelijoille on etsitty asuntoja nyt selvästi normaalikesää enemmän.

Kokkolaan tietotekniikkaa opiskelemaan tullut iranilainen Ali Bitarafan on herännyt jo runsaan viikon leirintäalueen hirsimökistä. Ensimajoitus on vaatinut totuttelua.

– Muut hotellit maksaisivat ehkä 40 euroa vuorokaudelta, mutta tämä vain 15 euroa. Minua on onnistanut. Aluksi muuta asuntoa ei ollut tarjolla, mikä ei tuntunut turvalliselta, kertoo Ali Bitarafan.

Myös ammattikorkeakoulun opiskelijakunta on saanut ohjata ulkomaalaisia väliaikaismajoituksiin. Apua etsitään jopa naapurikaupungeista.

– Olemme tehneet yhteistyötä kiinteistövälitystoimiston kanssa, että löydettäisiin yksityiseltä puolelta asuntoja, olemme olleet yhteydessä Pietarsaareen. Toki kaikkein paras ratkaisu olisi löytää lisää asuntoja Kokkolasta, koska kaikilla ulkomaalaisilla ei ole esimerkiksi auton käytettävissä, sanoo opiskelijakunta Copsan toiminnanjohtaja Tanja Kupiainen.

Kiinteistösihteeri Milla Vähäkainu arvelee, että moni yöpyy tänä syksynä kaverien luona - varapatjalla.