perjantai 29. elokuuta 2014

Yle: Tutkijat ja journalistit yhteistyöhön: "Maahanmuuttokeskustelu poteroihin kaivautunutta"

Yle: Tutkijat ja journalistit yhteistyöhön: "Maahanmuuttokeskustelu poteroihin kaivautunutta" 29.8.2014
Koneen säätiön tiedote: Jakautuuko Suomi? -hankkeet tarttuvat eriarvoistumiseen

Pohjoiskarjalaiset media-alan ammattilaiset ja tutkijat yhdistävät voimansa hankkeessa, jonka toivotaan tuovan uutta näkökulmaa suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun. Tarkastelun kohteena on Lieksan somaliyhteistö.

Pohjoiskarjalaiset tutkijat ja journalistit tarkastelevat yhteistyössä Lieksan somaliyhteisöä.

Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa on tavoitteena tuoda suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun uutta, positiivista sävyä. Lieksan somaleja tarkastellaan suomalaisen rajaseudun asuttajina ja elävöittäjinä.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Päivi Harisen mukaan nykyinen maahanmuuttokeskustelu on jännitteistä ja poteroihin kaivautunutta.

– Pattitilanteen purkamiseksi tarvitaan uudenlaisia tapoja, joilla nostetaan esiin niitä positiivisia merkityksiä, joita maahanmuuttajaväestöllä on suomalaiselle yhteiskunnalle, erityisesti paikallistasolta katsottuna, Harinen sanoo.

Hankkeessa somaliyhteisöstä tuotetaan laaja, tutkimustietoon pohjautuva artikkeli, dokumenttifilmi ja näyttelyosio Tampereen työväenmuseoon.

Koneen Säätiön apurahan sai 11 henkilöä tai työryhmää. Jakautuuko Suomi -rahoitushaun tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaalisesta oikeuden mukaisuudesta ja eriarvoisuudesta.

Mistä on kyse?
- Pohjoiskarjalaiset tutkijat ja journalistit tarkastelevat yhteistyössä Lieksan somaliyhteisöä
- Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa on tavoitteena ravistella nykyistä maahanmuuttokeskustelua
- Somaliyhteisöstä tuotetaan laaja, tutkimustietoon pohjautuva artikkeli, dokumenttifilmi ja näyttelyosio Tampereen työväenmuseoon


_______________________________________________________

JAKAUTUUKO SUOMI? -HANKKEET TARTTUVAT ERIARVOISTUMISEEN
Koneen Säätiö on myöntänyt 316 249 euroa Jakautuuko Suomi? -rahoitushaun ensimmäisellä kierroksella. Apurahan sai yhteensä 11 henkilöä tai työryhmää. Tuetut hankkeet tutkivat mm. osallistuvaa sosiaaliturvaa, kaupunkialueiden eriarvoistumista ja rakennemuutosten kuihduttamaa Suomea. Jakautuuko Suomi? -rahoitushaun tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja eriarvoisuudesta. Rahoitus on suunnattu erityisesti tutkijoiden ja journalistien yhteishankkeille, ja ensimmäisellä kierroksella tuettiin valmistelevia tai nopeaa toimintaa vaativia hankkeita.

Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos 29.440 €
Päätepisteitä ja uusia alkuja: Lieksansomalit peilin kääntöpuolella - maahanmuuttajien myönteinen merkitys väestöpaosta ja työttömyydestä kärsivän pikkukaupungin arjessa ja tulevaisuudessa

Suomalainen maahanmuuttokeskustelu on ollut jännitteistä ja poteroitunutta. Lainsäädännön, poliittisten linjausten ja strategioiden, samoin kuin erilaisten ohjelmien ja opetussuunnitelmien yhteiskuntamme kansainvälistymistä ja monikulttuuristumista edistämään pyrkivistä luonteista huolimatta yleiset asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat jämähtäneet jonkinlaiseen joko-tai -asetelmaan. Etnisesti erilaisina pidettyjen ihmisten ilmaantuminen osaksi arkea ja kotoista katukuvaa saa edelleen monet suomalaiset hermostumaan ja tuntemaan epämääräistä menettämisen pelkoa. Tämän pattitilanteen purkamiseksi tarvitaan uudenlaisia tapoja tuoda esiin maahanmuuttajaväestön myönteistä merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, ja erityisesti paikallistason perspektiiveistä käsin.

Tässä haettava hanke aukaisee suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun uuden, tarpeellisen keskustelusävyn. Siinä katsotaan maahanmuuttajaympäristöön, johon Suomessa ei yleensä katsota: rajaseudun pikkukaupunkiin. Hankkeen kulttuuripoliittisena tavoitteena on luoda positiivista kuvaa afrikkalaisvähemmistöstä suomalaisen rajaseudun asuttajina ja elävöittäjinä. Hankkeessa tuotetaan journalistinen laaja, tutkimustietoon pohjaava artikkeli, dokumenttifilmi sekä näyttelyosio Tampereen Työväenmuseon näyttelyyn "Afrikkalaiset Suomessa". Hankkeeseen palkataan lieksansomalialainen valmistumassa oleva opiskelija, joka työskentelee kuuden yliopistotutkijan, palkitun journalistin, kokeneen elokuvatuottajan ja lieksansomalien kanssa.