keskiviikko 6. elokuuta 2014

Yle: Suomalainen somalipoliitikko: Isiksen jihadisti-videolla puhuu poikani

Yle: Suomalainen somalipoliitikko: Isiksen jihadisti-videolla puhuu poikani 6.8.2014
Helsingin Sanomat: Yle: Ääri-islamistien videolla esiintynyt on suomalaisen somalipoliitikon poika
Iltalehti/STT: Somaliliiton puheenjohtaja: Olen erittäin huolissani radikalisoitumisesta
Helsingin Sanomat: Syyriassa kuollut ja ääri-islamistien videolla puhunut tunsivat toisensa Espoosta
Iltalehti: Suomalaisjihadistin isä: "Anteeksi, suomalaiset" 7.8.2014
Yle: Sotilasasiantuntija: Vapaaehtoisia sotiin lähtijöitä löytyy aina 8.8.2014

Suomalainen somalipoliitikko Faisal Ali Warabe vahvistaa A-studiolle, että ääri-islamilaisen Isis-järjestön propagandavideolla puhuva suomalainen on hänen poikansa.

Viikonloppuna YouTubessa julkaistulla videolla suomea murtaen puhuva mies kehottaa suomalaisia liittymään islamilaiseen kalifaattiin. Isis ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa islamilaisen valtion Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille.

Nimellä Abu Shuayb as-Somali esiintyvä nuori mies kertoo videolla, kuinka hienoa on asua islamilaisessa valtiossa, jossa on voimassa sharia-laki ja kaikista pidetään huolta.

A-studio tavoitti pojan isän, joka vahvistaa, että videolla puhuva mies on hänen poikansa Sayid Hussein Feisal Ali.

Isä Faisal Ali Warabe on Suomessakin tunnettu somalipoliitikko, joka asuu tällä hetkellä Somalimaassa. Hän on muun muassa pyrkinyt Somalimaan presidentiksi vuonna 2010. Hänen vaimonsa ja osa muuta perhettään asuu Espoossa.

Faisalin mukaan poika on ollut Syyriassa yli vuoden suomalaisen vaimonsa kanssa. Myös vaimo on somalitaustainen.

- Järkytyin, kun kuulin asiasta. Olen huolissani, kun näin hänen videonsa tulevan esille. Tämä hänen juttunsa ei ole meidän juttumme. Haluamme hänet pois sieltä ja tarvitsemme tukea siihen, Faisal sanoo puhelimessa.

Isän mukaan poika alkoi radikalisoitua pikkuhiljaa vuonna 2010. Hän kertoo yrittäneensä saada pojan passin takavarikoitua, mutta suomalaispoliisit eivät tehneet sitä, koska pojalla ei ollut rikostaustaa.

- Hän radikalisoitui tietokoneen käyttämisen kautta. Suomessa asuvat imaamit ovat hyviä, he yrittävät opettaa nuorille hyviä käytöstapoja ja ovat radikalisoitumista vastaan, Faisal sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa, että taustaltaan somalialainen espoolaismies kuoli Syyriassa kesäkuun alussa. Faisal paljastaa, että kuollut nuori mies oli heidän sukulaisensa, hänen poikansa serkku.

- Uskoimme lapsiimme, mutta nyt jotkut ovat radikalisoineet lapsemme.

Isän koko haastattelu A-studiossa 6.8. klo 21.


______________________________________

Helsingin Sanomat: Yle: Ääri-islamistien videolla esiintynyt on suomalaisen somalipoliitikon poika

Suomalainen somalipoliitikko Faisal Ali Farah on kertonut Ylelle, että propagandavideolla suomalaisia Syyriaan houkutellut mies on hänen poikansa.

Ääri-islamistinen Isis-järjestö julkaisi viikonloppuna videon, jossa suomea puhuva nuori mies kehottaa suomalaisia liittymään Syyriaan ja Irakiin perustettuun kalifaattiin.

Videolla Abu Shuayb as-Somaliksi esittäytyvän miehen oikea nimi on Sayid Hussein Feisal Ali, Farah kertoo. Hän on Farahin mukaan ollut Syyriassa yli vuoden suomalaisen somalitaustaisen vaimonsa kanssa.

