Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten suosion nousu oli odotettavissa Oulun epäiltyjen seksuaalirikosten jälkeen – Miksi maahanmuuton ongelmista puhuminen on muille puolueille vaikeaa? 10.1.2019
Perussuomalaiset ottavat ilmatilan populistisilla puheillaan, kun muut eivät kerro näkemyksiään eivätkä ammu alas perussuomalaisten hokkuspokkus-ratkaisuja.
TUOREESSA Ylen puoluekannatusgallupissa on yksi selkeä nousija: perussuomalaiset. Puolueen suosio nousi edellisestä mittauksesta yli kaksi prosenttiyksikköä 10,2 prosenttiin, mikä tekee siitä viidenneksi suurimman puolueen.
Koko gallupin luotettavuudesta heräsi tosin saman tien epäilyksiä, koska sen mukaan Rkp:n suosio olisi sukeltanut kerralla puolitoista prosenttiyksikköä. Kyselyn tehnyt Taloustutkimus selittää tätä liian pienellä vastaajamäärällä tietyillä alueilla.
Voi olla, että tämä heijastuu myös muiden puolueiden tuloksiin.
Mutta silti: jotain tämäntapaista on perussuomalaisten suosiossa ollut odotettavissa sen jälkeen, kun Suomessa tapahtui vuoden lopulla useita kuohuttavia rikoksia, joista epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Ensin Oulussa paljastui useita alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, ja sitten jouluaattona Helsingissä murhattiin pieni lapsi.
PERUSSUOMALAISILLA on tähän yksinkertainen ratkaisu. He ovat ehdottaneet, että Suomi lopettaisi kokonaan humanitaarisen maahanmuuton. Se tarkoittaa, että Suomi ei myöntäisi enää lainkaan turvapaikkoja eli rikkoisi kaikki kansainväliset sopimukset, jotka ovat nykyisen turvapaikkapolitiikan takana.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan on sanonut, että rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat voisi eristää saareen odottamaan palautusta lähtömaihinsa.
Nämä ovat tyypillisiä populistisia puheenvuoroja: mustavalkoisia, yksinkertaisia ja niin kovasydämisiä, että enemmistö suomalaisista ei niitä kannata.
Mutta vähemmistö näyttää kannattavan. Myös enemmistö miettii, miten maahanmuutossa näkyviin ongelmiin ja lieveilmiöihin pääsisi käsiksi – mistä ne johtuvat ja mitä niille pitäisi tehdä?
Suurin osa suomalaisista tuntee maahanmuuton faktat heikosti. Työperäinen maahanmuutto, humanitaarinen maahanmuutto ja kiintiöpakolaisuus sekoittuvat keskustelussa.
Tässä on myös medialla tekemistä, mutta puolueetkin voisivat tehdä osansa esimerkiksi suhteuttaakseen keskustelua ja ampuakseen alas perussuomalaisten hokkuspokkus-ratkaisut. Maahanmuuttajista ylivoimaisesti suurin osa on tullut Suomeen työn ja perheen takia, ei turvapaikkaa hakeakseen.
PERUSSUOMALAISET ovat oikeassa siinä, että muissa puolueissa oli selvää empimistä, miten esimerkiksi Oulun tapauksiin pitäisi reagoida. Sinänsä on hyvä, että törkeitä rikoksia ei käytetä keppihevosena oman politiikan edistämiseen, mutta jonkinlainen reaktio olisi ollut tarpeen.
Poliitikkoja tuntuu pelottavan, että sanoi mitä tahansa, aina joku suuttuu.
Lisäksi tuntuu pelottavan, että puhumalla maahanmuutosta ei ainakaan kasvata omaa vaan lähinnä perussuomalaisten kannatusta.
Voihan maahanmuuton ongelmista puhua myös flirttailematta rasismin kanssa ja ilman eri ihmisryhmien, kansalaisuuksien ja uskontojen syyllistämistä.
SISÄMINISTERI Kai Mykkänen (kok) sai vasta viiveellä sanottua, että myös törkeisiin seksuaalirikoksiin tuomittujen osalta pitäisi olla mahdollista menettää kansalaisuus. Tulossa on lainmuutos, joka mahdollistaa viemään kansalaisuuden terrorismirikoksiin syyllistyneiltä.
Mykkäsen ja muiden ei-perussuomalaisten tapa puhua liikkuu jossain ylätasolla, jossa ”selvitetään” ja ”harkitaan”. Niin vastuullinen poliitikko puhuu, mutta samaa puhetapaa käytetään myös silloin, kun asialle ei haluta tehdä mitään.
Tulosten ja viimeaikaisten uutisten perusteella näyttää siltä, että on selvitetty ja on harkittu. Silti Suomen pyrkimykset kotouttaa maahanmuuttajia eivät ole ainakaan osan kohdalla onnistuneet.
Muiden puolueiden pitäisi tulla ulos äänekkäästi omilla maahanmuuttopoliittisilla näkemyksillään eikä jättää pelikenttää perussuomalaisille.