Ilta-Sanomat: Oulun imaami ottaa etäisyyttä rikoksista epäiltyihin: ”Yksikään heistä ei ole yhteisömme jäsen” 29.1.2019
27 vuotta Oulussa asunut imaami sanoo, että aidot muslimit ovat kaikille hyviä, sillä paratiisiin ei pääse pahoilla teoilla. Islamilaisessa yhdyskunnassa kerrotaan maahanmuuttajille suomalaisesta kulttuurista ja tavoista.
Oululaisen kerrostalon katutasossa sijaitsevassa moskeijassa on juuri ollut rukoushetki. Imaami Abdul Mannan saapuu ovelle vastaan pitkässä valkoisessa paidassa ja valkoinen päähine päässään.
Pohjois-Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami on unohtanut sovitun haastattelun, mutta hän lupaa Ilta-Sanomille puoli tuntia aikaansa. Rukoushetken päättäneet miehet kiikuttavat yhteen huoneeseen pöydän ja tuoleja haastatteluhetkeä varten.
Mannan tuli Bangladeshista Ouluun vuonna 1992 opiskelemaan geologiaa. Hän valmistui filosofian tohtoriksi Oulun yliopiston luonnontieteiden tiedekunnasta vuonna 2002 pääaineenaan maaperägeologia.
27 vuoden aikana hän on toiminut pohjoisen muslimiyhdyskunnan johtajana ja islamin uskonnon opettajana ala- ja yläkouluissa. Hän on myös toiminut oululaisessa kunnallispolitiikassa Sdp:n listoilla, mutta ei puolueen jäsenenä.
Oulun kouluissa hän ehti opettaa 22 vuotta ennen kuin lopetti kolme vuotta sitten.
– Opettamiseen vaadittiin kasvatustieteen tutkinto, jota minulla ei ole, hän perustelee opettamisen lopettamista.
Teemme haastattelua pääsääntöisesti englanniksi, vaikka imaami on asunut Suomessa kohta kolme vuosikymmentä. Hän ei ole käynyt suomen kielen kursseja, mutta puhuu suomea ymmärrettävästi.
– Minulla on vaimo, viisi lasta ja kaksi lastenlasta. Tyttäriä on neljä, he ovat opettaneet minulle suomea, en ole tarvinnut kursseja, hän hymähtää kun kysyn miksi emme puhu suomea.
Pohjois-Suomen Islamilaisessa Yhdyskunnassa on yli 3 000 jäsentä. Se on Oulun toiseksi suurin seurakunta. Imaamin merkitys yhteisössä on suuri. Hän johtaa rukoushetkiä ja yhdyskuntaa. Hän myös tuntee lähes kaikki yhteisönsä jäsenet.
Oulun seksuaalirikoksista epäiltyjä maahanmuuttajataustaisia miehiä imaami ei tunne. He eivät ole ottaneet yhteyttä muslimiyhdyskuntaan.
– En tiedä ovatko he muslimeja vai eivät. He eivät ole ainakaan yhdyskuntamme jäseniä. He eivät ole käyneet tutustumassa meihin, rukoilemassa kanssamme. Yhteisön jäsenet eivät tee tuollaisia tekoja. Osoittakaa yksikin joka on tehnyt! Sellaisia ei ole, Mannan painottaa.
Maahanmuuttajien sopeutuminen paikalliseen elämään on imaamin mielestä yhdyskunnalle tärkeä asia. Eikä se tarkoita vain sulautumista suomalaisuuteen, vaan sulautumista myös monisyiseen muslimiyhteisöön.
– Pohjoisen yhdyskunnassa on jäseniä yli 20 eri kansallisuudesta ja kulttuureita on monenlaisia. Oma, sisäinen integraatiokin vie aikaa. Onneksi muslimeilla on pitkät perinteet siitä. Kaikki profeetat ovat olleet maahanmuuttajia, he ovat kiertäneet paikasta toiseen ja oppineet olemaan uusien kulttuurien jäseniä, Mannan kuvailee.
Yhdyskunnan toimintaan mukaan tuleville maahanmuuttajille opetetaan suomalaisia tapoja, kulttuuria ja käytännön asioita yhteiskunnan toiminnasta. Imaami Mannanin mukaan tulijat saavat tietoa muun muassa tasa-arvosta ja naisten kohtelusta.
– Opetamme heille, että Koraanin mukaan pitää olla hyvä kaikille ihmisille. Pahoilla teoilla ei pääse paratiisiin. Islamin uskonnossa ei alisteta naisia, Koraanissa ei ole sellaisia opetuksia. Se on propagandaa. Miehen pitää huolehtia perheestään, hänellä on taloudellinen vastuu. Naiselle ei sitä vastuuta ole määrätty, mutta ei ole kuitenkaan kiellettyä, että nainen on vastuussa perheen taloudesta, imaami selvittää.
Hänen mukaansa naisia ei esimerkiksi pakoteta käyttämään koko kehon peittävää burkaa. Koraani neuvoo vain naisia peittämään itsensä ja hiuksensa.
– Se ei tarkoita, että pitää pukeutua mustaan vaatteeseen niin, että vain silmät näkyvät. Mustan burkan pitäminen on pitkä perinne jossakin päin maailmaa. Se on kulttuuria, ei uskontoa, hän huomauttaa.