"Järkytyin, kun kuulin asiasta. Olen huolissani, kun näin hänen videonsa tulevan esille. Tämä hänen juttunsa ei ole meidän juttumme. Haluamme hänet pois sieltä ja tarvitsemme tukea siihen", Farah sanoo Ylelle.

Isä Farah pyrki Somalimaan presidentiksi vuonna 2010 ja hän on ollut Suomessa aktiivinen Sdp:n puoluetoiminnassa. Farahilla on koti Espoossa ja Somalimaassa.

STT:n haastattelema Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said pitää somalitaustaisten nuorten radikalisoitumista erittäin huolestuttavana.

Hän kertoo, että radikalisoitumista yritetään Suomessa estää muun muassa Somaliliiton, moskeijoiden, imaamien ja suomalaisviranomaisten yhteistyöllä. "Asia pitää nostaa esille, ja myös somaliyhteisössä siitä pitää puhua avoimesti", Said sanoi STT:lle.

Hän on huolissaan varsinkin internetissä leviävistä vaikutteista. "Nämä äärijärjestöt rekrytoivat netin ja sosiaalisen median kautta. Kaikilla nuorilla on älypuhelimet, ja he ovat koko ajan verkossa, joten kaikki nettipalvelut ovat helposti saatavilla. Me unohdamme liian helposti nämä vaikutteet."


______________________________________

Iltalehti/STT: Somaliliiton puheenjohtaja: Olen erittäin huolissani radikalisoitumisesta

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said on erittäin huolissaan somalitaustaisten nuorten radikalisoitumisesta.

Yle uutisoi tänään, että ääri-islamilaisen Isis-ryhmän Youtube-videolla on esiintynyt suomalaisen somalipoliitikon poika. Poika kehottaa liittymään mukaan islamilaiseen kalifaattiin. Isis on ilmoittanut perustaneensa Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille islamilaisen valtion.

Puheenjohtaja Arshe Said kertoo, että radikalisoitumista yritetään Suomessa estää muun muassa Somaliliiton, moskeijoiden, imaamien ja suomalaisviranomaisten yhteistyöllä.

- Asia pitää nostaa esille, ja myös somaliyhteisössä siitä pitää puhua avoimesti.

Arshe Said on huolissaan netin merkityksestä. Vaikka somalinuoret ovat kasvaneet Suomessa ja ymmärtävät suomalaista kulttuuria, he ovat silti vaikutuksille alttiita.

- Nämä äärijärjestöt rekrytoivat netin ja sosiaalisen median kautta. Kaikilla nuorilla on älypuhelimet, ja he ovat koko ajan verkossa, joten kaikki nettipalvelut ovat helposti saatavilla. Me unohdamme liian helposti nämä vaikutteet.

Puheenjohtaja huomauttaa, että Isisin Youtube-video oli suunnattu maailmanlaajuisesti nuorille, sillä vastaavia versioita on tehty useilla kielillä.

______________________________________

Helsingin Sanomat: Syyriassa kuollut ja ääri-islamistien videolla puhunut tunsivat toisensa Espoosta

Espoon Leppävaara yhdistää kahta radikalisoitunutta suomalaista somalia, jotka ovat päätyneet uutisotsikoihin lähdettyään Syyriaan. Leppävaarasta ovat kotoisin mies, joka kuoli alkukesästä ilmeisesti taisteluissa, sekä toinen, joka esiintyi viikonloppuna julkaistulla Isis-järjestön propagandavideolla.

"Ei epäilystäkään. He olivat tekemisissä toistensa kanssa. Ideologia on sama", sanoo HS:lle Abdullahi Farah, joka on Suomen somaliyhteisön keskushenkilöitä.

Propagandavideolla esiintyneen isä kertoi Ylelle, että miehet ovat serkkuja. Miesten välinen yhteydenpito käy ilmi myös heidän Facebook-profiiliensa kautta.

