perjantai 8. elokuuta 2014

Savon Sanomat: Rajoja ei voi sulkea

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Rajoja ei voi sulkea 8.8.2014

Youtubessa julkaistiin viime viikonloppuna video, jossa suomea puhuva nuori mies ylistää Isis-järjestön julistamaa kalifaattia ja islamilaista sharia-lakia. Hänen viestinsä on, että se voitaisiin ottaa käyttöön myös Suomessa.

Miehen henkilöllisyys ei ole mikään salaisuus. Hän on Abu Shuayb as-Somali, Suomessa asuneen somalialaisen poliitikon poika.

Isis-järjestön mannekiiniksi päätynyt nuori mies antoi suomalaiset kasvot radikaalille islamille. Jo aikaisemmin on tiedetty, että Suomesta on lähtenyt nelisenkymmentä ihmistä taistelemaan joko Syyriaan tai Irakiin. Suurin osa heistä on Suomen kansalaisia.

Lähtijöitä saattaa olla enemmänkin, sillä kaikki eivät suinkaan ole Suojelupoliisin tiedossa. Suomi on vapaa maa, eikä maasta lähtevien lopullista päämäärää kyetä selvittämään. Rajoja ei voi sulkea.

Rajoja ei myöskään voi sulkea niin, että muslimit muista maista eivät voisi muuttaa tänne. Se ei ole ratkaisu, jos pelätään, että radikaali ja militantti islam ulottaa vaikutuksensa myös Suomeen. Eristäminen ei onnistu.

On huomattava, että valtaosa Suomessa asuvista muslimeista ei hyväksy Isisin kaltaisia äärijärjestöjä. Syyriaan ja Irakiin sotimaan lähtevien määrä on niin vähäinen, että se ei muodosta turvallisuusriskiä Suomelle.