tiistai 8. tammikuuta 2019

MTV: Levottomat skinhead-nuoret piinaavat Tuusulaa – osa rötöksistä kohdistunut maahanmuuttajiin: "Nuorten miesten oireilua"

MTV: Levottomat skinhead-nuoret piinaavat Tuusulaa – osa rötöksistä kohdistunut maahanmuuttajiin: "Nuorten miesten oireilua" 8.1.2019

Muutaman nuoren skinhead-porukka aiheuttaa pahennusta Tuusulassa. Poliisi on pyrkinyt puuttumaan nuorten käytökseen ja Tuusulan kunta on tehnyt porukkaan kuuluvista lastensuojeluilmoituksia.

Tuusulan kunta tiedotti joulun alla, että kunnan alueella on tapahtunut yhteenottoja nuorisoryhmän ja muiden nuorten välillä. Rikolliseksi kuvailtu toiminta on kunnan mukaan kohdistunut ainakin osittain maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin.

– Sekä uhreista että nuorisojoukon mukana toimintaan osallistuneista nuorista on tehty lastensuojeluilmoituksia. Asioiden selvittämistä jatketaan viranomaisteitä pitkin, tiedotteessa kerrottiin.

Pian tiedotteen julkaisun jälkeen Keski-Uusimaa-lehti kertoi, että häiriöiden taustalla on yläkouluikäisten nuorten ”uusnatsiryhmä”, joka on aiheuttanut pelkoa ainakin paikallisilla nuorisotaloilla. Lehti luetteli nuorisoporukan tunnusmerkeiksi mustavalkoharmaat maastohousut ja pilottitakit.

Lehti kertoi myös, että eri viranomaisten arvioiden mukaan jengiin kuului noin 10-40 henkeä.

"Puhutaan muutamasta henkilöstä"
Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Kimmo Hyvärinen arvioi nyt, että porukkaan kuuluu vain kourallinen nuoria.

– Puhutaan muutamasta henkilöstä. Alle viidestä ihmisestä, jotka ovat olleet jollain tavalla mukana tässä. Mikä heidän osuutensa asiaan on, riippuu nyt vähän siitä, mistä kulmasta katsotaan.

Hänen mukaansa Tuusulassa havaitun häiriökäyttäytymisen taustalla on "nuorten miesten oireilua".

– Tällaisia skinhead-ilmiöitä on esiintynyt jo vuosikymmenten ajan, ja nyt tämä on nostanut päätään Tuusulan alueella.

Hyvärisen mukaan poliisi on pyrkinyt puhuttamaan porukkaan kuuluvia nuoria.

– Olemme purkaneet tätä asiaa, jotta nuoret ymmärtäisivät, mikä on sopivaa käytöstä.

Pilottitakkiin sonnustautuminen ei ole rikos
Kovemmin ottein poliisi ei ole nuorten "uusnatsiryhmän" toimintaan puuttunut. Porukassa roikkuminen tai maastohousuihin ja pilottitakkeihin sonnustautuminen kun ei ole rikos.

– Sitä ei aina tarvitse hakea, että onko jokin asia rangaistavaa. Kun on nuorista kysymys, niin tällainen keskustelu ja tiedottaminen on tärkeää, jottei ajauduta tietämättömyyttään toimintaan, joka saattaa johtaa ongelmiin, Hyvärinen sanoo.

Tutkinnassa yksi pahoinpitely
Hyvärisen mukaan poliisi tutkii tällä hetkellä yhtä rikosta, jonka tekijöiden uskotaan kytkeytyvän porukkaan.

Kyseessä on pahoinpitely, joka tapahtui Tuusulan McDonaldsin liepeillä uudenvuodenaattona. Välikohtauksesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa video.

Kyseisen tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto kommentoi, ettei tapaukseen näyttäisi tämänhetkisen tiedon valossa liittyvän minkäänlaista ”ideologista motiivia”.

– Aika perinteiseltä pahoinpitelyrikokselta tämä näyttää. On tullut henkilöille erimielisyyttä ja asiaa on ruvettu selvittelemään.

– Osallisia tilanteessa on ollut neljä. Siinä on ollut yksi henkilö useampaa vastaan.

Luodon mukaan osalliset ovat 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella syntyneitä, noin parikymppisiä nuoria.