keskiviikko 23. tammikuuta 2019

MTV: Turkulainen: Uusi terrori-isku kohdistuisi Helsinkiin tai Turkuun – Supo ei kommentoi, mutta kertoo symbolisen arvon vaikuttavan

MTV: Turkulainen: Uusi terrori-isku kohdistuisi Helsinkiin tai Turkuun – Supo ei kommentoi, mutta kertoo symbolisen arvon vaikuttavan 23.1.2019

Suojelupoliisi ei kommentoi, mitä se pitää todennäköisimpänä terroriteon kohteena Suomessa.

Turkulainen-lehti kertoi tänään, että suojelupoliisin ylietsivän Säkylässä pitämässä luennossa kerrottiin, että terrori-isku kohdistuisi todennäköisimmin Suomessa Turkuun tai Helsinkiin.

Ylietsivä ei avannut tilaisuudessa lehden mukaan tarkemmin, miksi esimerkiksi Tampere ei ole todennäköisimpien kohteiden listalla.

Supossa ei tarkemmin kommentoitu lehden väitteitä.

– Emme voi valitettavasti vastata kysymyksiin kovinkaan tarkasti, koska tarkat tiedot alueellisista uhka-arvioista ja terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä ovat salaisia, jotta pystymme turvaamaan Suojelupoliisin operatiivista toimintaa, joka tähtää kansalaisten suojelemiseen, Supon viestintäasiantuntija Minna Passi vastasi MTV Uutisten tiedusteluun aiheesta.

Supon valvomia erityisesti Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa
Hän kuitenkin kertoo, että Suomessa on noin 370 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä.

– Heitä asuu eri puolilla Suomea ja on luonnollista, että eniten heitä asuu Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa.

Suurimman riskin muodostavat hänen mukaansa Isisin radikaali-islamistisesta propagandasta inspidoituneet ihmiset ja pienet ryhmät.

Näiden ryhmien iskuille ei länsimaissa ole hänen mukaansa nähtävissä tiettyä kaavaa.

Supo vakuuttaa: "Suomi on edelleen hyvin turvallinen maa"
Suomi on Isisin propagandassa kuvattu mahdollisena, muttei ensisijaisena iskukohteena. Supon mukaan monessa maassa iskun riski on korkeampi kuin Suomessa.

– Valitettavasti isku on kuitenkin mahdollinen Suomessakin. Terrorismin uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisella asteikolla tasolla 2 eli kohonnut. Tällä hetkellä ei ole tiedossa sellaisia tekijöitä, jotka vaatisivat uhkatason nostoa tai laskua, hän kertoo.

Supo ei ole halukas täsmentämään, missä isku tapahtuisi todennäköisemmin. Yleisellä tasolla Passi kuitenkin kertoo, että monet tekijät vaikuttavat siihen, mihin iskut kohdistuvat.

– Ilmiötasolla tarkasteltuna terrori-iskujen tai hankkeiden kohdevalintaan ja paikkaan vaikuttavat suuressa määrin yksilölliset tekijät. Iskukohdetta valitessa tekijän elinpiiriä tärkeämmiksi tekijöiksi saattavat nousta mahdollinen ulkopuolinen ohjaus tai kohteen symbolinen arvo, hän kertoo.

– Viranomaiset tekevät parhaansa iskujen estämiseksi ja terrorismin torjuntaan liittyvä viranomaisyhteistyö on kehittynyt paljon viime vuosina. Suomi on edelleen hyvin turvallinen maa.