Yle: Pietarsaaren Pride-uutisointi suututtaa – lehteä syytetään hysterian ja homopropagandan levittämisestä 14.8.2014
Pietarsaaren sateenkaarimarssin uutisoinnista on syntynyt kohu Pohjanmaan rannikkoseudulla. Kiivastuneet lukijat ovat syyttäneet Österbottens Tidning -lehteä muun muassa ylimitoitetusta uutisoinnista ja tapahtuman mainonnasta. Lehteä on haluttu painostaa tilauksia irtisanomalla ja jopa joukkokokouksen mahdollisuutta on vilauteltu.
Pohjalaisen ruotsinkielisen paikallislehti Österbottens Tidningenin uutisointi Jeppis Pride -tapahtumasta aiheuttaa edelleen keskustelua. Lehden toimittajan yksityinen Facebook-päivitys herätti raivoa ja lehden tilauksia peruttiin. Seuraavaksi keskusteluun nousi lehden uutisointi Jeppis Pride -tapahtumasta. Kritisoijat syyttävät lehden levittäneen propagandaa.
Yksi ahkerimmin uutisointia vastustavista on pedersöreläinen Kristian Nyman, joka kirjoitti tuohtumuksestaan blogissaan . Hänen mielestään lehti ylitti uutisoinnissaan journalismin rajan ja sortui propagandan levittämiseen. Hänestä lehden voisi jopa sanoa johtaneen Jeppis Pride -tapahtumaa.
– Kaikki me, jotka emme halunneet olla osallisina tähän tapahtumaan, jouduimme vasten tahtoamme siihen mukaan lehden välityksellä. Emme lukijoina voi puuttua lehden journalistiseen linjaan, mutta mielestämme joku tolkku pitää olla. Pride oli uusi asia ja lehti olisi tehnyt virkarikkeen, jos he eivät olisi kirjoittaneet siitä. Tämä meni nyt kuitenkin niin överiksi, että en muista kokeneeni mitään vastaavaa koskaan, Nyman kertoo.
Lehden uutisointia vastustavat ovat suunnitelleet kokoontumista, jossa ihmiset voisivat perua tilauksensa ja osoittaa mieltä lehden linjaa vastaan.
– Monet ovat reagoineet perumalla lehtitilauksensa ja me ajattelimme, että tätä perumisaaltoa pitäisi koordinoida jotenkin. Ehkä massa-adressin kautta, Nyman kertoo.
Nyman ei itse ole perunut tilaustaan, eikä kehota ketään siihen. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että tilauksia perumalla Österbottens Tidningenin toimituksen saisi ymmärtämään sen tekemän "virhearvion" ja muuttamaan linjaansa.
Nymanin mukaan kiinnostusta kokousta kohtaan löytyy, mutta kutsuja ei ole vielä lähetetty, eikä paikkaa tai ajankohtaa päätetty. Kokouksen järjestämistä jarruttaa kuitenkin muun muassa pelko siitä, että lehden uutisointia puolustavat häiriköisivät tapaamista.
– Kun nyt on tällainen vastakkainasettelu, en tiedä pystyykö kukaan takaamaan, ettei mitään ikävää tapahdu. Varsinkin, kun jotkut lehden linjauksia tukevat ovat antaneet aika härskejäkin kommentteja, Nyman toteaa.
Julkisen sanan neuvosto tuomitsee päätoimittajan painostuksen
Julkisen sanan neuvoston valmisteleva sihteeri Nenne Hallman kertoo, että vastaavanlaisia tilausboikotteja on ollut aiemminkin. Hallman pitää huolestuttavana sitä, että sananvapautta yritetään rajoittaa painostamalla lehden toimitusta. Neuvosto tuomitsee päätoimittajan ja toimituksen painostuksen.
Hallman ei näe lehden uutisoinnissa mitään kyseenalaista. Hän kehottaa ihmisiä tutustumaan journalistin ohjeisiin . Ensimmäinen ohje kertoo journalistin olevan vastuussa lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Ohjeeseen viitaten Hallman toteaa Jeppis Priden täyttävän merkittävän tapahtuman kriteerit Keski-Pohjanmaalla, sillä vastaavanlainen tapahtuma on järjestetty Pohjanmaalla viimeksi Vaasassa vuonna 2003.
Samaa mieltä on Österbottens Tidningenin päätoimittaja Margareta Björklund. Hän kertoo lehdessä olleen Jeppis Pridestä muutaman aukeamallisen verran juttuja. Björklundin mukaan tapahtumasta on käyty keskustelua vilkkaasti lehden mielipidepalstalla. Keskustelijat ovat sekä puolustaneet, että kritisoineet tapahtumaa.
– Tämä oli ensimmäinen ruotsinkielinen Pride Suomessa ja vielä meidän alueellamme, joten uutisoinnille oli tilausta. Ei pidä paikkansa, että tässä olisi ollut mukana hysteriaa. Tämä oli valtakunnallinen uutinen, jota käsittelimme kuin mitä tahansa kesätapahtumaa, Björklund sanoo.
Painostukseen ei aiota reagoida
Julkisen sanan neuvoston valmisteleva sihteeri Hallman muistuttaa, että lehden määräysvalta on toimituksella, joka tekee lehden linjausta koskevat ratkaisut. Sitä ei saa luovuttaa ulkopuolisille.
Samalla hän viittaa journalistin ohjeiden kolmanteen kohtaan: "Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä."
Päätoimittaja Björklund kertoo lehden olevan avoin kaikille uutistapahtumille, eikä painostuksen alla aiota tehdä muutoksia.
– Emme anna periksi, tämä on lehden linja. Seuraamme kaikenlaisia tapahtumia. Toivomme, että lukijat arvostavat sitä.