keskiviikko 9. tammikuuta 2019

HS: ”Seksuaalirikollisia halveksutaan voimakkaasti” ja ”lehdistö julkaisee rikollisten nimet” – näin poliisi kertoo seksuaalirikoksista turvapaikanhakijoille

Helsingin Sanomat: ”Seksuaalirikollisia halveksutaan voimakkaasti” ja ”lehdistö julkaisee rikollisten nimet” – näin poliisi kertoo seksuaalirikoksista turvapaikanhakijoille 9.1.2019

Turvapaikanhakijoille muistutetaan, että seksuaalirikoksen välttäminen on helppoa. Poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat laatineet valistusvideon, joka on dubattu usealle eri kielelle.

KETÄÄN ei saa kosketella ilman lupaa, ja ei tarkoittaa aina ei. Näin turvapaikanhakijoita muistutetaan Maahanmuuttoviraston (Migri) julkaisemilla uusilla valistusvideoilla.

Videot on tehty yhdessä Poliisiammattikorkeakoulun ja maahanmuuttajien kanssa. Niiden valmistelu aloitettiin jo ennen Oulussa joulukuun alussa paljastunutta seksuaalirikosvyyhtiä. Epäilty rikosaalto teki videoista aiempaakin ajankohtaisempia.

KYMMENELLE eri kielelle dubattuja eli päälle puhuttuja videoita on tehty yhdestätoista eri teemasta, joista yksi on seksuaalirikokset.

Aihetta käsittelevässä videossa poliisi pitää puheenvuoron, jossa korostetaan, että Suomessa kaikenlainen ahdistelu ja seksuaalinen pakottaminen on rikos, josta rangaistaan.

”Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan, naisilla, miehillä ja lapsilla. Sama oikeus koskee myös nukkuvia, humalaisia tai vaikkapa sairaita ihmisiä. Aivan kaikkia.”

Videolla poliisi muistuttaa, että seksuaalisesta pakottamisesta voi pahimmillaan joutua vankilaan jopa kymmeneksi vuodeksi ja että tuomion lisäksi seksuaalirikollisia halveksutaan voimakkaasti.

Suomessa kaikki tuomiot ovat julkisia, opettaa video ja painottaa, että rikos voi estää oleskeluluvan saamisen.

Onneksi seksuaalirikoksen tekemättä jättäminen on todella helppoa, video kertoo.

”Kun joku sanoo sinulle ’ei’, lopeta. Kun sinä sanot toiselle ’ei’, hänen pitää lopettaa. Heti”, poliisi videolla tiivistää läksyn.

SEKSUAALISEN ahdistelun lisäksi muita valistusvideoiden aiheita ovat muun muassa pahoinpitely, laiton uhkaus, teräaseet, varkaus ja ihmisoikeudet.

Videot on tuotettu Maahanmuuttoviraston ja Poliisiammattikorkeakoulun Turva-hankkeessa. Niiden käsikirjoittamisessa hyödynnettiin Poliisiammattikorkeakoulun viimevuotista tutkimusta, jossa käytiin läpi turvapaikanhakijoihin liittyviä rikoksia.

”Videoissa käsitellään tyypillisimpiä rikoksia. Yleisintä on turvapaikanhakijoiden keskinäinen nahistelu ja siihen liittyvä väkivalta, mutta myös seksuaalirikokset nousivat aineistossa esiin”, kertoo projektipäällikkö Seija Hämäläinen Oulun vastaanottokeskuksesta.

Videot löytyvät Maahanmuuttoviraston Youtube-kanavalta. Niitä on tarkoitus näyttää opetusmateriaalina Suomalaisen yhteiskunnan peruskurssilla, joka on pakollinen jokaiselle 16 vuotta täyttäneelle Maahanmuuttoviraston asiakkaalle.

VIRASTO pyrkii nyt muutenkin uudistamaan peruskurssinsa sisältöjä selkokielisemmiksi kevään aikana.

”Kurssimateriaalit ovat sisältäneet paljon tietoa. Nyt pyrimme muokkaamaan niitä asiakasystävällisempään kuntoon. Tarkoitus on käydä läpi, mikä on olennaista ja mikä ei”, kuvaa ylitarkastaja Tiina Järvinen.

Marraskuussa vastaanottokeskuksiin lähetettiin jo uudet kurssimateriaalit, jotka käsittelevät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Videot haluttiin Hämäläisen mukaan tehdä nimenomaan puhuttuna eri kielillä.

”Meillä on myös luku- ja kirjoitustaidottomia. Heitä on vähän, mutta on kuitenkin.”

”Visuaalisuuden kautta haluttiin saada materiaaliin vaikuttavuutta ja ymmärrettävyyttä”, sanoo Hämäläinen.

Uusista videoista on tarkoitus kerätä palautetta vastaanottokeskuksista myöhemmin.

Oulussa poliisi tutkii parhaillaan useita nuoriin tyttöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joissa epäiltynä on kymmenen ulkomaalaistaustaista miestä.