Yle: Ebola-uhkaan varaudutaan Suomen korkeakouluissa 15.8.2014
Lapin ammattikorkeakoulussa varaudutaan mahdolliseen Ebola-uhkaan. Ammattikorkeakouluun on tulossa afrikkalaisia opiskelijoita alueilta, joissa Ebolaan on menehtynyt ihmisiä. Lapin ammattikorkeakoulussa asia on noussut esiin alkuviikon aikana, sanoo Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela.
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Ebola-epidemian kansainväliseksi terveysuhkaksi 8. elokuuta. Lapin ammattikorkeakoulussa halutaan varautua tulevien opiskelijoiden osalta ja asiasta on keskusteltu Lapin keskussairaalan virustautilääkäreiden kanssa. Lapin ammattikorkeakoulun rehtorin Martti Lampelan mukaan koulu haluaa selvittää, kuinka opiskelijoiden suhteen toimitaan.
– Meillähän on viime vuonna ollut opiskelijoita Afrikasta ja osa opiskelijoista on lomalla kotiseudullaan, joka mahdollisesti on Ebola-aluetta. Lisäksi meille on rekrytoitu uusia opiskelijoita, jotka aloittavat nyt syksyllä, ja varmasti muutama opiskelija on tulossa myös Ebola-alueelta, sanoo Martti Lampela.
Uusia opiskelijoita tulee muun muassa Sierra Leonesta ja Nigeriasta. Sierra Leone sijaitsee Länsi-Afrikassa, joka on alkuvuoden aikana kärsinyt pahimmasta Ebola-epidemiasta. Nigeriasta on raportoitu vain yksittäisiä tapauksia.
Ebola on noussut ammattikorkeakoulussa esiin viikon aikana.
– Niin kuin arvata saattaa, asiaa on pohdittu. Olemme tehneet selvitystä siitä, minkä verran meille on tulossa opiskelijoita Ebola-alueilta. Olemme olleet yhteydessä keskussairaalan viruksiin perehtyneeseen lääkäriin, asiantuntijaan, jonka kanssa sitten laaditaan suunnitelmaa, miten toimia näiden opiskelijoiden kanssa. Toimintasuunnitelmaa rakennetaan parhaillaan, Lampela kertoo.
Myös muualla asia ollut esillä
Lapin yliopiston kansainvälisten asiain johtajan Outi Snellmanin mukaan asia on noussut esille myös heillä. Mitään erityistä toimintaohjetta ei kuitenkaan ole tehty.
– Emme halua mitenkään erityisesti nostaa esille ketään opiskelijoita ja kohdella heitä eriarvoisesti. Nyt näemme suuremmaksi huoleksi sen, että joidenkin opiskelijoiden omaiset ja läheiset ovat kriisialueilla, myös Ebola-alueilla. Opiskelijat ovat siitä huolissaan ja he tarvitsevat mahdollisesti tukea, kertoo Outi Snellman.
Snellmanin mukaan elokuun lopulla järjestettävässä tapaamisessa Suomen yliopistojen kansainvälisten osastojen kesken keskustellaan kaikista yliopistoja koskettavista kansainvälisistä kriiseistä. Ebola on yksi niistä. Tässä vaiheessa minkäänlaisiin toimintaohjeisiin ei kuitenkaan nähdä Lapin yliopistossa tarvetta.
Lapin yliopistoon on valittu kaksi opiskelijaa Ebola-alueelta. Varmuutta siitä, tulevatko he Rovaniemelle, ei kuitenkaan vielä ole.
Suomen suurimman ammattikorkeakoulun Metropolian kansainvälisten asioiden päällikön Arja Hannukaisen mukaan huoli Ebolasta on noussut esille myös Metropoliassa. Asiasta on torstaina keskusteltu ja sitä jatketaan perjantaina 15.elokuuta. Hannukaisen mukaan asiasta lähetetään tieto Metropolian kaikkiin toimipisteisiin.
THL korostaa tiedon antamista opiskelijoille
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Mika Salmisen mukaan oppilaitosten varautuminen Ebolaan ei ole ollut aiemmin ollut millään tavoin esillä.
– Marssijärjestys on toki sellainen, että yleensä ensimmäisenä näissä tartuntatauteihin liittyvissä asioissa neuvoa kysytään terveyskeskuksista ja sairaanhoitopiireistä. Ainakaan minun tiedossani ei ole, että Ebolan vuoksi THL:een olisi oltu yhteydessä, sanoo tutkimusprofessori Mika Salminen.
Tutkimusprofessori Mika Salminen neuvoo suhtautumaan asiaan varovaisesti.
– Kyse ei ole mistään sellaisesta tilanteesta, jossa olisi selvää riskiä. Pelkästään se, että joku henkilö on jostain maasta kotoisin, jossa Ebola epidemisenä esiintyy, ei riskiä yksinään muodosta. Pitää olla selkeästi muita tekijöitä, jotka viittaisivat riskiin, Salminen rauhoittelee.
– Tutkimuksiin ei varmasti ole mitään syytä sinänsä. Oikea toimintatapa näiden kohdalla on se, että heitä informoidaan, mitä kautta heillä on mahdollisuus hakeutua hoitoon, jos jotain sairauden merkkejä olisi. Ebolan kohdallahan henkilö, jolla ei ole oireita, ei ole tartuttava, eli sellaista riskiä he eivät todellakaan muodosta, Salminen muistuttaa.
Tartunta vaatii suoran kosketuksen Ebolaan sairastuneen tai kuolleen henkilön vereen tai muihin eritteisiin.