Yle: 16 epäiltyä, yksi vapaalla jalalla, uhrien määrä lähestyy kymmentä – ainakin tämä Oulun seksuaalirikosepäilyistä tiedetään 12.1.2019
MTV: Oulussa jo yhdeksän traagista lapseen kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä – nämä asiat tiedämme nyt
Helsingin Sanomat: Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikostilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita Oulun tapahtumat herättävät
Markku Huusko: Oulun seksuaalirikosepäilyistä tuli yhteinen huolenaihe
Oulun poliisi tutkii lukuisia seksuaalirikosepäilyjä kesän ja syksyn 2018 ajalta. Ensimmäiset tapaukset tulivat julkisuuteen joulukuun alussa, ja perjantaina poliisi tiedotti uusista epäilyistä. Aiempien viiden seksuaalirikoskokonaisuuden tutkinnan poliisi on arvioinut kestävän kevääseen asti.
Perjantaina julki tulleissa uusissa tapauksissa epäiltyjä on neljä. Heistä on poliisin mukaan otettu kiinni kolme. Neljännen tilanteesta poliisi ei vielä perjantaina kertonut. Lauantaina poliisi kertoi Ylelle, että neljännen epäillyn henkilöllisyys on tiedossa, mutta hänen kiinniottaminen ei ole juuri nyt ajankohtainen.
Näissä tapauksissa epäillyt rikokset ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Uhrit korkeintaan 15-vuotiaita
Uhrit ovat uusissa tapauksissa poliisin mukaan alle 15-vuotiaita tyttöjä. Aiemmissa tapauksissa uhreja on viisi, ja heidän iäkseen on kerrottu 12–15 vuotta.
Perjantaina poliisi kertoi, että yksi uhreista on kuollut syksyllä. Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisuuteen. Poliisi kertoi ainoastaan, että kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta ja ettei kerro asiasta enempää, koska kyse on kuolinsyyn selvittämisestä.
Kaikki epäillyt ulkomaalaistaustaisia, suurin osa 20–30-vuotiaita, nuorimmat alaikäisiä
Yhteensä epäiltyjä on nyt kuusitoista, kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia. Ylen tietojen mukaan aiempien tapauksien epäillyissä on mukana henkilöitä ainakin Irakista, Afganistanista, Eritreasta ja Syyriasta.
Heistä osa on tullut Suomeen turvapaikanhakijoina ja osa kiintiöpakolaisina. Osa on saanut Suomen kansalaisuuden. Suurin osa miehistä on 20–30-vuotiaita. Uusissa tapauksissa kaksi epäiltyä on poliisin mukaan alle 18-vuotiaita.
Yksi laajimman rikoskokonaisuuden epäillyistä ehti poistua Suomesta ennen kuin poliisi sai hänet kiinni. Mies saatiin kiinni Saksassa tammikuun alussa.
Puolet epäillyistä yhdessä tapauksessa
Puolet kuudestatoista on epäiltynä kuukausia jatkuneesta hyväksikäyttötapauksesta, joka oli tullut poliisin tietoon koulun ja sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kautta.
Rikosnimikkeitä on ollut useita: ainakin törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pahoinpitely. Kaikki nimikkeet eivät koske kaikkia epäiltyjä. Muita tapauksia tutkitaan ainakin törkeänä raiskauksena, törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä tai lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.
Aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista kuullut epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä ainakin niihin rikosnimikkeisiin, joista heitä epäillään.
Ainakin osaa tytöistä houkuteltu somessa
Epäillyt rikokset ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Laajin kokonaisuus on siis kestänyt kuukausia, perjantaina julki tulleet tapaukset ovat poliisin mukaan viime kesältä, ja muutama epäillyistä rikoksista on tapahtunut loka- tai marraskuussa.
Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että ainakin osassa tapauksissa tyttöjä on lähestytty sosiaalisen median, kuten Facebookin, Instagramin ja Snapchatin kautta. Heitä on poliisin mukaan houkuteltu tapaamisiin lupaamalla esimerkiksi alkoholia ja tupakkaa.
_______________________________
MTV: Oulussa jo yhdeksän traagista lapseen kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä – nämä asiat tiedämme nyt
Oulussa poliisi tutkii yhdeksää alaikäiseen lapseen kohdistunutta epäiltyä seksuaalirikosta. MTV Uutiset kokosi tiedot, joita tapauksista tähän mennessä tiedetään.
Tuoreimmat tapaukset tulivat julki eilen, kun Oulun poliisi kertoi, että se on aloittanut esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat tapahtuneet viime kesän aikana.
Poliisilla oli ennestään tutkinnassa viisi erillistä seksuaalirikostapausta.
Tekijät ulkomaalaistaustaisia
Kaikissa tapauksissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Epäiltyjä on tällä hetkellä 16.
Poliisi kertoi eilen, että tuoreimpien tapausten osalta epäillään neljää miestä, joista kaksi on noin 20-vuotiaita ja kaksi alle 18-vuotiaita.
