lauantai 12. tammikuuta 2019

Yle: SDP:n Marin Oulun seksuaalirikoksista: Lisää poliiseja ja lainsäädäntömuutoksia

Yle: SDP:n Marin Oulun seksuaalirikoksista: Lisää poliiseja ja lainsäädäntömuutoksia 12.1.2019
MTV: SDP:n Marin vaatii nopeita toimia Oulun seksuaalirikosvyyhdin takia – "Hallituksen on herättävä"
MTV: Siniset vaatii hallitusta hätäkokoukseen lapsiin Oulussa kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä: "Vastenmielisydessään vertaansa vailla"

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin haluaa, että hallitus lisää poliisien määrää ja resursseja. Marinin mukaan hallituksen on herättävä sisäisen turvallisuuden ongelmiin ja ihmisten huoleen lasten ja nuorten turvalisuudesta. Oulun tapauksia hän pitää järkyttävinä ja vastenmielisinä.

– Oulun järkyttävät tapaukset alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista osoittavat selvän tarpeen poliisien määrän ja resurssien lisäämisestä.

Marin painottaa, että viranomaisille tulee taata riittävät resurssit, jotka määritellään tarpeen, ei taloustilanteen mukaan. Hän myös peräänkuuluttaa tarvetta lainsäädäntömuutoksille ja kriisiavun ohjaamiselle Ouluun.

– Lapsi ei kykene päättämään seksuaalisesta kanssakäymisestä ja teko on tulkittava aina törkeäksi raiskaukseksi. Rangaistuksia on tiukennettava kautta linjan, mutta aivan erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvien tekojen osalta.

________________________

MTV: SDP:n Marin vaatii nopeita toimia Oulun seksuaalirikosvyyhdin takia – "Hallituksen on herättävä"

Pääoppositiopuolue SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin vaatii hallitukselta kolmea muutosta, jotta Oulun seksuaalirikosvyyhdin kaltaisilta tapauksilta voidaan välttyä. Marin sijaistaa puheenjohtaja Antti Rinnettä tämän sairausloman ajan.

Marinin mielestä Oulun järkyttävät tapaukset osoittavat, ettei poliisilla ole vaadittavia resursseja. Lisäksi hän vaatii muutoksia lainsäädäntöön ja kriisiavun ohjaamiselle Ouluun.

– Hallituksen on herättävä tähän hälyttävään tilanteeseen, Marin sanoo SDP:n tiedotteessa.

Raiskauslainsäädännössä on Marinin mukaan selkeitä uudistamistarpeita. Tärkeimmiksi hän nimeää vähimmäisrangaistusten nostamisen, raiskauksen määrittelyn suostumuksen puutteen kautta ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten tiukentamisen.

– Lapsi ei kykene päättämään seksuaalisesta kanssakäymisestä ja teko on tulkittava aina törkeäksi raiskaukseksi.

– Minun kantani seksuaalirikoksiin on selvä. Rikoksiin syyllistyneiden on saatava kovat tuomiot, ovat tekijät ketä tahansa, Marin sanoo.

Mykkänen matkustaa Ouluun, Terho vaatii hätäkokousta
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi tapauksia tänään Ylen Ykköaamussa.

– Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen ja tätä ei voi jättää sikseen, Mykkänen sanoi.

Hän kertoi matkustavansa tänään Ouluun, jossa hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.

Hallituspuolue sinisten puheenjohtaja Sampo Terhoon vaatinut hallitukselle ylimääräistä istuntoon tapausten takia.

– Hallituksen täytyy päättää pikaisesti toimenpiteistä, joilla annetaan kaikki mahdollinen tuki turvallisuusviranomaisille ja rikosten uhreille, Terho sanoi.

_____________________________


MTV: Siniset vaatii hallitusta hätäkokoukseen lapsiin Oulussa kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä: "Vastenmielisydessään vertaansa vailla"

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaatii, että hallitus kokoontuu ylimääräiseen hätäkokoukseen Oulun rikostapausten johdosta.

- Esitämme, että hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon, jossa saamme sisäministeriltä ja turvallisuusviranomaisilta tiedonannon Oulun poikkeuksellisen kuvottavista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Hallituksen täytyy saada tarvittavat faktat ja kuulla asiantuntijoiden toimenpide-esitykset. Hallituksen täytyy päättää pikaisesti toimenpiteistä, joilla annetaan kaikki mahdollinen tuki turvallisuusviranomaisille ja rikosten uhreille, sanoo ministeri Terho.

Terho toteaa, että turvallisuus on perusoikeus ja sen ylläpitäminen julkisen vallan tärkein tehtävä.

- Tämä alaikäisiin uhreihin kohdistunut rikosvyyhti on vastenmielisyydessä vertaansa vailla. Tämä on törkeä hyökkäys suomalaisia arvojamme ja kansanturvallisuutta kohtaan, toteaa Terho.

Siniset edellyttää, että seksuaalirikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat karkotetaan maasta.

- Puheet eivät riitä, tarvitsemme tekoja. Meidän on vastattava nopeasti ja konkretialla: kovemmat rangaistukset, hallitumpi maahanmuutto, palautukset pikavauhtia ja kunnon resurssit poliisille, esittää Terho.

Hallitus on jo ennen Oulun tapausten tietoon tulemista valmistellut eduskunnan käsittelyyn esityksen, joka koventaisi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Lisäksi juuri voimaantulleen lain perusteella ulkomaalaisen voi jatkossa karkottaa aikaisempaa nopeammin, jos hän on syyllistynyt Suomessa törkeisiin rikoksiin.