perjantai 25. tammikuuta 2019

HS: Mies vihjaili toimittajalle raiskauksen uhasta –  hovissa tuomio laittomasta uhkauksesta

Helsingin Sanomat: Mies vihjaili toimittajalle raiskauksen uhasta –  hovissa tuomio laittomasta uhkauksesta 25.1.2019

HELSINGIN hovioikeus tuomitsi perjantaina 42-vuotiaan miehen toimittajaan kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Raiskauksella uhkailu tapahtui tuomion mukaan sen jälkeen, kun toimittaja oli kirjoittanut vuoden 2015 marraskuussa Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuneesta raiskauksesta.

Jutussa toimittaja kysyi poliisilta, miksi poliisi oli kertonut tiedotteessa epäiltyjen ulkomaalaistaustasta.

Puhelutallenteiden perusteella tuomittu sanoi toistuvasti, että toimittaja saattaa joutua raiskauksen tai seksuaalirikoksen uhriksi. Soittaja sanoi myös, että ei uhkaile mutta muistuttaa, että turvallisuustilanne on heikentynyt ja toimittajan kannattaa olla ulkona tarkkana.

Soittaja sanoi myös muuttaneensa koiran ulkoiluttamisreittejä ja alkavansa tarkkailla ihmisiä reittinsä varrella. Puhelussa hän mainitsi syyksi tälle, että halusi toimittajasta juttuseuraa.

Mies tuomittiin maksamaan 30 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 240 euroa. Lisäksi hänen tulee korvata naiselle kärsimyksestä 800 euroa.

HOVI piti voimassa toisen miehen tuomion kunnianloukkauksesta. Tuomio aiheutui tekstiviestistä, jonka mies lähetti saman lehtijutun jälkeen.

Mies oli toimittajalle lähettämässään viestissään kirjoittanut, että ”toivon hartaasti, että seuraava kulttuuri rikastus osuu kohdallesi henkilökohtaisesti. Törkeä ämmä olet”. Hovioikeuden mukaan ”ämmä” on vanha suomen kielen sana, jota voidaan nykykielessä pitää halventavana ilmaisuna.