torstai 28. elokuuta 2014

Yle: Autokoulu ei tyssää kielitaitoon – sääntöjä opetetaan vaikka piirtämällä

Yle: Autokoulu ei tyssää kielitaitoon – sääntöjä opetetaan vaikka piirtämällä 28.8.2014

Liikennekoulut ottavat maahanmuuttajat ja heidän erilaiset taustansa huomioon muun muassa opetusmateriaaleissa ja ajotunneilla. Esimerkiksi joensuulaisessa autokoulussa on ollut oppilaita yli kahdestakymmenestä maasta.

Kiinasta kotoisin oleva Jiakuan Wang tarvitsee ajokortin töidensä takia. Miehellä on kiinalainen ajokortti, mutta hänen on suoritettava kuljettajantutkinto Suomessa. Ajaminen jännittää, vaikka ruuhkat Joensuussa ovat aivan toista luokkaa kuin kotimaassa. Viisi vuotta sitten Suomeen muuttaneen miehen edellisistä ajokerroista on vierähtänyt aikaa.

– Suomessa liikenteessä ei ole paljon autoja. Myös pyöriä on täällä huomattavasti vähemmän. Mutta liikenne on oikeanpuoleinen kuten Kiinassa, Wang kertoo huomioistaan.

Wangin kaltaiset ulkomaalaiset oppilaat ovat tärkeitä asiakkaista kamppaileville autokouluille. Liikenneopettaja Vesa Voutilainen laskee, että hänellä on ollut oppilaita tähän mennessä 24 maasta. Ulkomaalaisten oppilaiden määrä on kasvanut tasaisesti. Opetuskieli on pääasiassa englanti. Aina yhteistä kieltä ei ole, mutta se ei ole este opetuksen antamiselle.

– Englannin kielen osaaminen ei ole lähtökohta ajo-opetuksen saamiselle, mutta se on hyvin tärkeä asia. Jollei oppilas osaa englantia, niin silloin mennään siten, että opettaja näyttää enemmän kuin suomalaisille oppilaille. Ajotunneilla auto pannaan parkkiin säännöllisin väliajoin ja katsotaan kuvia. Asioita käydään läpi myös piirtämällä, Voutilainen kertoo.

"Metriäkään ei ajettu, vaikka kortti löytyy"


Liikenneopettajan mukaan monet ulkomaalaiset tarvitsevat opetusta erityisesti talvikeleillä, lumella ja jäällä, ajamisessa. Osa oppilaista on hämmästellyt myös lähes pilkuntarkkaa liikennesääntöjen noudattamista. Opetuksessa on tullut vastaan myös yllätyksiä.

– On tullut vastaan niin sanottuja ostettuja ajokortteja eli kortti on, mutta metriäkään ei ole välttämättä ajettu. Nämä ovat kuitenkin vähentyneet vuosien saatossa. Suomalaisen ajo-opetuksen ja tutkintovaatimusten taso on suhteellisen korkea, joten monet joutuvat ottamaan joitakin tunteja suomalaisessa autokoulussa, että pääsevät ajokokeen läpi, Voutilainen kertoo.

Trafi ei tilastoi ulkomaalaisen ajokortin omaavien henkilöiden suorittamia kuljettajantutkintoja. Sen sijaan ajokortin suorat vaihdot ulkomaalaisesta suomalaiseen tilastoidaan; niiden määrä oli Suomessa viime vuonna yhteensä 3290. Vaihtojen määrä on hieman laskenut viime vuosina.