Iltalehti: Ministeri Mykkänen: ”Tulemme tilanteeseen, että meillä on tuhansia ihmisiä palautusjonossa” 26.1.2019
Suomi yrittää mm. palautusrahan korotuksella vauhdittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Vapaaehtoisen paluun tuki nousi vuodenvaihteessa 2 500 eurosta 5 000 euroon.
Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan vastaanottokeskuksissa majailee tällä hetkellä vajaa 8 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. 4 100 hakijan asia on valitusprosessissa (2 900 tapausta hallinto-oikeuksissa, noin 1 200 tapausta Korkeimmassa hallinto-oikeudessa).
Migrin mukaan valtaosa edellä mainituista on irakilaisia.
Suomessa on kasvava huoli siitä, mitä tapahtuu, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrä vääjäämättä moninkertaistuu, kun vireillä olevat oikeusprosessit saavat päätöksensä.
Viitettä tulevasta antaa se, että Migrin mukaan hallinto-oikeus ratkaisi viime vuonna 6 805 turvapaikkahakemuksista tehtyä valitusta. Lähes 60 prosenttia valituksista hylättiin ja vajaa 35 prosenttia palautettiin takaisin käsittelyyn eri kumoamisperustein.
– Lähtökohta on, että tämän vuoden aikana, kun tuomioistuimet nakuttavat uusintahakemuksia lainvoimaisiksi, ja jos ja kun eduskunta säätää uusintahakemusten rajoitukset voimaan, niin tulemme tilanteeseen, että meillä on tuhansia ihmisiä palautusjonossa, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoo Iltalehdelle.
Mykkäsen mukaan tällä hetkellä maasta poistamista odottaa 500 henkeä.
– Se on nyt se poliisin työjono.
Ongelmana Irak
Irak kieltäytyy ottamasta vastaan pakkopalautettavia kansalaisiaan. Jäävätkö nämä 8 0000 irakilaista Suomeen määrittelemättömäksi ajaksi?
– Ei, vaan meidän lähtökohta on tietysti se, että heidän täytyy poistua maasta. Olemme kaksinkertaistaneet vapaaehtoisen paluun paketin vuodenvaihteessa päättämälläni asetuksella. Tavara- ja palvelupaketin määrä on nyt 5 000 euroa. Sen saa, jos ikään kuin ottaa lusikan kauniiseen käteen, ja poistuu maasta. Toivomme, että siihen tartutaan.
Paluurahaa on nostettu useaan otteeseen. Vielä muutama vuosi sitten tuki oli 1 000 euroa maksimissaan.
– Ja nythän me tehdään töitä, että on aiempaa selvempi ero sillä, että jos olet laittomasti maassa, et saa verokorttia, et pysty olemaan töissä, työnantajien valvontaa kiristetään, valvonnan sakotusta kiristetään, ja sitten vaaraa aiheuttavia henkilöitä otetaan tarvittaessa ilmoittautumisvelvollisuuden tai säilöönoton piiriin nykyistä enemmän, Mykkänen luettelee.
Mykkänen sanoo uskovansa, että ”merkittävä osa” kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista poistuu maasta vapaaehtoisesti.
– Mutta samalla on erittäin tärkeää, että järjestelmälliset palautukset, myös Irakiin, saadaan toimimaan. Sen eteen tehdään töitä.
Irak on toistuvasti kieltäytynyt ottamasta vastaan Suomesta pakkopalautettavia kansalaisiaan.
Onko Irakin kanssa käyty viime aikoina neuvotteluja asiasta?
– Keskusteluita käydään sekä ulkoministeriöiden välillä ja toki myös sisäministeriö käy Irakin sisäisen hallinnon kanssa keskusteluja, ja yksittäisiä palautuksiakin tehdään. Oleellinen kysymys on se, jonka hallitus linjasi viikko sitten, että vetoamme nyt EU:n ulkoasiainhallintoon. EU:n ja Irakin yhteistyösopimukseen on kirjattu optio vastaanottosopimuksen allekirjoittamisesta. Nyt EU:n pitäisi edellyttää sitä.
– EU rahoittaa paljon Irakin jälleenrakentamista ja haluamme tehdä sitä, mutta se on vastavuoroista. Silloin Irakin täytyy noudattaa kaikkia sääntöjä.
Irakilaisia turvapaikanhakijoita on muissa EU-maissa suhteessa huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, mikä on kuulemma johtanut siihen, että EU:sta ei löydy tarpeeksi tahtoa painostaa Irakia vastaanottosopimukseen?
– Kyllä näin voi sanoa, että se on EU-kontekstissa yksi selittävä tekijä.
Huippuvuonna 2015 Suomeen tuli noin 32 500 turvapaikanhakijaa, joista kaksi kolmasosaa oli irakilaisia.
”Suurin muutos turvallisuusympäristössä”
Minkälaisen turvallisuusuhan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat muodostavat Suomelle, kun määrät ovat näin suuria?
– Kyllä se on vakava kysymys. Jos henkilö ei ole kirjoissa eikä kansissa eikä voi normaalilla tavalla hankkia toimeentuloa eikä asua, niin silloin on isompi riski ajautua rikolliselle polulle.
– Senkin takia on minusta aivan selvää, että meidän on kontrolloitava ilman lupaa täällä olevia. Kyllä tämä on varmasti tänä vuonna se suurin muutos meidän turvallisuusympäristössä, että meillä todennäköisesti vähintään kaksinkertaistuu laittomasti maassa olevien määrä. ainakin nyt joksikin aikaa.
Lasketaanko edellä mainitut 8 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta turvapaikan laittomasti maassa oleviin?
– Ei. He ovat täällä laillisesti niin kauan, kunnes heillä on lainvoimainen maastapoistamispäätös. Heistä suurin osa valittanut päätöksestä ja odottaa nyt tuomioistuimen päätöstä tai on tehnyt.
Henkilöt, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa ja joiden prosessi on loppuun käsitelty ja kielteinen päätös sekä maasta poistamispäätös ovat lainvoimaisia ja täytäntöönpanokelpoisia, ovat ilman laillista oikeutta maassa.