Helsingin Sanomat: Sisäministeri Kai Mykkänen lupaa pian lisää toimia ulkomaalaistaustaisen rikollisuuden torjumiseen – Valmisteilla noin kymmenen kohdan ohjelma 12.1.2019
Yle: Sisäministeri Oulun seksuaalirikosepäilyistä: Tällaisten rikosten pitäisi olla kansalaisuuden menettämisen peruste
MTV: Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – asiaa ei voi jättää sikseen
Ilta-Sanomat: Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – ilmiön koko syvyys on vielä pimennossa
SISÄMINISTERI Kai Mykkäsen (kok) mielestä perjantaina ilmitulleet uudet seksuaalirikosepäilyt Oulussa kertovat, että toimia ulkomaalaistaustaista rikollisuutta vastaan pitää lisätä ja nopeuttaa.
Mykkänen sanoo HS:lle, että sisäministeriössä valmistellaan noin kymmenen kohdan lisätoimien ohjelmaa, joka tuodaan talven aikana hallituksen käsiteleväksi.
PERJANTAINA TULI ilmi, että poliisi tutkii Oulussa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joiden uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä. Epäiltyjen rikosten nimikkeet ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot on tehty kesän 2018 aikana.
”Tämä on kauhea tragedia ja raukkamainen ilmiö, kun se vielä kaiken lisäksi kohdistuu alle 15-vuotiaisiin tyttöihin ja vieläpä samassa kaupungissa. Toivon voimia Ouluun. Tämä aiheuttaa aivan kohtuuttomasti pelkoa myös täysin syyttömille ihmisille, jotka joutuvat pelkäämään, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Mykkänen sanoo.
”Keskustelin tänään pääministerin kanssa, ja hän vahvisti hallituksen tuen, kun sisäministeriössä valmistellaan lisätoimia ulkomaalaistaustaista rikollisuutta vastaan. Aiomme kääntää monia kiviä, joita ei ole tähän mennessä käännetty.”
Ylen Ykkösaamussa Mykkänen sanoi vierailevansa lauantaina Oulussa. ”Keskustelen Oulun kaupunginjohtajan kanssa ja saan tilannekuvan”, Mykkänen sanoi.
Hänen mukaansa Oulusta pitää oppia ja katsoa, ettei seksuaaliset rikokset pääse leviämään.
Hän sanoi, että sisäministeriön suurin yksittäinen tehtävä on seuraavan kymmenen vuoden aikana huolehtia siitä, miten Suomessa vältetään Ruotsissa yleiset lähiömellakat.
MYKKÄNEN EI SUOSTU vielä avaamaan, mitä listalla on.
”Siellä on monenlaista. Helpommasta päästä ovat selkeät valistuskampanjat, mutta on myös säilöönoton kriteerien uudistamista, kansalaisuuden myöntämiseen liittyviä kriteerejä ja ylipäätään maahantulojärjestelmän toimintaan liittyviä asioita”, Mykkänen sanoo. Osan voi toteuttaa virkamiestyönä, mutta osa tarvitsee lakimuutoksia, joita nykyinen eduskunta ei enää ehdi säätää.
”Palaamme näihin sitten, kun tiedämme tarkemmin, mitä voimme tehdä. Helppo on puhua kovia, mutta mitä nyt tarvitaan, ei ole kovat puheet, vaan sellaiset teot, joita voidaan myös laittaa toimeen.”
MYKKÄNEN SANOO, että seksuaalinen väkivalta ei yksinkertaisesti sovi Suomeen. ”Tämä syö myös pohjaa hyväksynnältä, kun yritämme auttaa aidosti turvaa hakevia huonossa asemassa olevia. Meidän täytyy löytää tapa, jolla turvapaikkatoiminta käännetään enemmän perheisiin, lapsiin ja naisiin kohdistuvaksi, jotta emme tee samoja virheitä kuin monessa muussa maassa on tehty.”
MYKKÄNEN TOISTAA Helsingin Sanomissa joulukuussa esittämänsä ajatuksen, että hän voisi jopa harkita kansalaisuuden menettämistä tapauksissa, joissa kaksoiskansalainen syyllistyisi törkeään lapsenraiskaukseen.
Samassa haastattelussa hän pohti sitä, miten suomalaista arvopohjaa voisi testata. Mykkäsen mielestä tärkeintä olisi sitouttaa kahteen arvoon, ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen sekä ihmisten tasa-arvoon.
”Meidän pitää lähettää hyvin suorasanainen viesti, että jos Suomessa syyllistyy törkeisiin seksuaalirikoksiin, niin rankaisu on kova eikä Suomessa voi jatkaa enää eloa”, Mykkänen sanoo.
