tiistai 12. elokuuta 2014

Yle: Hillan ja mustikan hinta pomppasi – thai-poimijalle vähintään 1200 euroa käteen

Yle: Hillan ja mustikan hinta pomppasi – thai-poimijalle vähintään 1200 euroa käteen 12.8.2014

Hillan ja mustikan hinta on noussut viime vuodesta. Syynä on viime kesää huonompi marjasato. Marja- ja riistayhtiö Polarican Lappiin tuomat thaimaalaiset poimijat ovat saaneet tuloja suunnilleen viime vuoden verran, sanoo toimitusjohtaja Pasi Anttila. Anttilan mukaan poimijat nettoavat Lapin marjareissusta vähintään 1200 euroa.

Marja- ja riistayhtiö Polarica eli entinen Lapin Liha maksoi hillasta puolet enemmän kuin viime kesänä. Mustikasta maksetaan poimijoille jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Polarica lopetti hillan ostamisen tältä kesältä viime viikolla. Yhtiö sai hillaa hieman vähemmän kuin viime vuonna mutta silti tarpeeksi, sanoo toimitusjohtaja Pasi Anttila. Hän ei kerro, kuinka paljon yritys osti poimijoilta hillaa.

Hillasato vaihteli rajusti alueittain. Yhtiö maksoi poimijoille keskimäärin 12-13 euroa kilolta. Hinta nousi reippaasti viime vuodesta, jolloin Polarica maksoi himoitusta marjasta poimijoille 7-8 euroa kilolta.

– Hyvä poimija kerää tuollaiset 10-12 kiloa hillaa päivässä. Mustikkaa he poimivat noin 50-60 kiloa päivässä, Anttila sanoo.

Polarican aloittanut mustikan ostamisen viime viikolla. Myös mustikan sato on jäämässä viime vuosia pienemmäksi pohjoisessa. Polarican mustikan ostohinta poimijoille oli maanantaina 1,70-1,80 euroa kilolta alueesta riippuen. Mustikan poimijahinta on noussut 30-40 prosenttia vuoden takaisesta.

Polarica odottaa mustikan ostamisen jatkuvan elokuun loppuun saakka, jolloin pohjoisen puolukan pitäisi olla kypsää. Puolukkasadosta Polarica odottaa tavanomaista.

Polarica on tuonut tänä vuonna Lappiin lähes 650 marjanpoimijaa Thaimaasta. Yrityksen thaimaalaisia poimijoita on Lapissa saman verran kuin viime vuonna.

Vaikka hillaa ja mustikkaa on saatu viime vuotta vähemmän, poimijat ovat saaneet suunnilleen saman verran tuloja kuin viime vuonna - kiitos nousseiden hintojen, sanoo Polarican toimitusjohtaja Pasi Anttila. Anttila ei kuitenkaan halua kertoa poimijoiden tarkkoja tuloja, vaan vetoaa siihen, että marjastuskausi on kesken.

Tuntipalkka alle neljä euroa puhtaana käteen

Hänen mukaansa ulkomaalaispoimijalle on jäätävä käteen vähintään 30 euroa jokaiselta marjastuspäivältä. Summasta on vähennetty matka-, ylläpito- ja muut kulut.

– Nettotulotavoitteesta on sovittu ulkoministeriön kanssa, Anttila sanoo.

Marjoista saatavista tuloista ei makseta veroa.

Anttilan mukaan thaimaalaiset eivät jatkuvasti uurasta marjamättäillä kellon ympäri.

– Teimme viime vuonna kyselyn, johon poimijat saivat vastata nimettömästi. Keskityöpäiväksi saatiin hiukan yli kahdeksan tuntia. He lähtevät liikkeelle aikaisin, mutta thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluu rennon mittainen, pitkä lounastauko. Alkukaudesta on yleensä pidempiä päiviä, mutta elo-syyskuussa päivät alkaa lyhentyä, kun tulee pimeä. Sadepäivinä ei välttämättä lähdetä metsään ollenkaan.

Kahdeksan tunnin työpäivänä poimijalle jäisi käteen vähintään 3,75 euroa per tunti. Kun poimintapäiviä kertyy marjakauden aikana 40-45, poimijat nettoavat reissustaan vähintään 1200-1300 euroa.

– Thaimaalaiset ovat hyviä poimijoita ja he osaavat liikkua metsissä. Heistä suurin osa on sokeriruokoviljelijöitä, jotka ovat tottuneet liikkumaan luonnossa.

Jos ulkomaisten poimijoiden tienestit uhkaavat jäädä liian pieniksi, Polarica lupaa etsiä parempia marjamaita. Jos marjoja ei siltikään löydy riittävästi, yhtiö on Anttilan mukaan korvannut poimijoiden kuluja siten, ettei kukaan heistä jää tappiolle.