Somaliyhteisön tunteva Farah on muun muassa toiminut rauhanvälittäjänä YK:n ja Somalian aseellisten ryhmien välillä. Hän pitää Espoon keskuksessa ruokakauppaa, joka kokoaa somaleja yhteen muun muassa siksi, että sieltä voi soittaa edullisia ulkomaanpuheluita.

"Näin molempia miehiä usein kaupassani vielä joitain vuosia sitten", Farah kertoo.

Farahin mukaan miehet jättäytyivät taka-alalle somaliyhteisössä radikalisoiduttuaan, eikä kukaan ole viime vuosina oikein tiennyt heidän tekemisistään. Hän ei tiedä miesten vierailleen pääkaupunkiseudun moskeijoissa.

Espoolaistaustainen oli myös kantasuomalainen, islamiin kääntynyt mies, joka kuoli Syyriassa talvella.

Ääri-islamistisen Isisin videolla suomeksi puhunut mies, oikealta nimeltään Sayid Hussein Feisal Ali, lähti Syyriaan viime vuonna vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun oli palannut Somalian-vierailulta. Farahin mukaan tämän vaimo, niin ikään suomalainen somali, oli mukana Somaliassa ja lähti mukaan myös Syyriaan.

Farah uskoo, että pariskunta oli Somalian-matkallaan tekemisissä ääri-islamistisen al-Shabaab-ryhmän kanssa.

Abdullahi Farah tunsi pariskunnasta paremmin vaimon, joka auttoi opettamaan matematiikkaa Farahin lapselle. Farahin tulkinnan mukaan nainen joutui sittemmin miehensä aivopesemäksi.

Propagandavideolla esiintyneen miehen isä Faisal Ali Farah, joka pyrki vuonna 2010 Somalimaan presidentiksi, arvioi Ylen haastattelussa, että hänen poikansa radikalisoitui tietokoneen välityksellä.

Kauppias Abdullahi Farah uskoo, että radikalisoitumiseen vaaditaan henkilökohtaisempikin kontakti kuin nettipropaganda. Hän myös olettaa, että Sayid Hussein Feisal Ali on pyrkinyt levittämään omaksumaansa aatetta suoraan Suomen muille somalinuorille.

"Somalivanhemmat eivät useinkaan tiedä, mitä teinit puuhaavat. Neuvoisin vanhempia olemaan tietyllä lailla vakoojia, pysymään läheisenä lapsilleen ja perillä heidän tekemisistään", Farah sanoo.

"Kaikilla meillä on kova huoli nuorista, jotka erkaantuvat yhteisöstä."

______________________________________

Iltalehti: Suomalaisjihadistin isä: "Anteeksi, suomalaiset"

Suomalainen somalipoliitikko järkyttyi kuultuaan, että hänen poikansa on liittynyt väkivaltaiseen jihadistijärjestöön.

Itsenäiseksi julistautuneen Somalimaan presidentiksi vuonna 2010 pyrkinyt SDP-taustainen Faisal Ali Warabe kertoo Iltalehdelle 23-vuotiaan Hussein-poikansa radikalisoitumisesta ja ääri-islamilaiseen ISIS-jihadistijärjestöön liittymisestä avoimessa haastattelussa.

Keskiviikon aikana levinnyt uutinen tuli Somalimaan oppositiopuoluetta Oikeus- ja hyvinvointipuoluetta (UCID) johtavalle Faisalille todellisena sokkina.

- Ystäväni lähetti minulle linkin tähän YouTubesta löytyvään propagandavideoon toissapäivänä. Sen näkeminen oli totta kai valtava yllätys ja suuri järkytys minulle. Tiesin, että poikani on lähtenyt Syyriaan, mutta en tiennyt, että hän on liittynyt ISIS-järjestöön, Somalimaasta puhelimitse tavoitettu Faisal kertoo.

Faisalin mukaan hän ei näe videolla suurta jihadistitaisteilijaa, vaan eksyksissä olevan nuorukaisen, joka on aivopesty järjestöön mukaan.

- Ei hän ole mikään sotilas. Olen varma, että tämä ei ole hänestä itsestään lähtöisin, vaan muut ovat taivutelleet hänet mukaan, Faisal sanoo.

