Helsingin Sanomat: ”Päällimmäinen tunne on ollut tyrmistys” – Tunteet nousivat pintaan turvallisuuskeskustelussa Oulussa 28.1.2019
Yle: Yle seuraa Oulun turvallisuusinfoa – Poliisi: "Raiskaajat eivät vaani pusikoissa, vaan toimivat somessa"
TUNTEET nousivat pintaan Oulun kaupungin järjestämässä turvallisuusinfossa maanantaina. Kaupunginvaltuutetuille järjestetty tilaisuus oli kaikille avoin ja vastauksia haettiin myös kansalaisten etukäteen lähettämiin kysymyksiin.
”Päällimmäisin tunne on ollut tyrmistys”, kuvasi kokoomuksen oululaisvaltuutettu Janne Heikkinen.
”Emme voi vaikuttaa valtakunnan linjauksiin, joiden seurauksien kanssa meidän on tultava toimeen. Voimme vain tehdä voitavamme ja ehkäistä rikoksia Oulussa”, hän totesi.
OULUN poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta myönsi, että kaupunkilaisten turvallisuudentunne on heidän lähettämiensä kysymysten perusteella heikentynyt.
”Poliisi tuli asiassa julkisuuteen, koska ongelma haluttiin tuoda esille ja nostaa julkista keskustelua aiheesta, josta normaalisti vaietaan.”
Keskustelua on saatu aikaan, ja osa siitä on Karnarannan mukaan ollut asiallista, osa taas epäasiallista ja vihan sävyttämää.
Tärkeintä Karnarannan mielestä on ollut, että keskustelu laskee kynnystä ilmoittaa rikoksista.
”Kiinnijäämisriski on tässä kaiken a ja o. Sitä pitää saada nostettua, jotta päästään ennalta ehkäisevän toiminnan ytimeen ja saataisiin ilmiö loppumaan”, sanoi Karnaranta.
Jyrkimmät äänensävyt tilaisuudessa kuultiin ennakoidusti perussuomalaisten ryhmästä, josta vaadittiin valtuutettuja häpeämään.
KAUPUNKILAISTEN kysymyksissä nousi esiin muun muassa huoli raiskaustapausten uhrien ja heidän perheidensä saamasta tuesta. Huolissaan oltiin myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvallisuusriskistä.
”Raiskaustapausten perheiden uhrit saavat kriisiapua”, vakuutti kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.
Karnaranta kävi tilaisuudessa läpi, miten poliisi seuraa niin sanottuja huolta aiheuttavia henkilöitä yhdessä sosiaaliviranomaisten kanssa. Oulun poliisin alueella huolta aiheuttavia henkilöitä on toistasataa.
KATUTURVALLISUUS on paras kahteenkymmeneen vuoteen, Karnaranta korosti.
”Matti ja Maija Meikäläiselle Oulun katu on turvallinen kulkea, ja sen tulee olla turvallinen kulkea myös Abbasille.”
Karnaranta oli hieman huolestunut ulkomaalaisiin kohdistuneesta halveksivasta käyttäytymisestä.
Vasemmistoliitosta kysyttiin, miksi Oulun poliisi toi seksuaalirikosten tilastopiikin esiin nyt, kun tekijöinä olivat ulkomaalaiset.
”Miksi ei tiedotettu vuonna 2012, jolloin tilastopiikki oli vielä suurempi? Siksikö, että tekijöinä olivat suomalaiset?”, kysyi valtuutettu Anne Huotari.
”En osaa kylmiltään tähän vastata, miksi siellä oli tilastollinen piikki. Vuodet vaihtelevat”, vastasi Karnaranta ja korosti, että seksuaalisen ahdistelun määrä on vähentynyt, mutta törkeän seksuaalirikollisuuden määrä lisääntynyt.
Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen kertoi saaneensa paljon palautetta siitä, miksi poliisi tiedotti juuri nyt ja miksi ei tiedottanut aiemmin.
”Syy oli nimenomaan uusien rikosten estäminen ja se, että asialla katsottiin olevan yhteiskunnallista merkitystä. Kontaktoitumiseen käytetty sosiaalinen media oli yksi syy.”
Oulussa väkivaltarikokset vähenivät viime vuonna kymmenen prosenttia. ”Törkeät väkivaltarikokset ovat silti lisääntyneet ja raaistuneet, ja ne liittyvät väkivaltaiseen velanperintään.”
SEKSUAALIRIKOKSET ovat olleet Karnarannan mukaan Oulussa lisääntymään päin. Viime vuonna niitä oli 17 prosenttia enemmän kuin edellisenä.
Seksuaalirikoksia, joissa uhri on alle 18-vuotias, on ollut kasvavassa määrin myös esimerkiksi Tampereella ja Jyväskylässä. Esimerkiksi Turussa niiden määrä on sen sijaan vähentynyt.
Ulkomaalaisryhmien vierailut päiväkodeissa ja kouluissa huolestuttivat turvallisuusinfoon lähetetyissä kaupunkilaisten kysymyksissä.
”Poliisin tietoon ei ole tullut riskejä näihin vierailuihin liittyen, eikä huolestuneita yhteydenottojakaan. Totean edelleen, että meidän eikä kenenkään muunkaan pitäisi yleistää näitä asioita”, Karnaranta vastasi.
Huumemyönteinen asenne on hänen mukaansa yleistynyt myös Oulussa ja esimerkiksi hasiksen hankkiminen netissä on äärimmäisen helppoa.
Nykyajan namusedät toimivat netissä keskustelupalstoilla tarjoten vaikkapa alkoholia ja tupakkaa, Karnaranta muistutti.
”Valtaosan rikoksista tekevät suomalaiset, sitä ei saisi koskaan unohtaa yhtään vähättelemättä sitä ongelmaa, että ulkomaalaiset ovat yliedustettuina esimerkiksi seksuaalirikoksissa.”
Oulussa oli viime vuonna sata seksuaalirikoksista epäiltyä, joista 33 oli ulkomaalaisia.
TILAISUUDESSA puheenvuoron pitänyt Maahanmuuttoviraston (Migri) apulaispäällikkö Raimo Pyysalo totesi, että kymmenentuhatta turvapaikanhakijaa odottaa Suomessa yhä jonkinlaista ratkaisua.
Yli 4 000 heistä odottaa päätöstä korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jonne he ovat valittaneet kielteisestä päätöksestä. Tuhat henkilöä on välitilassa eli he odottavat maasta poistamista.
Heille tarjotaan perustietoa Suomesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluita. Sen jälkeen heidät poistetaan maasta tai he saavat oleskeluluvan. Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, kun oleskelulupa on saatu.
”Vuoden 2015 suuren massan jälkeen tuli epäuskoa järjestelmään. Maasta ei lähdetäkään pois. Kotouttaminen alkaa vasta myönteisen päätöksen tultua, mutta sitä odotetaan nyt pitkään”, sanoi Pyysalo.
Oulussa on ulkomaalaisia yli 6 000, eniten venäläisiä. Ulkomaalaisista runsas kolmannes on työttömänä.