maanantai 14. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Niinistö hyväksikäyttö­tapauksista: Nosti esille eduskunnalle vuonna 2016 pitämänsä puheen – ”Se herätti aika paljon kritiikkiä”

Ilta-Sanomat: Niinistö hyväksikäyttö­tapauksista: Nosti esille eduskunnalle vuonna 2016 pitämänsä puheen – ”Se herätti aika paljon kritiikkiä” 14.1.2019
Helsingin Sanomat: Presidentti Niinistö toivoo keskustelua Suomea sitovista maahan­muutto­sopimuksista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti Kiinan-matkallaan kantaa Oulun ja Helsingin raiskaus- ja hyväksikäyttö tapauksiin.

Presidentti Sauli Niinistö puhui suomalaismedialle pekingiläisessä hotellissa sen jälkeen kun hän oli tavannut Kiinan johtajan Xi Jinpingin. Presidentti vastasi muutamiin kotimaahan liittyviin kysymyksiin mutta vältti pohtimasta sitä, millaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia seurauksia hyväksikäyttötapauksilla on.

– En lähde arvioimaan poliittisia seuraamuksia nyt ollenkaan. Meillähän on tulossa eduskuntavaalit, Niinistö sanoi.

– Ongelmanasettelu ei ole suinkaan yksinkertainen. Pyrin sitä aikoinaan eduskunnalle 2016 puheessani avaamaan.

Tuolloin Niinistö sanoi istuntokauden avajaispuheessa, että "eurooppalainen arvoperusta ja järjestys" olisi turvattava hillitsemällä hallitsematonta maahanmuuttoa muun muassa rajavalvontaa tehostamalla ja nopeuttamalla käännytyksiä.

– Se herätti aika paljon kritiikkiä, mutta luulen että ne oikeudelliset asetelmat, joissa eletään, luovat omat raamistonsa, joka ei ehkä välttämättä ihan hyvin sovellu tämän hetken tilanteeseen: siihen, mitä on nähty. Eli syntyy sellaisia rajoituksia, jotka lyövät esteen sille, että voimakkaat yhteiskunnan reaktiot olisivat mahdollisia – jos niitä joku haluaisi.

Tätä Niinistö tarkensi näin:

– Tarkoitan kansainvälisten sopimusten sääntelyä ja sitä tulkintaa, joka vuosikymmenten mittaan niistä on muodostunut. Niiden vuosikymmenten aikana ei kuitenkaan ole nähty vastaavia ilmiöitä kuin nyt.

Suomalaiselle lainsäädännölle asettuu Niinistön mukaan rajoja kansainvälisten sopimusten reunaehdoista.

– Ja kuinka paljon sitten liikkumatilaa on, siitä oikeastaan toivoinkin käytävän keskustelua silloin 2016. Se jäi vähän yksipuoliseksi se keskustelu, presidentti sanoi.

– Kansainvälisten sopimusten muuttaminen ei taida olla niitä helpoimpia tehtäviä. Se, mitä yritin esittää silloin 2016 ja nyt uudelleen uudenvuodenpuheessani liittyy Euroopan unionin mahdollisuuksiin kontrolloida rajoille tulevien määrää. Toisaalta tietysti vastapainona olisi, että noudettaisiin suoraan pakolaisleireiltä henkilöitä, joiden on jo todettu pakolaisjärjestön toimesta täyttävän pakolaisstatuksen. Aika monta välivaihetta ja tulkinnallista tilannetta voitaisiin välttää.

– Toistan sen mitä totesin uudenvuodenpuheessani: Monet pitävät Euroopan unionin ja Turkin sopimusta ihmisoikeussopimusten vastaisena. Monet juristit tosin ovat sitä mieltä, että se ei ole. Sekin on riidanalainen.

__________________

Helsingin Sanomat: Presidentti Niinistö toivoo keskustelua Suomea sitovista maahan­muutto­sopimuksista

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö toivoo keskustelua Suomea maahanmuutossa sitovista kansainvälisistä sopimuksista.

Toimittajien kysymyksiin vastannut Niinistö palasi vuonna 2016 valtiopäivien avajaisissa pitämäänsä puheeseen. Tuolloisessa puheessaan Niinistö kysyi, miten Suomen kansainväliset velvoitteet sovitetaan yhteen nopeasti lisääntyneiden turvapaikkahakemusten kanssa.

”Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia”, Niinistö sanoi tuolloin.

Puheen jälkeen presidentin katsottiin kiistäneen kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja, ja lausuntoja arvosteltiin äänekkäästi.

”Kuinka paljon liikkumatilaa on, siitä oikeastaan toivoinkin käytävän keskustelua jo silloin 2016, mutta se jäi vähän yksipuoliseksi se keskustelu”, Niinistö sanoi nyt Pekingissä.

NIINISTÖ asetteli sanansa sopimuksista yhä tarkkaan. Hän totesi, että kansainväliset sopimukset rajoittavat politiikan vaihtoehtoja huomattavasti.

Sopimukset ”lyövät esteen sille, että voimakkaat yhteiskunnan reaktiot olisivat mahdollisia, jos niitä joku haluaisi”, Niinistö totesi.

Niinistö esitti uudenvuodenpuheensa tapaan mallia, jossa Euroopan Unioni kontrolloisi tiukemmin rajoille tulevien ihmisten määrää.

”Vastapainona olisi, että noudettaisiin suoraan pakolaisleireiltä henkilöitä, jotka jo on YK:n pakolaisjärjestön toimesta jo todettu täyttävän pakolaisstatuksen”, Niinistö sanoi.

PRESIDENTTI muistutti, että asetelma on joka tapauksessa vaikea. EU:n ja Turkin ihmisten liikettä Turkista unionin alueelle rajoittava sopimuskaan ei ole selvä asia.

”Toistan sen, mitä totesin uudenvuoden puheessani: monet pitävät EU:n ja Turkin sopimustakin ihmisoikeussopimusten vastaisena. Monet juristit ovat sitä mieltä, että se ei ole. Sekin on riidanalainen.”