keskiviikko 9. tammikuuta 2019

MTV: Puukotus vaasalaisen ammattiopiston käytävällä oli syyttäjän mukaan kunniaväkivaltaa

MTV: Puukotus vaasalaisen ammattiopiston käytävällä oli syyttäjän mukaan kunniaväkivaltaa 9.1.2019
Ilta-Sanomat: Järkyttävä verityö esillä oikeudessa Vaasassa – Syyte: Mies halusi puhdistaa kunniansa ja yritti murhata ex-vaimonsa
Helsingin Sanomat: Puukotus vaasalaisen ammattiopiston käytävällä oli syyttäjän mukaan kunniaväkivaltaa – mies myöntää, että teon motiivina oli ”kunnian puhdistaminen”

Viime lokakuussa entistä vaimoaan puukottanutta miestä syytetään murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan mies löi naista ensin nyrkillä kasvoihin ja sitten useita kertoja veitsellä ylävartaloon ja niskaan. Teko tapahtui keskellä päivää ammattiopisto Vamian käytävällä Vaasassa.

Murhan yritys oli syyttäjän mukaan vakaasti harkittu, ja mies pyrki naisen tappamisella "puhdistamaan kunniansa". Oikeudessa todisteena vakaasta harkinnasta ja rikoksen motiivista esitettiin miehen tekstiviestihistoriaa ja Google kääntäjä -hakuja.

Mies myönsi, että hänen tekonsa motiivina oli kunnian puhdistaminen. Hän kuitenkin kiisti, että väkivallan tarkoituksena oli tappaa nainen.

Väkivallanteko tallentui valvontakameraan. Sen perusteella mies pyrki jatkamaan lyöntejä vielä silloin, kun ulkopuoliset olivat tulleet väliin, haastehakemuksesta selviää. Poliisi arvioi tapahtuma-aikaan, että ulkopuolisten nopea väliintulo todennäköisesti pelasti naisen hengen.

Syyttäjä vaatii, että mies on tuomittava vankilaan. Asiaa käsitellään Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Rehtori: Molemmat olivat ammattikouluun valmentavassa koulutuksessa
Uhri on noin nelikymppinen ja mies noin viisikymppinen, kertoi ammattiopisto Vamian rehtori Åsa Stenbacka tapahtumapäivänä. Uhri ja epäilty ovat Stenbackan mukaan molemmat ammattikouluun valmentavassa koulutuksessa. Kyseessä on perustutkintoon valmentava linja, jossa esimerkiksi ulkomaalaiset voivat tehdä kieliopintoja ennen varsinaista perustutkintoa.

Apulaisrehtori Pia Finne kertoi, että paikalla käytävässä oli muutama ihminen puukotuksen sattuessa. Meneillään oli ruokatunti. Puukotuspaikka on lähellä ruokalaa L-siivessä, jossa on muun muassa turvallisuusalan opetustiloja.

Pahoinpiteli naista jo aiemmin, koska ei halunnut tämän poistuvan kotoa
Mies pahoinpiteli naista jo parin ollessa yhdessä, ilmenee toisesta haastehakemuksesta. Viime vuoden tammikuussa mies uhkasi syyttäjän mukaan parin kodissa tappaa naisen. Sen lisäksi mies löi naista avokämmenellä kasvoihin, kuristi ja löi häntä kengällä rintakehään, syytteessä sanotaan.

–  Naisen rimpuillessa vastaan on mies kaatanut tämän maahan siten, että naisen takaraivo on osunut lattiaan. Naisen maatessa maassa on mies kuristanut tätä uudestaan.

Mies myönsi lyöneensä naista kerran avokämmenellä ja pitäneensä tätä ranteista kiinni. Syyksi hän sanoi, ettei halunnut naisen poistuvan asunnosta.

Todistajana kuultiin muun muassa naapuria, joka oli kuullut asunnosta avunhuutoja.

