lauantai 12. tammikuuta 2019

Iltalehti: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun raiskausvyyhdin uhrimäärää poikkeuksellisena - ”Suomessa tehdään viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta joka päivä - ja sekin on liikaa”

Iltalehti: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun raiskausvyyhdin uhrimäärää poikkeuksellisena - ”Suomessa tehdään viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta joka päivä - ja sekin on liikaa” 12.1.2019
MTV: MTV Oulussa: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun seksuaalirikosten määrää poikkeuksellisena – "Suomessa tapahtuu keskimäärin viisi alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalirikosta päivässä, ja joka ikinen niistä on liikaa"
Yle: Sipilä: Suomeen tulevien on sopeuduttava lainsäädäntöömme ja arvoihimme
Uusi Suomi: Juha Sipilä Oulussa: ”Käytännössä se ei ole ihan näin yksinkertaista”
Ilta-Sanomat: IS Oulussa – Pääministeri Sipilä, miksi rikokset tapahtuivat juuri Oulussa, ja missä on menty vikaan? ”Tapauksia on pidemmältä aikaväliltä”
Ilta-Sanomat: Pääministeri Sipilä myöntää: Palautettavia tai paperittomia turvapaikanhakijoita on Suomessa ”liikaa”
MTV: Seksuaalirikosepäilyt kuohuttavat Oulussa: Egyptistä muuttanut Ahmed joutui puolustautumaan: "Tuntematon mies kysyi minulta, miksi te raiskaatte"
MTV: MTV Oulussa: Kaupunginjohtaja kertoo kaksi syytä, miksi Oulussa on paljastunut useita lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä
Yle: "Tämä on kriisitilanne" – Järkyttynyt kaupunginjohtaja vaatii Oulun seksuaalirikosepäilyjen jälkihoitoon valtion tukea
Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen lupaa hallitukselta kriisiapua Ouluun - ”Puhutaan poikkeuksellisen törkeästä ja pöyristyttävästä vyyhdistä”

Juha Sipilän mielestä Oulun raiskausvyyhdin lapsiuhrien määrä ei ole poikkeuksellinen, kun sen suhteuttaa kaikkiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin, joita maassamme tapahtuu. Pääministeri kommentoi Oulun raiskausvyyhtiä lauantai-iltana Oulun kaupungintalolla.

– Suomessa tehdään joka päivä keskimäärin viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta - ja sekin on liikaa. Tarkistin asian juuri äsken tilastoista, Sipilä huomautti.

Sipilä painotti, että jokaisen oikeustajuun kuuluu se, ettei Suomeen tule rikoksentekijöitä. Hän ei osannut vastata Iltalehden kysymykseen siitä, paljonko Suomessa tällä hetkellä on paperittomia ulkomaalaisia ja käännytystä odottavia turvapaikanhakijoita, joilla ei ole oikeutta olla Suomessa.

– Heitä on liikaa. Lähtökohtana on, että joka Suomeen tulee, noudattaa Suomen lakia ja Suomen arvoja, jos niihin ei sopeudu, hänet poistetaan. Tietenkään käytännön lainsäädäntötyö ei näin yksinkertaista ole. Meitä sitoo perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan ongelmana ovat maat, jotka eivät ota vastaan palautettavia turvapaikanhakijoita.

– Olemme tehneet palautussopimuksia EU-tasolla ja Suomi pyrkii tekemään niitä lisää. Ison osan Suomi on saanut tehtyä vapaaehtoiselta pohjalta, mutta se ei toimi riittävän hyvin.

Lakimuutoksia vireillä
Pääministeri Sipilä kertoi Oulussa että seksuaalirikosten tuomioiden koventaminen on eduskunnassa vireillä.

– Myös maasta karkottamista on helpotettu tämän vuoden alusta, hän kertoi.

Sipilä totesi, että hallituksella on valmistelussa sisäisen turvallisuuden kokonaisarviointi.

– Se työ kestää vielä noin kuukauden, se aloitettiin joulukuussa. Paljon on jo tehty, mutta mikä täällä Oulussa nyt osoittautui tärkeäksi, on viranomaisten välinen yhteistyö ja se, että on avoin yhteisö, jossa nämä kysymykset nousivat esille ja se on äärimmäisen tärkeää. Minulle tuli hyvin luottavainen olo että se mitä on tehty nimenomaan Oulussa, se toimii.

Somessa varottava
Sipilä kertoi kuulleensa keskustelussa Oulun päättäjien kanssa, miten kaupungissa neuvotaan nuoria käyttäytymään sosiaalisessa mediassa.

– Tämäntyyppistä koulutusta kannattaa jatkossakin tehdä vanhempien työn tueksi.

Sipilä esitti toiveen suomalaisille, jotka keskustelevat asiasta netissä.

– Nyt on tärkeää, että maltti säilyy. Lähtökohta on se, että tällaiset rikokset eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan ja tuki tulee niille, jotka ovat tällaisten rikosten uhreiksi joutuneet.

Oulun poliisi kertoi perjantaina uusista rikosepäilystä kokonaisuudesta, joka on järisyttänyt Oulua noin kuukauden ajan asian tultua julki.

Oulun poliisi tutkii neljän tänään perjantaina ilmi tulleen seksuaalirikosepäilyn lisäksi viittä muuta seksuaalirikoskokonaisuutta. Kaikkia tapauksia yhdistää se, että tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia ja uhrit alaikäisiä, enintään 15-vuotiaita. Seksuaalirikosvyyhdissä on yhteensä 16 epäiltyä.