Faisal myöntää tuntevansa syyllisyyttä poikansa kohtalosta, sillä hän on ollut poliittisen uransa takia paljon poissa Suomessa asuvan perheensä luota.

- Olen yrittänyt auttaa sodasta kärsiviä somalialaisia täällä, mutta myönnän, että minulla on tästä asiasta huono omatunto. Pyydän anteeksi suomalaisilta, että olen laiminlyönyt perhettäni, ja että tämä on seurausta siitä, Faisal sanoo.

Lue Iltalehdestä, miten suomalaispoliitikon poika radikalisoitui ISIS-järjestön terroristiksi.


______________________________________

Yle: Sotilasasiantuntija: Vapaaehtoisia sotiin lähtijöitä löytyy aina

Pulkin mukaan Suomesta on aina lähdetty vapaaehtoisesti muualle sotimaan ja tänne on aina myös tullut vapaaehtoisia muualta. Tasan 70 vuotta sitten tuhannet virolaiset puolustivat Suomea kesän 1944 torjuntataisteluissa, muistuttaa sotilasasiantuntija Arto Pulkki Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Arto Pulkki ei hätkähdä uutisia Syyriaan ja Ukrainaan lähteneistä suomalaistaustaisista vapaaehtoisista.

– Motiiveja on niin paljon kuin lähtijöitäkin: puhdas seikkailunhalu, kuvitteelliset syyt eli halua kuulua ryhmään uskonnollisista tai nationalistisista syistä, tosiasialliset syyt eli suku ja perhe konfliktialueella, taloudelliset motiivit ja halu saada sotilaallista koulutusta. Harvoin on mitään yhtä motiivia vaan yhdistelmä näistä, arvioi Arto Pulkki aamu-tv:n haastattelussa.

– Konflikteihin lähdettiin jo ennen kuin nykyisiä tietoverkkoja tai edes transistoria oli edes keksitty, muistuttaa Pulkki.

– Nyt kenenkään ei enää tarvitse tulla tänne paikan päälle rekrytoimaan.

Sotilasasiantuntija pitää rekrytointivälinettä tärkeämpänä sitä, kuka tai mikä taho käynnissä olevaan konfliktiin rekrytoi.

– Ja mitkä ovat rekrytoijan tai rekrytointia tukevan tahon motiivit. Lähtijän ja rahoittajan tai varustajan motiivit voivat olla hyvin erilaiset.

Vapaaehtoiset tuovat huomiota konfliktille

Pulkki arvioi, että Syyriaan ja Ukrainaan rekrytoidaan väkeä, koska taistelijoista on pulaa. Samalla voidaan kerätä taloudellista tukea. Lisäksi konflikti saa enemmän kansainvälistä huomiota, kun osapuolia on enemmän.

– Samalla koko kuva sekoittuu ja todelliset motiivit hämärtyvät, selventää Pulkki syitä, miksi konflikteihin rekrytoidaan vapaaehtoisia muista maista.

Suomalaistaustaisia vapaaehtoisia on maailman konflikteissa jopa satoja, erilaisissa tehtävissä neuvonantajista alkaen. Tarkkaa määrää ei kukaan tiedä.

– Kun ennenkin on täältä lähdetty, niin varmaan nytkin lähdetään. Suomalaisia tai Suomessa asuneita on ollut käytännöllisesti katsoen kaikissa eurooppalaisissa kriiseissä, sanoo sotilasasiantuntija Arto Pulkki.

– Sotilaan ammatti on ammatti muiden joukossa.

Konfliktissa koetut raakuudet näkyvät

Konflikteista palaavat sotilaat eivät välttämättä ole uhka Suomeen palatessaan.

– Olen sitä mieltä, että täällä annetaan laadukkaampi sotilaallinen koulutus yli 20 000:lle vuosittain eikä täällä silti ole sen takia mitään terroritoimintaa. Mutta nuorille ihmisille toiminta konflktialueilla ja siellä koetut raakuudet voivat muodostaa avainkokemuksen, joka saattaa vaikuttaa heidän toimintaansa koko loppuiän. Se on mahdollinen mekanismi ja sitä kautta myös pelko, arvioi sotilasasiantuntija Arto Pulkki.