___________________________

Ilta-Sanomat: Järkyttävä verityö esillä oikeudessa Vaasassa – Syyte: Mies halusi puhdistaa kunniansa ja yritti murhata ex-vaimonsa

Ex-vaimonsa murhan yrityksestä syytetty mies käveli saliin tyynenä, eikä hän peitellyt kasvojaan. Mies oli pukeutunut harmaaseen Adidas-paitaan. Miestä syytetään myös 41-vuotiaan ex-vaimonsa pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Oikeudenkäynti sai erikoisen alun, kun miehen ex-vaimo käveli saliin, kävi ex-miehensä luona, purskahti itkuun, ja poistui salista. Episodia todisti toistakymmentä opiskelijaa, jotka ovat seuraamassa istuntoa paikan päällä.

Pariskunnan ensimmäinen yhteenotto tapahtui Vaasassa viime vuoden tammikuun lopulla. Syyttäjän mukaan 49-vuotias mies uhkasi silloista vaimoaan kuolemaan johtavalla rikoksella.

Mies kiisti tämän oikeudessa. Hänen mukaansa pariskunnalla oli riitaa, mutta väkivaltaa ei miehen mukaan tapahtunut.

Seuraavana päivänä mies pahoinpiteli naisen pariskunnan yhteisessä kodissa, syyttäjä kertoi oikeudessa. Syyttäjän mukaan mies löi naista avokämmenellä kasvoihin, kuristi tätä ja löi naista kengällä rintakehään. Nainen sai mustelmia ja koki kipua. Mies myönsi pahoinpitelyn ainoastaan siltä osin, että hän olisi lyönyt naista avokämmenellä kasvoihin.

Kaikkein vakavin välikohtaus tapahtui Vaasan ammattioppilaitoksessa viime vuoden lokakuun alussa. Suuttunut mies marssi Sepänkyläntiellä sijaitsevalle Vamian Sampo-kampukselle. Hän yritti keskustella naisen kanssa koulun käytävällä, jonka jälkeen hän löi naista 30 senttimetriä pitkällä keittiöveitsellä.

- (Mies) on lyönyt asianomistajaa ensin kerran nyrkillä kasvoihin ja tämän jälkeen lyönyt ja yrittänyt lyödä häntä veitsellä ainakin seitsemän kertaa kohdistaen lyönnit ylävartaloon ja niskaan, kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahra totesi oikeudessa.

- Teko on tehty vakaasti harkiten ja sitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä, Mäki-Kahra jatkoi.

Teko keskeytyi, kun sivulliset puuttuivat tekoon. Mies yritti vielä siinäkin vaiheessa lyödä naista, syyttäjä kertoi.

Syyttäjän mukaan miehen teon taustalla oli avioero. Pariskunta oli tuomittu avioeroon vajaata kuukautta ennen veritekoa. Syyttäjä kertoi, että miehen mukaan nainen olisi pettänyt miestä ja sen myötä häpäissyt hänet.

- Rikoksen motiivina on ollut (miehen) käsitys kunniansa puhdistamisesta entisen vaimonsa tappamisen kautta, Mäki-Kahra jatkoi.

Mies myönsi syyllistyneensä ainoastaan törkeään pahoinpitelyyn. Hänen mukaansa tekoa ei tehty vakaasti harkiten.

- Päämieheni on joutunut toisten arabien silmissä naurunalaiseksi asianomistajan toisten miessuhteiden vuoksi. Itse tekoon on ryhdytty äkkipikaistuksissa asianomistajan kieltäydyttyä keskustelemasta yhteisen omaisuuden jaosta ja allekirjoittamasta asiakirjoja, mistä oli sovittu.

- Ja tästä on yritetty keskustella välitunnilla välittömästi ennen tekoa. Asianomistaja kieltäytyi mistään keskustelusta, miehen asianajaja Anni-Leena Träskbäck sanoi oikeudessa.

Hänen mukaansa mies menetti malttinsa myös naisen miesystävän provokaation takia.

Puukotus tallentui koulun valvontakameravideolle, josta teko näkyy selvästi. Nainen vietiin puukotuksen jälkeen sairaalaan hoidettavaksi.