”Toisaalta on ihan selvää, että suurin osa tänne muualta muuttaneista ja suurin osa turvapaikkaa hakeneista elävät täysin kunnollisesti, mutta tämänkin [Oulun epäilykset] takia heihin kohdistuu helposti ansiotonta epäluuloa ja kohtuuttomia syytöksiä sekä pahimmillaan heihin käydään käsiksi.”
Ylelle Mykkänen sanoi, ettei oman käden oikeus ole ratkaisu vaan vain pahentaa tilannetta. ”Jos ajamme tilanteen siihen, että vaikkapa kymmenenvuotiaat alkavat pelätä ihonvärinsä takia, he alkavat ajatella olevansa ulkopuoleisia. Oman käden oikeus on kuin omaan jalkaan ampumista.”
Puoluejohtajat vaativat tehokkaampia keinoja seksuaalirikosten ehkäisyyn
PUOLUEJOHTAJAT kuvailivat perjantaina Oulun tapahtumia järkyttäviksi ja vastenmielisiksi ja vaativat tehokkaampia keinoja seksuaalirikosten ehkäisyyn.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) julkaisi valtioneuvoston verkkosivuilla lausunnon, jossa hän kertoi, että jo aiemmat tapaukset herättivät hänessä ”inhon tunteen”. Hän myös kertoi ymmärtävänsä kansalaisten huolen ja järkytyksen.
Lausunnossaan Sipilä painotti, että kaikkien Suomeen saapuvien on noudatettava lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta. Hän myös peräänkuulutti oikeusvaltion periaatteita ja sitä, ettei rikollisia suojella.
KOKOOMUKSEN PUHEENJOHTAJA, valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjoitti Twitterissä, että Oulun epäillyt seksuaalirikokset ovat yksiselitteisen tuomittavia.
Orpo totesi, että kokoomus esittää lakien tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä.
VASEMMISTOLIITON PUHEENJOHTAJA Li Andersson esitti Twitterissä osanottonsa uhreille ja omaisille. Hänen mukaan vihanlietsonta ei ratkaise mitään.
”Nyt pitää panostaa keinoihin, joilla viranomaiset tehokkaammin voi puuttua ja ehkäistä seksuaalirikoksia sekä nuorten suojaamiseen verkossa.”
SDP:N VARAPUHEENJOHTAJA Sanna Marin kommentoi tapahtumia niin ikään Twitterissä.
”Oulun rikokset ovat järkyttäviä ja vastenmielisiä. Ajatukset ovat uhrien ja heidän perheidensä luona”, Marin kirjoitti.
Hänen mukaansa kaikki voitava on tehtävä lasten ja nuorten suojelemiseksi.
VIHREIDEN PUHEENJOHTAJA Pekka Haavisto oli Twitterissä samoilla linjoilla muiden puoluejohtajien kanssa. Hänen mukaansa poliisin ja oikeuden on toimittava tehokkaasti syyllisten kiinni saamiseksi ja tuomitsemiseksi.
PERUSSUOMALAISTEN Jussi Halla-aho arvosteli Twitterissä Juha Sipilän aiempia lausuntoja viitaten ilmeisesti pääministerin uudenvuodentervehdykseen. Tuolloin Sipilä muun muassa totesi, että vihapuheen viljeleminen ja omankädenoikeuden käyttö ovat rikoksia.
_______________________________
Yle: Sisäministeri Oulun seksuaalirikosepäilyistä: Tällaisten rikosten pitäisi olla kansalaisuuden menettämisen peruste
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa Oulun epäiltyjä seksuaalirikoksia. Mykkäsen mukaan epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.
– Kyllä minä lähden siitä, että on kansallinen uhka, jos aivan perusarvojamme, yksilön koskemattomuutta, törkeällä tavalla loukkaa, Mykkänen sanoo.
Kaksoiskansalaisisilta pitäisi Mykkäsen mukaan voida törkeissä seksuaalirikosten tapauksissa poistaa kansalaisuus.
– Ei voi olla niin, että jos Suomesta hakee turvaa, aiheuttaa sen jälkeen itse turvattomuutta, Mykkänen sanoo.
– Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen, eikä asiaa voi jättää sikseen.
Kansalaisuuslain muuttaminen on perustuslaillisesta näkökulmasta Mykkäsen mukaan tietenkin haaste.
Ministeriö selvittää, voidaanko kansalaisuutta hakevien arvoja testata
Sisäministeriössä on käynnistettu joulukuun puolivälissä lisätoimien selvitys. Mykkäsen mukaan nyt selvitetään esimerkiksi sitä, voidaanko kansalaisuuslain muutoksella nostaa rimaa, jolla Suomen kansalaisuuden saa. Kysymys on esimerkiksi Suomen kansalaisuutta hakevien henkilöiden arvojen ja asenteiden testaamisesta ja niihin sitoutumisesta.
