Yle: 12 h työtä ja 100 kg mustikkaa – thai-poimijoille on enemmän marjaa kuin viime vuonna 7.8.2014
Marjoja välittävän yrityksen mukaan poimijat saavat Kainuussa jo paremman vastaanoton, mutta negatiivista palautetta tulee yhä.
Scandinavian Berryn Timo Karppisen mukaan tänä kesänä ei marjoista ole puutetta, vaikka mustikka kärsikin paikoitellen vähälumisesta talvesta.
– Marjoja on paljon, huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Päivän keskiarvo on ollut 100 kiloa marjoja per poimija. Se on liki tuplaten enemmän kuin viime kesänä.
Suomussalmelaisella Kiantamalla on samanlainen kokemus mustikkasadosta. Alueelliset vaihtelut ovat isoja, mutta Kainuussa sato näyttäisi olevan kohtalaisen hyvä, sillä thaimaalaiset poimijat ovat saaneet paremmin mustikkaa kuin viime vuonna samaan aikaan.
Thaimaalaiset marjanpoimijat saapuivat Ristijärven Saukkovaaralle 20. heinäkuuta ja viipyvät syyskuun loppuun asti. Karppinen kertoo poimijoiden toimivan noin 50 kilometrin säteellä Saukkovaarasta. Poimijan päivälle kertyy mittaa noin 12 tuntia. Karppisen mukaan väki ehtii kyllä lepäämäänkin.
– Jos vertaa tätä porukkaa siihen, jota viime vuonna näki, niin he tekivät paljon pidempää päivää ja saivat paljon vähemmän marjoja kasaan. Tämä porukka oikeasti lepää välillä. En ole kuullut kenenkään suomalaisen sellaista tekevän. Eikä suomalaisia kyllä nykyään metsään saakaan.
106 Saukkovaarassa asuvaa thaimaalaista ovat viihtyneet jylhissä maisemissa hyvin, vaikkakin kylmyys kuulema vaivaa ajoittain.
– Vähän ovat valitelleet, että onpa täällä kylmä, kun illalla ei ole kuin 20 astetta lämmintä. Poimijat ovat kuitenkin sanoneet, että paremmat oltavat täällä on olla kuin kotona.
Luonnossa pärjääminen luonnistuu
Luontomme eroaa melkoisesti siitä luonnosta, josta thaimaalaiset tänne saapuvat. Luonnossa toimiminen on thaimaalaisia haettaessa Karppisen mukaan huomioitu.
– Meillä on ollut jo Thaimaassa tilaisuuksia, joissa on kerrottu mitä on odotettavissa. Suurin osa tästä porukasta on kuitenkin ollut Suomessa aiemmin, ja he neuvovat toisiaan. Toki heille myös kerrotaan tänne tullessa kuinka metsässä, liikenteessä ja muutenkin käyttäydytään.
Kaikkia ulkomaalaisten poimijoiden ilmestyminen katukuvaan ja metsiin ei vieläkään miellytä. Karppinen kuitenkin kertoo tänä vuonna vastaanoton olleen pääsääntöisesti hyvää.
– Olen saanut vain muutaman puhelun ihmisiltä, jotka ovat suhtautuneet tähän negatiivisesti. Kommenteista kyllä kuulee millainen ihminen sieltä soittaa. Pakko on sanoa, että he ovat sieltä yksinkertaisimmasta päästä, jotka valittavat että mitä ne mutakuonot ovat meidän maalle tulleet. Se kertoo aika paljon ihmisen sivistystasosta.
– Yhdessä puhelussa esimerkiksi mainittiin, että soittaja oli kypsytellyt marjoja viiden kilometrin päässä talostaan ja poimijat tulivat kuulema liian lähelle, kertoo Karppinen.
Toiminnan jatko mietityttää
Timo Karppinen kertoo myös marjojen jatkojalostamisen käyneen mielessä, mutta pysyneen ainakin vielä tässä vaiheessa Scandinavin Berryssä ajatuksen tasolla.
– Sellaisen toiminnan paikka ei kuitenkaan ole Saukkovaaralla. Paikka ei sovellu jalostustoimintaan, vaan siihen tarvitaan erilaisia tiloja. Tällä hetkellä Kaskein Marja jalostaa kaiken mikä meiltä lähtee. Meillä ei välttämättä ole tarpeellista sotkea näitä rooleja eli me olemme selvästi palveluntuottaja, ja Kaskein Marja on tilaaja.
Seuraavan kesän suunnittelu marjanpoiminnan osalta alkaa usein edeltävän kauden päätyttyä. Tänä vuonna tilanne ei Timo Karppisen mukaan ole välttämättä yhtä selkeä.
– Kukaan alan toimija ei vielä tiedä, millaiset säädökset ensi vuonna on voimassa. Ne saadaan valitettavasti tietoon vasta ensi vuoden keväällä. Mikäli kaikki suunnitelmat pitävät paikkansa, en usko, että täällä on ensi vuonna yhtään ulkomaista poimijaa.
Taustalla on marjayritykselle kaavaillut säädökset takuupalkan tarjoamisesta poimijoille.
– Ensi vuodelle kaavaillaan, että yritysten pitäisi taata marjanpoimijoille 900 euron kuukausiansiot kaikkien kulujen jälkeen. Minä en tunne montaakaan suomalaista, joille jäisi niin paljon käteen kaikkien kulujen jälkeen.