keskiviikko 13. elokuuta 2014

Etelä-Saimaa: Uskonsodan uhat hallittava

Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Uskonsodan uhat hallittava 13.8.2014

Lähi-idän konfliktit lisääntyvät pelottavalla vauhdilla. Ääri-islamistiset ryhmät etenevät, erityisesti Isis, joka rakentaa omaa ”valtiotaan” sisällissodassa olevaan Syyriaan ja sen partaalla horjuvaan Irakiin.

Kalifaatin kutsu on kuulunut Suomeenkin. Suojelupoliisin mukaan sotaan on lähtenyt 40 suomalaista; 200:lla on yhteyksiä terroriryhmiin. Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen sanoo Isiksen kannattajien lisääntyneen nopeasti Suomessa (Yle 11.8.).

Uskonsodan uhat siis vähintään hipaisevat Suomea. Syytä entistä suurempaan huoleen terroritekojen tapahtumisesta täällä tuskin on, mutta pohjoiselle rauhantahtoiselle maalle sopii huonosti jo taistelijoiden tyyssijan rooli.

Toki radikaalin ajattelun lisääntymisestä voi ajan mittaan seurata täälläkin konkreettisempia ongelmia. Sen tunnistamiseen ja hillitsemiseen on panostettava.

Tarvitaan tiedustelua ja valvontaa. Sotaa ja terroria harjoittavien organisaatioiden edustajien toiminta Suomessa on estettävä. Tarvitaan vastavaikuttamista; muslimien rauhantahtoisen enemmistön suvaitsemista ja tukemista.

Syrjäytyminen luo pohjaa radikalisoitumiselle. Tarvitaan siis myös edelleen parempaa kotouttamista, maahanmuuttajien ja heidän täällä syntyneiden jälkeläistensä sitouttamista suomalaisen yhteiskunnan arvoihin. Kun on koulutusta ja työtä, jää elämään vähemmän tyhjää tilaa ääripropagandan täytettäväksi.

Markku Espo