Vantaan Sanomat: Hallituksen 696 e/kk -lakimuutos voimaan: Ulkomailta Suomeen muuttavien Kela-tukia helpotetaan – Suomesta ulkomaille muuttavien turvaa leikataan 16.1.2019
Hallituksen viime syksynä valmistelema lakimuutos Suomeen saapuvien työntekijöiden Kela-tuista astuu voimaan huhtikuun alussa.
Kela kertoi keskiviikkona, että jatkossa työntekijöiltä ei enää vaadita neljän kuukauden työsuhdetta Kela-tukien saamiseksi. Myöskin työsuhteessa tehdyt viikkotuntimäärät pudotetaan laista pois.
Kela-tukien ainoa edellytyksenä on, että työntekijän palkka on vähintään 696,60 euroa kuukaudessa.
Työntekijän asema paranee myös työsuhteen päättyessä. Jatkossa työttömäksi jäänyt työntekijä saa oikeuden Kela-tukiin, jos työsuhde on jatkunut 6 kuukautta.
Palkkatiedot Kela saa tulorekisteristä, jonne työnantaja ilmoittaa palkat kuukausittain.
Lakimuutoksen valmistelusta kertoi viime elokuussa Uutissuomalainen USU.
Aikarajan poistoa hallitus on perustellut halulla parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisätä Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohteena.
Oppositiosta lakiesitystä on arvosteltu, sillä sen pelätään lisäävän halpatyövoiman tuloa Suomeen.
Lakimuutos vaikuttaa myös Suomeen tulevien opiskelijoiden asemaan.
Kelan mukaan opiskelija voi jatkossa saada oikeuden asumisperusteisiin etuuksiin ja saada esimerkiksi sairausvakuutuksen etuuksia. Edellytyksenä on, että muutto Suomeen katsotaan vakinaiseksi.
Lyhytaikaisesti, esimerkiksi yhden lukuvuoden ajaksi Suomeen tuleva ei saa oikeutta etuuksiin, Kela linjaa.
Myös oleskeluluvan saaneet ovat lain mukaan heti oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sillä ei ole merkitystä tuleeko muuttaja EU:sta vaiko EU:n ulkopuolelta.
Sosiaalitukiin kuuluvat esimerkiksi lapsilisät, sairauspäiväraha ja sairausvakuutuskorvaukset.
Samaan aikaan lakimuutos heikentää Suomesta ulkomaille töihin menevien oikeuksia.
Ulkomaille muuttaneilla on jatkossa oikeus Kelan etuuksiin vain, jos oleskelun suunniteltu kesto on alle 6 kuukautta. Tähän asti raja on ollut yksi vuosi.
Joissakin erityistapauksissa oikeus etuuksiin voi säilyä pidempään. Esimerkiksi EU-alueen ulkopuolelle lähetetty työntekijä voi säilyttää oikeuden etuuksiin enintään 5 vuotta.
Sama 5 vuoden enimmäisaika koskee myös muun muassa tutkijoita ja kehitysyhteistyöntekijöitä.
Ulkomailla päätoimisesti opiskeleva säilyttää oikeuden etuuksiin opintojensa ajan.
Ennen lainmuutosta erityisryhmiin kuuluva on voinut säilyttää oikeuden Kelan sosiaaliturvaan ulkomailla 10 vuoden ajan.
Lakiin kuuluu siirtymäaika, jolloin ennen lakimuutosta ulkomaille muuttaneiden työntekijöiden, opiskelijoiden ja perheenjäsenten sosiaaliturvaedut ovat edelleen voimassa.
– Lyhytkin ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa oikeuteen saada Kelan etuuksia. Siksi ulkomaille lähtevän etuudensaajan tulisi ilmoittaa oleskelun kestosta ja tarkoituksesta Kelaan jo etukäteen, jolloin Kela selvittää ulkomaille muuton vaikutuksen etuuksien maksuun, Kela ohjeistaa tiedotteessaan.
Ulkomailta palaava henkilö, joka ei ulkomailla ollessaan ole ollut oikeutettu Kelan sosiaaliturvaan, saa jälleen oikeuden asumisperusteisiin etuuksiin, kun hän muuttaa takaisin Suomeen vakinaisesti ja ilmoittaa paluustaan Kelaan.