Yle: "Villien" marjanpoimijoiden pelisäännöt hakusessa – marjoja muovisäkeissä ja kiviä sangossa 26.8.2014
Ilman isäntäyrityksen kutsua maahan tulleet ulkomaiset poimijat eli niin sanotut "villit" marjanpoimijat aiheuttavat epäluuloja marjabisneksessä. Marjanostajat ovat kieltäytyneet ostamasta satoa, kun seasta on löytynyt kiviä tai marjat on tuotu muovisäkeissä.
Ilman isäntäyritystä poimivat ulkomaalaiset marjastajat aiheuttavat epäluuloja. Marjayritysten kutsumat ulkomaalaiset saavat ohjeistusta, missä ja miten marjoja poimitaan, mutta niin sanotut villit poimijat eivät tunne jokamiehenoikeuksia yhtä hyvin. Marjayrittäjien ja paikallisten asukkaiden mukaan itsenäiset poimijat saattavat poimia liian läheltä asutusta ja tarjota marjanostajayrityksille myyntiinsopimattomia marjoja.
Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden määrää on vaikea arvioida, sillä marjoja saa jokamiehenoikeudella poimia kuka tahansa maassaoleskelija. Itsenäisesti maahan tulleet poimijat ovat useimmiten kotoisin Itä-Euroopasta kuten Ukrainasta ja Puolasta.
Suomussalmelaisen marjayritys Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunnan arvion mukaan omaehtoisia marjanpoimijoita on saapunut Kainuuseen viime vuotta enemmän. Vasunta arvioi, että Suomussalmen alueella poimijoita on 50–100 henkeä. Scandinavian Berryn Timo Karppisen mukaan Ristijärvellä villejä poimijoita on muutamia kymmeniä.
Vasunnan mukaan Kiantaman marjanostopisteisiin on yritetty tuoda myyntiinkelpaamattomia marjoja.
– Heidän kanssaan on vielä laatuasioissa paljon tekemistä. He saattavat tuoda marjoja esimerkiksi muovisäkeissä, jolloin marjat ovat pehmenneitä. Olemme kieltäytyneet ostamasta osaa heidän poimimistaan marjoista. Joskus on myös vilunkia eli marjojen seassa saattaa olla kiviä, hiekkaa tai sammalta, harmittelee Vasunta.
Vasunnan mukaan ukrainalaiset ovat voineet alkukesästä poimia esimerkiksi mansikoita, minkä jälkeen he ovat jääneet metsämarjanpoimintaan.
Pieni joukko pilaa monen maineen
Marjayrittäjien kannalta villit poimijat ovat kaksipiippuinen asia. Kaikki marjanpoimijat ovat yrityksille hyödyksi, mutta toisaalta muutamat vilunkipeliä pelaavat poimijat polkevat marjabisneksen mainetta.
– Heillä voi olla nyrkin kokoisia kiviä marjakorissa. Kivet voivat rikkoa tuotannossa käytettävät koneet. Jotkut voivat laskea marjakorin jokeen, jolloin roskat nousevat pintaan, kertoo Scandinavian Berryn Timo Karppinen.
Karppisen mukaan kouluttamattomat villit poimijat ovat jopa vieneet kutsuttujen poimijoiden marjoja pysäköidystä peräkärrystä. Karppisen mukaan marjayritysten kutsumien thaimaalaisten poimijoiden kanssa ei ole ollut ongelmia, koska he noudattavat ohjeistuksia hyvin.
Karppisen mukaan villit poimijat ovat joistakin harmillisista tapauksista huolimatta enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Samoilla linjoilla on Kiantaman Vernu Vasunta.
– Ei se ongelma ole, jos he tulevat tänne marjoja keräämään. Se on hyvä, että joku niitä kerää. Hehän majoittuvat paikallisissa majoitusliikkeissä ja käyttävät paikkakunnan palveluja, puntaroi Vasunta.
Villit poimijat myyvät villeille ostajille
Marjayritykset ohjeistavat poimijoitaan, mutta villien poimijoiden laatutyö on oman harkinnan varassa. Valtakunnallinen luonnontuotealan vastuullista toimintaa ja tutkimusta edistävä Arktiset Aromit peräänkuuluttaa marjanostajien vastuullisuutta. Toiminnanjohtaja Simo Moision mukaan marjabisneksessä ongelmana on ollut veronkierto ja laadunvalvonta.
– Ostajaverkoston pitäisi olla laatutietoinen. Osa on villejä ostajia edelleen, harmittelee Moisio.
Marjojen ostajia on paljon. Ostajia on esimerkiksi toreilla, markettien pihoilla ja tienvarsien levähdyspaikoilla. Moision mukaan joukkoon valitettavasti mahtuu vastuuttomiakin ostajia, jotka eivät piittaa millä tavalla marjat on poimittu. Hän toivoo, että elintarvikevalvontaviranomaiset ja verottaja tekisivät enemmän yhteistyötä.
– Pitäisi tarkistaa, että myyjät ovat arvonlisäverovelvollisia. Myös terveystarkastajien olisi hyvä kiertää marjojenmyyntipisteissä enemmän, mutta eihän heitä riitä kaikkialle, sanoo Moisio.