Yle: Maahanmuuttajavanhus arkailee ulkoliikuntaa 7.10.2014
Ikääntyvät maahanmuuttajat liikkuvat huomattavasti vähemmän kuin kantasuomalaiset ikätoverinsa. Omasta kunnosta huolehtiminen liikumalla on monelle maahanmuuttajalle vierasta ja erityisesti ulkona liikkuminen saattaa jopa pelottaa.
Jyväskylässä järjestetään tänään kaikille avoin monikulttuurinen ikäihmisten liikuntapäivä , jonka tarkoitus on tutustuttaa maahanmuuttajia ulkoliikuntaan. Suomessa on jo kymmeniä tuhansia yli 55-vuotiaita maahanmuuttajia ja joukko kasvaa koko ajan.
– Kyse on koko ajan kasvavasta väestöryhmästä. He liikkuvat huomattavasti vähemmän, kuin kantaväestöön kuukuvat ikäihmiset. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden kokeilla liikunnan iloa ja nähdä, miten suomalaiset eläkeläiset liikkuvat, kertoo monikulttuurisuustyön suunnittelija Eva Rönkkö Eläkeläiset ry:stä.
Huivi ei haittaa sauvakävelyllä
Eva Rönkkö kohtaa työssään ikäihmisiä, jotka ovat muuttaneet uuteen maahan. Liikuntaan ja varsinkin ulkoliikuntaan liittyy monenlaisia ajatuksia ja epäilyksiä, mutta yleensä päälimmäisenä on kuitenkin innostus.
– Heillä on valtava halu tehdä asioita ja esimerkiksi mennä luontoon, eli houkutella ei yleensä tarvitse.
Liikkumiseen ja uusien olosuhteiden hallitsemiseen liittyy kuitenkin monenlaisia hankaluuksia, jotka yleensä ovat hyvin käytännönläheisiä.
– Vaatetuksessa tai jalkineissa saattaa olla puutteita, onko tarpeeksi lämmintä päällepantavaa. Mutta ne ovat vain hidasteita, eikä esimerkiksi pitkä hame tai huivi ole este sauvakävelylle tai muulle jumpalle, Rönkkö muistuttaa.
Myös Suomen luonto vaatii toteuttelua ja saattaa jopa pelottaa.
– Tulee kommentteja, että saako tuonne luontoon mennä ja onko se jonkun alue. On jopa kysytty, tuleeko joku ampumaan minut. Lisäksi eläimiä, kuten susia ja karhuja pelätään, ja kerran järvellä kysyttiin, onko täällä krokotiileja? Pelot tulevat mukana uuteen maahan.
Suomalaiseläkeläisiltä mallia
Maahanmuuttajavanhukset ottaisivat mielellään oppia ikätovereiltaan, mutta ongelmana on se, että kulttuurit eivät kohtaa.
– Kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset vanhukset eivät helposti löydä toisiaan. Siksi tarvitaan välikäsiä, kuten yhdistyksiä, järjestämään ja kutsumaan väkeä koolle. Alkusysäyksen jälkeen on helpompi jatkaa yhdessä, mutta sillanrakentajia tarvitaan, Rönkkö sanoo.
Eläkeläisyhdistys on huomioinut ikääntyviä maahanmuuttajia työssään jo useamman vuoden ja järjestänyt pienempiä liikuntatempauksia muun muassa pääkaupunkiseudulla.
Jyväskylän Hippokselle odotetaan noin kahtasataa ihmistä ja tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Idea syntyi viime vuonna Turussa ja ensi vuonna vastaavaa on tarkoitus kokeilla Tampereella.
Monikulttuurisen ikäihmisten liikuntapäivän ohjelmassa on muun muassa sauvakävelyopastusta, frisbeegolfia sekä muita lajikokeiluja.