lauantai 23. elokuuta 2014

Iltalehti: Supo aikoo jututtaa Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat

Iltalehti: Supo aikoo jututtaa Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat 23.8.2014

Suomessa on laadittu tarkat suunnitelmat sen varalle, kun täältä Syyriaan lähteneet yli 40 ihmistä palaavat takaisin.

- Tavoitteemme on jututtaa heidät. Supo haluaa useammasta syystä tavata nämä henkilöt, vaikka näyttöä rikoksista ei olisikaan, Suojelupoliisin (Supo) viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Sisäministeriössä on juuri tehty toimenpideohjelma, joka tähtää väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn. Viranomaiset ovat keskittyneet erityisesti Syyrian tilanteeseen ja sieltä palaavien kohtaamiseen.

- Yhteistyö eri viranomaisten kesken on tärkeää. Keskustelut eivät ole pelkästään poliisin asia, vaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ihmiset voivat olla sopivia tehtävään. Jos henkilö on traumatisoitunut ja radikalisoitunut, niin häntä on pyrittävä auttamaan, jotta toiminta saadaan kontrolliin ja henkilö sopeutettua takaisin yhteiskuntaan.

Eri taustoista

Supo tarkkailee jatkuvasti Suomesta Syyriaan lähteneitä. Iso ongelma kuitenkin on, että tilanteista Syyriassa on vaikea tietää tarkasti. Ristiriitaista tietoa tulvii eikä riippumattomia tietolähteitä ole.

Supon arvion mukaan yli 40 ihmistä Suomesta on matkustanut kriisialueelle kevään 2013 jälkeen.

- Selvästi yli puolet on lähtenyt sinne tavoitteenaan osallistua aseelliseen konfliktiin. He ovat pääasiassa liittyneet radikalistisiin järjestöihin, suurin osa ISIS-järjestöön. Jotkut ovat matkustaneet humanitaariseen työhön ja jotkut ovat lähteneet vailla suoraa tehtävää. He ovat sitten tulleet temmatuiksi aseelliseen toimintaan, Rantala kertoo.

Muutamat Suomesta Syyriaan lähteneet ovat jo palanneetkin, mutta lähteneet sitten takaisin. Jotkut ovat menettäneet henkensä taisteluissa.

Koskaan aiemmin Suomesta ei ole lähdetty näin isoin joukoin ulkomaille osallistumaan aseelliseen toimintaan.

- Erikoista on se, että meiltä on lähtenyt 16:sta eri etnisestä taustasta olevia ihmisiä. Tämä on ennennäkemätön ilmiö. Syyrian tilanne ja ISIS on yhdistänyt väkeä etnisestä taustasta huolimatta.

Lähtijöiden joukossa on myös kantasuomalaisia. Yli 40 lähteneestä kolme neljäsosaa on Suomen kansalaisia, loput ovat Suomessa oleskelleita.

Vakaumus syynä

Supo saa usein tiedon Syyriaan matkanneista vasta jälkeenpäin. Vaikka tieto tulisikin etukäteen, ei viranomaisilla ole keinoja estää ketään lähtemästä.

- Usein lähtöpäätös on niin voimakas, ettei viranomaisten tai edes perheiden vetoomukset auta. Lain nojalla meillä ei ole mahdollisuuksia estää heidän lähtöään, Rantala sanoo.

Useimmat Syyriaan haluavat lähtevät uskonnollisista ja vakaumuksellisista syistä.

- Osa haluaa liittyä jihadiin, osalla on puhtaasti seikkailunhalua, osalla on auttamisen halua. Syyt vaihtelevat.

Internetissä leviää parhaillaan video Syyriasta, jossa yksi suomalaismies perustelee lähtöään. Mies on jättänyt perheensä Suomeen ja mennyt Syyriaan pitämään muslimien puolta. Hänet sai liikkeelle huoli lukuisista muslimien kuolemista.

Aiemmin Suomessa on uutisoitu espoolaismiehestä, joka lähti runsas vuosi sitten Syyriaan ja liittyi ISIS-järjestöön.