perjantai 11. tammikuuta 2019

Yle: Oulussa on ilmennyt uusia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä – Kaupunkilaiset järkyttyivät: "Ovatko lapsemme turvassa?"

Yle: Oulussa on ilmennyt uusia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä – Kaupunkilaiset järkyttyivät: "Ovatko lapsemme turvassa?" 11.1.2019
MTV: Oulu järkyttyi neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä – uhreina alle 15-vuotiaita tyttöjä: "Emme voi missään tapauksessa hyväksyä vastenmielisiä rikosepäilyjä"
MTV: Oulun kirkoissa rukoillaan hyväksikäytön uhrien puolesta, kirkkoherrat julkaisivat kannanoton: "Suru on yhteinen"

Oulun poliisilaitos on käynnistänyt esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin.

Poliisin mukaan epäiltyjen rikosten nimikkeet ovat tällä hetkellä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana. Poliisi on ottanut kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä todennäköisin syin epäiltyinä tekoihin.

Epäityjä on yhteensä neljä ja kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia, poliisi vahvistaa Ylelle. Poliisi kertoo myös, että epäillyt tekijät ovat uusia, eivätkä liity aiempiin seksuaalirikosepäilyihin.

Epäillyistä kaksi henkilöä on noin 20-vuotiaita ja kaksi henkilöä alle 18-vuotiaita. Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on käyty viime aikoina runsasta keskustelua seksuaalirikosten uhreihin liittyen.

Tähän liittyen poliisi vahvistaa yhden uhrin menehtyneen viime syksyn aikana. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisi ei kerro asiasta enempää, koska kyse on kuolemansyyn selvittämisestä.

Oulun poliisi jatkaa näiden uusien seksuaalirikosepäilyjen sekä aiemmin uutisoitujen viiden seksuaalirikoskokonaisuuden osalta esitutkintaa.

"Ovatko lapsemme turvassa?"
Jo aikaisemmat rikosepäilyt ovat saaneet Oulun varpailleen. Tieto uusista epäilyistä järkytti kaupunkilaisia perjantai-iltana.

Oululainen Katja Nikkinen pohti, ovatko lapset enää turvassa sosiaalisessa mediassa.

– Tosi järkyttävää. Kyllähän se mietityttää, millaista roolia sosiaalisella medialla on tässä ilmiössä. Mietityttää, että onko tämä enää ihan sattumaa? Pelko on suurin tunteista. Ovatko lapsemme turvassa?

Kotkasta Ouluun muuttaneen Jimi Heiskasen mukaan Oulun maine turvallisena kaupunkina tuskin on suuresti muuttunut tapausten vuoksi. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa varovaisuutta perheille.

– Kyllä nämä pistävät suututtamaan. Ainoa, mitä ihmiset voivat mielestäni tehdä, on katsoa omien lapsiensa perään, että missä he liikkuvat.