keskiviikko 2. tammikuuta 2019

HS: Presidentti Niinistö kehotti uudenvuoden­puheessaan maahanmuuttajia ”ohjaamaan omiaan” – HS kysyi presidentiltä, ovatko yhteisöt vastuussa jäsentensä teoista

Helsingin Sanomat: Presidentti Niinistö kehotti uudenvuoden­puheessaan maahanmuuttajia ”ohjaamaan omiaan” – HS kysyi presidentiltä, ovatko yhteisöt vastuussa jäsentensä teoista 2.1.2019
Helsingin Sanomat: Presidentti Niinistön kommentit maahanmuuttajien vastuusta saavat tukea ja kritiikkiä – ”Tällainen jaottelu on vaarallista”, sanoo kansalaisjärjestön johtaja

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö kehotti uudenvuodenpuheessaan maahanmuuttajaryhmiä kantamaan vastuuta jäsenistään ”omiaan ohjaamalla”.

Hän mainitsi, että jotkut Suomesta turvapaikkaa hakeneet ovat itse syyllistyneet väkivallantekoihin. Presidentti kutsui tilannetta kestämättömäksi.

”Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa”, Niinistö sanoi puheessaan.

HS kysyi Niinistöltä, mitä hän tarkoitti.

Koskiko kommentti nimenomaan maahanmuuttajayhteisöjä?

”Se on hyvä neuvo tietysti kaikillekin, mutta tässä viittaan nimenomaan tilanteeseen, jossa syntyy leimautumista. Se on yksi vastalääke sille, ettei mikään ryhmä leimaannu tai ettei nouse suurta vihaa. Tällaista me muuten näemme, ja pidän sitä kielteisenä.”

Millaista omien ohjaamista toivoisitte näkevänne?

”Se on nimenomaan sellaista, jota tapahtuu lähipiireissä, ystävien kesken, perheissä ja pienyhteisöissä. Tai sitten todellakin ylhäältäpäin, jos on tunnustettu auktoriteettiasema. On kaikkien intressissä pyrkiä torjumaan leimautuminen, leimaaminen tai vihan nouseminen. Minusta siinä pyrkimyksessä ei ole muuta kuin hyvää, ja se on oikeastaan motiivini tästä puhumiseen.”

NIINISTÖ on viitannut eri yhteisöjen sisällä tapahtuvaan yhteisön jäsenten ohjaamiseen aiemminkin.

Esimerkiksi vuonna 2017 Turussa tapahtuneiden puukotusten jälkeen Niinistö kommentoi näin: ”Lopuksi vetoan mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia, olivat heidän ryhmänsä pieniä tai suuria – nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Niinistö sanoo HS:lle, ettei hän puhu yhteisvastuusta. Jonkin tietyn yhteisön, esimerkiksi maahanmuuttajayhteisön, edustajat eivät siis hänen mukaansa ole vastuussa yksittäisten jäsentensä teoista.

”Ei. Eikä oikeastaan kenelläkään ole tietenkään mitään mihinkään kirjattua vastuuta. Mutta hyvä olisi, jos meneteltäisiin niin kuin monet ihmiset käytännön elämässä jo tekevät”, Niinistö sanoo viitaten juuri yhteisön sisällä tapahtuvaan omien jäsenten ohjaamiseen.

SUOMALAISIA ovat puhuttaneet Oulun seksuaalirikokset, joista epäillään Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina tulleita miehiä. Turun puukotuksista tuomittu henkilö tuli myös Suomeen turvapaikanhakijana.

Tapahtumat ovat kiristäneet yhteiskunnallista keskustelua turvapaikanhakijoista.

Onko viime aikojen tapahtumien valossa puheelle omien ohjaamisesta entistä suurempi tarve, presidentti Niinistö?

”Itse seuraan nyt ehkä enempi yleisen tilanteen kehittymistä. Eikä se ainakaan parempaan suuntaan ole mennyt, kun katselee ihmisten kommentointia ja muuta. Sen takia se ilmiö, tämä leimaaminen ja vihan nousu, on huolestuttava, ja sen takia jokainen voisi pyrkiä tekemään jotakin.”

NIINISTÖ sanoo viittaavansa internetissä käytävän keskustelun lisäksi laajempaan yhteiskunnalliseen puheeseen.

”Vihanpitoa näyttää olevan aika paljon. Kuten puheessani kertaan vuoden 1918 tapahtumia, ensin syntyy kiivaan keskustelun kierre, ja siitä se kääntyy vihanpidoksi helposti. Vihanpito olisi tietysti hyvä saada kaikesta elämästä pois.”

Niinistön mielestä tilanne ei ole vuoden aikana ainakaan parantunut.

”Kaikkien pitäisi ainakin miettiä, voinko minäkin tehdä asialle jotain. Todellakin minulle se vuoden 1918 oppi oli nimenomaan osaltaan sitä, miten tällainen kiivailun kierre johtaa loppujen lopuksi vihanpitoon, jos se vain jatkuu ja jatkuu.”