torstai 7. elokuuta 2014

HS: Kutsuisitko kotiisi maahanmuuttajan syömään?

Helsingin Sanomat: Kutsuisitko kotiisi maahanmuuttajan syömään? 7.8.2014

Sadat ruotsalaiset ovat innostuneet illallistamaan maahanmuuttajien kanssa. Tapa sai alkunsa viime vuonna, kun ruotsia maahanmuuttajille opettava Ebba Akerman ymmärsi, ettei maahanmuuttajilla ollut minkäänlaista yhteyttä syntyperäisiin ruotsalaisiin.

"Päästämme ihmiset maahamme, mutta emme yhteiskuntaamme", hän sanoi New York Times -lehden haastattelussa viime viikolla.

Akerman alkoi järjestää kotonaan illallisia, joissa ruotsalaiset ja maahanmuuttajat kohtaavat. Viime kerralla hän sanoo ruokkineensa tusinan verran ihmisiä. Vieraat olivat kotoisin esimerkiksi Bangladeshista ja Kamerunista.

Illallisille ilmoittaudutaan Facebook-tapahtumalinkin kautta. Vieraat tuovat ruokatarpeet nyyttikestiperiaatteella.
Järjestäessään illallista Akerman kysyy vain, mitä allergioita ihmisillä on ja milloin he ovat vapaita. Hän ei esimerkiksi pyri siihen, että ihmiset olisivat samanikäisiä.

"Kaikkien ihmisten pitäisi pystyä keksimään keskusteltavaa yhden illallisen ajaksi", hän sanoo.

Suurin osa illallisista on ollut menestyksiä. Jonkun kerran joku vieraista on jättänyt tulematta ja joskus joku on ollut äärimmäisen ujo. Kerran yksi vieras saapui tunteja myöhässä ison ruokatarvikekasan kanssa. Se oli hänen anteeksipyyntönsä.

Akermanin mielestä yhdessä syöminen vähentää eroja ihmisten välillä. Samaa sanoo Suomen Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Johanna Luukkonen.

Suomessa maahanmuuttajat ja Suomessa syntyneet ovat syöneet yhdessä eri hankkeiden yhteydessä.
Sisäministeriön syksyllä päättyvässä hankkeessa maahanmuuttajat kutsuivat kotiinsa syömään poliisin, sosionomi-opiskelijan, psykologin ja poliitikon. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kävi afganistanilaisen perheen luona syömässä.
Idea tuli Britanniasta, jossa on kokeiltu sitä, että poliisiksi opiskelevat käyvät opiskelunsa aikana syömässä maahanmuuttajien luona.

Sisäministeriön hankkeessa mukana ollut Suomen Pakolaisapu sai tästä idean jatkaa ja laajentaa toimintaa. Keväästä lähtien järjestön vapaaehtoiset ovat kutsuneet maahanmuuttajaperheitä kotiinsa syömään. Vierailun jälkeen rooleja on vaihdettu. Suomen Pakolaisapu maksoi kulut.
Mukana on ollut maahanmuuttajia Egyptistä, Afrikan maista ja Virosta. Syksyllä aloittavat uudet parit. Tällä kertaa teemana on kahvittelu.

"Olisi hienoa, jos kantasuomalaiset kutsuisivat maahanmuuttajia kylään ilman tällaista projektiakin", Johanna Luukkonen sanoo.

Ulkomaalaistaustaiset ja kantasuomalaiset ovat kohdanneet myös ruokakulttuuriaktiivi Timo Santalan Let's eat together -illallisilla ja Ravintolapäivänä, jota mies on myös ollut mukana järjestämässä.

Maahanmuuttajat ovat pitäneet ravintoloita Ravintolapäivässä, ja Let's eat together -tapahtumassa toisilleen tuntemattomien illallistajien joukossa on ollut mukana vaihtareita ja ulkomaalaisia.

Timo Santalan mielestä Ebba Akermanin idea illallisista on hyvä. Santala ei kuitenkaan itse innostu ajatuksesta järjestää samanlaista tapahtumaa, jossa teemana olisi nimenomaan maahanmuuttajien ja suomalaisten kohtaaminen.

"En halua karsinoida ihmisiä suomalaisiin ja ulkomaalaisiin. Ravintolapäivässä hienoa on juuri se, että ihmiset tarjoavat toisille ihmisille ruokaa", Santala sanoo.