Poliisi on ottanut kolme heistä kiinni todennäköisin syin epäiltynä tekoihin.
Rikoskomisario Markus Kiiskinen kertoi Iltalehdelle, että yksi henkilö on vielä vapaalla jalalla, mutta poliisin tiedossa.
Muissa tapauksissa epäillyt ovat sekä alaikäisiä että täysi-ikäisiä. Osa poliisin tietoon aiemmin tulleiden tapausten epäillyistä on vangittu.
Epäiltyjen rikosten nimikkeet ovat tällä hetkellä muun muassa raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Uhrit alaikäisiä tyttöjä
Epäiltyjen seksuaalirikosten uhrit ovat alaikäisiä tyttöjä, mutta poliisi ei ole kertonut heidän tarkkoja ikiään. Eilen julkisuuteen tulleissa tapauksissa uhrit ovat alle 15-vuotiaita.
Poliisi vahvisti eilen, että yksi seksuaalirikoksen uhreista on kuollut viime syksynä.
Poliisin mukaan hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta eikä viranomaiset kerro tapauksesta enempää, koska kyse on kuolemansyyn selvittämisestä.
Houkuteltu sosiaalisessa mediassa
Poliisin mukaan ainakin osassa tapauksista epäillyt tekijät ovat houkutelleet uhrejaan sosiaalisessa mediassa.
– Ainakin kolmessa tapauksessa se on ollut keino, jolla on oltu jollain tavalla yhteydessä. Se on näytellyt omaa rooliaan, tutkinnanjohtaja Kiiskinen kommentoi MTV Uutisille joulukuussa.
Joulukuun alkupuolella Oulun poliisi varoitti nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan sosiaalisessa mediassa alaikäisiä houkuttelevista miehistä.
Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?
Toistaiseksi poliisi on linjannut julkisuudessa, etteivät nyt tutkinnassa olevat tapaukset liity toisiinsa.
Poliisi kertoi kuitenkin aiempien tutkintojen yhteydessä, että osa epäillyistä tekijöistä tuntee toisensa.
Nyt poliisi kuitenkin tutkii, onko epäiltyjen tekojen takana sittenkin laajempaa suunnitelmallisuutta tai järjestäytymistä.
_______________________________________
Helsingin Sanomat: Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikostilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita Oulun tapahtumat herättävät
OULUN poliisi tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia ja uhrit alle 15-vuotiaita tyttöjä.
Rikosepäilyt ovat herättäneet poikkeuksellista huomiota ja tyrmistystä, koska poliisi tutki jo ennestään viittä eri ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiksi epäiltyä seksuaalirikoskokonaisuutta.
HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset voivat herättää.
Ovatko ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemät seksuaalirikokset yleistyneet Suomessa?
SELVÄ valtaosa seksuaalirikoksista epäillyistä on kantasuomalaisia, mutta ulkomaan kansalaiset ovat määräänsä nähden yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.
Vuonna 2017 ulkomaisten epäiltyjen osuus oli poliisin tietoon tulleista seksuaalirikoksista noin 17 prosenttia. Viime vuoden rikostilastoa ei ole vielä julkaistu.
Rikostilastoissa korostuvat maat, joista tullaan Suomeen turvapaikanhakijoina.
Erityisesti irakilaisten mutta myös afganistanilaisten epäiltyjen määrät ovat kasvaneet verrattuna tämän vuosikymmenen alkuun. Määrät nousivat uudella tasolle sen jälkeen, kun Suomeen saapui poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita vuonna 2015.
Poliisi ei ole tiedottanut, mistä maista Oulun seksuaalirikoksista epäillyt ovat lähtöisin. Ylen joulukuussa julkaiseman selvityksen mukaan epäillyt ovat tulleet Suomeen eri maista kuten Irakista, Afganistanista ja Eritreasta.
Miksi erityisesti irakilaiset ovat yliedustettuina rikostilastoissa?
HS käsitteli laajassa kirjoituksessa toukokuussa 2017 sitä, miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Täältä voit lukea koko jutun.
Useat HS:n tuolloin haastattelemat poliisit ja tutkijat sanoivat, että irakilaisten suureen seksuaalirikoslukuun vaikuttavat voimakkaasti Irakin olot.
Maassa on sodittu pitkään. Sieltä tulleet nuoret miehet ovat kasvaneet väkivallan keskellä. Osa heistä on myös osallistunut taisteluihin.
Monilla tulijoista on rikkinäiset perheet, ja Suomessa yhteisön ja suvun sosiaalinen kontrolli puuttuu. Taustalla vaikuttaa useiden asiantuntijoiden mielestä myös erilainen käsitys naisten asemasta.
MYÖS HS:n haastattelemat irakilaiset nostivat esiin kulttuurierot.
