sunnuntai 31. elokuuta 2014

Itä-Savo: Mikkeliläinen Al-Sammarraee kuvasi dokumentin maahanmuuttajien työllistymisestä - katso traileri!

Itä-Savo: Mikkeliläinen Al-Sammarraee kuvasi dokumentin maahanmuuttajien työllistymisestä - katso traileri! 31.8.2014

Mikkeliläisen maahanmuuttajan, irakilaissyntyisen Hamid Al-Sammarraeen dokumentti Seuraava vaihe saa ensi-iltansa syyskuun lopulla Kinolinnassa. Mikkelissä kuvattu dokumentti käsittelee maahanmuuttajien työllistymistä.

Maahanmuuttajien työllistymisen haasteita ja onnistumisia kuvataan sekä heidän itsensä että työnantajien näkökulmasta. Al-Sammarraeen mukaan avaimet kotoutumiseen ovat juuri töihin pääseminen ja kielen oppiminen.
– Ilman suomen kieltä täältä ei saa töitä ja töihin pääsyn kautta monet muut ongelmat lähtevät purkautumaan. Suomen talvi on pitkä aika vain olla kotona, Al-Sammarraee sanoo.

Al-Sammarraee saapui itse Mikkeliin vuonna 2008. Hän oli lähtenyt pakoon shiiojen ja sunnien sisällissotaa vuonna 2006. Yhdysvaltojen syrjäytettyä Saddam Husseinin hallinnon, maan sisäiset väkivaltaisuudet olivat lisääntyneet. Bagdadissa liikkui niin kutsuttuja kuolemanpartioita.
– Eräänä iltana veljeni ovikelloa soitettiin ja kun hän meni avaamaan, hänet ammuttiin siihen paikkaan, Al-Sammarraee kertoo.

Ennen veljensa kuolemaa, Al-Sammarraee oli menettänyt pommituksissa monia sukulaisia ja ystäviä. Hän päätti lähteä pois Irakista. Al-Sammarraee odotti Syyriassa puolitoista vuotta Yhdistyneiden kansakuntien järjestämää turvapaikkaa.
– Yhtäkkiä sain puhelinsoiton, jossa kysyttiin, että haluanko Suomeen Mikkelin kaupunkiin. Sanoin, että haluan vaikka en tiennyt Suomesta muuta kuin että se on Euroopassa, Al-Sammarraee kertoo.

Al-Sammarraee ryhtyi heti Mikkeliin saavuttuaan opiskelemaan suomen kieltä määrätietoisesti. Nyt kuuden vuoden jälkeen hän pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi. Al-Sammarraee työskenteli Irakissa lentokoneinsinöörinä ja oli työssään tekemisissä 3D-grafiikan kanssa. Mikkelissä hän ryhtyi opiskelemaan lisää kuvankäsittelyä ja videotuotantoa.

Al-Sammerraee meni Etelä-Savon ammattiopiston viestintätekniikan kurssille. Tämän jälkeen Al-Sammarraee pääsi Mikkelin Kansalaisopistolle harjoittelijaksi, missä hän tuotti Kansalaisopiston 90-vuotisjuhlavideon. Al-Sammarraee teki muitakin esittelyvideoita, ennen kuin alkoi työstää ensimmäistä dokumenttiaan. Dokumentti Uuden alku käsitteli maahanmuuttajien saapumista Suomeen.

Seuraava vaihe-dokumentin kuvaukset alkoivat viime vuonna. Dokumenttia varten Al-Sammarraee haastatteli 15 maahanmuuttajaa, työnantajia sekä viranomaisia.
– Haluan kiittää Mikkelin kulttuuripalveluita, monikulttuurikeskus Mimosaa sekä Etelä-Savon kulttuurirahastoa avusta dokumentin teossa, Al-Sammarraee sanoo.

Al-Sammarraee kertoo aikovansa seuraavaksi tehdä dokumentin maahanmuuttajien lapsista.

Seuraava vaihe ensi-illassa Kinolinnassa sunnuntaina 21.9 kello 15. Elokuvaan on vapaa pääsy.