Suomen pakolaisavussa työskennellyt irakilaisnainen arvioi, että tilanteeseen vaikuttaa suuresti naisten heikko asema Irakissa. Hänen mukaansa Irakissa lapset kasvatetaan siihen, että pojilla ja miehillä on eri oikeudet kuin tytöillä ja naisilla.
Eräs irakilainen mies kertoi myös tuntevansa irakilaisia naisia ja miehiä, jotka uskovat, että nainen ei voi avioliitossa kieltäytyä lainkaan seksistä.
Hän arvioi, että irakilaismiehet saattavat tulkita suomalaisia naisia väärin monista syistä. Irakista puuttuu deittailukulttuuri, minkä vuoksi miehet eivät välttämättä osaa käyttäytyä treffeillä oikein ja lukea oikein sitä, mitä nainen käytöksellään tarkoittaa. Irakissa miehet eivät ole myöskään tottuneet näkemään naisia humalassa, mikä voi lisätä väärinkäsityksiä.
Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen käännyttää tai karkottaa Suomesta?
USEISSA tapauksissa kyllä, mutta tilanne henkilön kotimaassa voi joissakin tapauksissa estää karkotuksen.
Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan saanut henkilö voidaan karkottaa, jos hänen tekemästään rikoksesta laissa säädetty enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta tai hän syyllistyy rikoksiin toistuvasti.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus ja lähes kaikki muutkin seksuaalirikokset ylittävät rangaistusasteikoltaan sen rajan, että henkilö voidaan karkottaa rikoksen perusteella. Karkottaminen on mahdollista, vaikka oleskelulupa olisi pysyvä.
Maahanmuuttovirasto päätti viime vuoden tammi–marraskuussa karkottaa väkivalta-, seksuaali- ja muiden rikosten perusteella kaikkiaan 91 henkilöä. Eniten rikosperusteisia karkotuspäätöksiä saivat irakilaiset, virolaiset ja somalialaiset.
”Jos henkilö tuomitaan ehdottomaan vankeuteen, hän suorittaa rangaistuksen ensin Suomessa. Karkotus tapahtuu sen jälkeen, kun hän on suorittanut rangaistuksensa”, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
SUOMI ei kuitenkaan karkota ihmisiä, jos he ovat vaarassa joutua esimerkiksi kidutetuksi kotimaassaan. Tässä asiassa Suomea sitovat kansainväliset sopimukset.
Perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.
Jos turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen hakuprosessin aikana, häntä ei käännytetä suoraan maasta. Maahanmuuttovirasto arvioi tällaisessakin tapauksessa, onko henkilö kansainvälisen suojelun tarpeessa.
”Karkottamisessa on otettava huomioon myös lapsen etu ja perhe-elämän suoja, jotka tulevat kansainvälisistä sopimuksista. Suomessa lainsäädännön on luonnollisesti oltava linjassa oikeudellisesti sitovien kansainvälisten sopimusten, kuten vaikkapa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa”, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen totesi Helsingin Sanomissa aiemmin tammikuussa.
Poliisi on varoittanut sosiaalisessa mediassa vaanivista saalistajista – miten siellä kannattaa toimia?
OULUN poliisi varoitti joulukuussa etenkin nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan ulkomaalaisista miehistä, jotka saalistavat tyttöjä netissä. Nuorten kannattaa varoa netissä kuitenkin muitakin kuin ulkomaalaistaustaisia saalistajia.
Keskusrikospoliisi on kartoittanut nuoriin kohdistuvia rikoksia, ja näyttää siltä, että nuoria saalistavat netissä aktiivisesti myös suomalaiset. Lisäksi uhreiksi voivat joutua tyttöjen ohella myös pojat.
Suomessa kirjattiin viime vuonna yhteensä 458 rikosilmoitusta, jotka johtivat tutkintaan lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja joissa tekopaikaksi oli ilmoitettu internet. Edellisenä vuonna määrä oli 482.
Tapausten todellinen määrä on tätä suurempi, koska vain osa tapauksista tulee poliisin tietoon.
HELSINGIN poliisi varoitti viimeksi maanantaina, että sekä tyttöjä että poikia voidaan houkutella seksuaalisiin tekoihin sosiaalisen median sovellusten ja pelien kautta.
Poliisi antoi myös aikuisille ohjeita, kuinka he voivat suojella lapsia somessa ja mitä tulisi tehdä, jos epäilee lapsen joutuneen hyväksikäytön kohteeksi verkossa. Ohjeet löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.
Poliisin mukaan houkuttelijat luovat usein lapsia kiinnostavia valeprofiileja ja juttelevat heille tutuista aiheista. Tyypillisiä toimintatapoja ovat myös lasten huolien kuunteleminen, heidän kehumisensa sekä tavaroiden ja päihteiden tarjoaminen.
Lopulta lapsia voidaan houkutella seksuaaliseen kanssakäymiseen tai heiltä voidaan pyytää esimerkiksi kuvia, joiden avulla heitä saatetaan kiristää myöhemmin.