– Ei tässä Maamme-laulun sanoja haeta, vaan sitä, että fyysinen koskemattomuus, sukupuolten seksuaalinen tasa-arvo, puuttumattomuus, näihin pitää sitoutua.
Perjantaina Oulussa tuli ilmi neljä uutta seksuaalirikosepäilyä, joiden uhrit ovat alle viisitoistavuotiaita tyttöjä ja joiden tekijöiksi epäillään neljää ulkomaalaistaustaista miestä. Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana. Poliisi tutkii lisäksi jo aiemmin Oulussa tapahtuneita alaikäisiin tyttöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joista epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.
Mykkäsen mukaan perjantaina uutisoiduista rikoksista epäillyt näyttävät olevan kotoisin tyypillisistä turvapaikanhakijoiden lähtömaista, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Mykkänen mainitsee Afganistanin, Irakin ja Somalian. Mykkäsen mukaan tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus Oulun tapaisissa rikoksissa.
Osa epäillyistä on saanut myönteisen päätöksen Suomen kansalaisuudesta, osa hakee turvapaikkaa ja osalla on oleskelulupa.
Sisäministeri Kai Mykkänen on tänä aamuna keskustellut Oulun rikosepäilyistä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa. Mykkänen lähtee tänään Ouluun ja keskustelee paikallisten viranomaisten kanssa tilanteesta.
– Tällainen ei saa päästä leviämään ja Suomessa ei voi olla, jos ei tätä ymmärrä, Kai Mykkänen sanoo.
_______________________________________
MTV: Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – asiaa ei voi jättää sikseen
Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Oulun epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.
Poliisi kertoi eilen, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisi sanoi ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista.
Oulussa on hiljattain tullut julki useita muitakin rikosepäilyjä, joissa ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tutkintavankeuteen on määrätty tähän mennessä kymmenen epäiltyä.
– Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen ja tätä ei voi jättää sikseen, Mykkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa.
Mykkänen on keskustellut tapauksista tänään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja aikoo matkustaa tänään Ouluun, missä hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.
Mykkänen aikoo Oulussa keskustella muun muassa siitä, miksi epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia on noussut runsaasti esiin juuri Oulussa.
– Tämä pitää saada hallintaan, ja tästä pitää ottaa oppia muissa kaupungeissa ja koko Suomen viranomaiskentällä.
"Tietyillä mailla yliedustus"
Mykkänen haluaa lähiviikkoina keskustella muun muassa opettajien, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset voitaisiin huomata nopeammin.
– Tässä on myös traagista se, että useat hyväksikäyttövyyhdit ovat jatkuneet kuukausia, jopa puoli vuotta, ennen kuin poliisi on saanut tiedon.
Mykkäsen mukaan on kestämätöntä, että tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus hyväksikäyttörikostilastoissa.
– Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta, Mykkänen sanoi ja viittasi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.
– Meidän täytyy pystyä estämään se, että tällainen ilmiö yleistyy.
Samalla Mykkänen muistutti, että selvä enemmistö Suomessa olevista ulkomaalaistaustaisista käyttäytyy joka päivä täysin moitteettomasti. Hän varoitti tuomitsemasta ihmisiä ihonvärin perusteella.
– Vaikka samannäköinen olisi syyllistynyt näihin rikoksiin, se ei tarkoita toinen henkilö olisi vastuussa toisen henkilön tekemisistä, Mykkänen painotti.
_________________________________
Ilta-Sanomat: Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt tapaukset raukkamaisia – ilmiön koko syvyys on vielä pimennossa
Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan on pohdittava, voidaanko kansalaisuuslain muutoksilla nostaa rimaa, jolla kansalaisuuden saa. Myös oleskeluluvan purkua ja karkotuksen nopeuttamista mietittävä.
Oulun poliisi kertoi perjantaina, että se on käynnistänyt esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin. Teot ovat tapahtuneet viime kesänä.
– Kyse on raukkamaisesta hyväksikäytöstä. Nuoret miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä. Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Mykkänen korosti, että Suomessa pitää sitoutua suomalaisiin arvoihin.
– Kulttuurit eivät ole oikeutus rikollisiin tekoihin, hän sanoi.
Mykkänen kertoi, että hän matkustaa Ouluun tapaamaan viranomaisia lauantaina uusien epäilyjen vuoksi.
Onko ilmiö laajempi?
Mykkäseltä kysyttiin, voiko ilmiö olla laajempi.
– On selvää, että tämä kertoo ilmiöstä, josta kaikki ei ole vielä pinnalla. Useat vyyhdit ovat jatkuneet jo kuukausia, hän sanoi.
Epäiltyjen neljän uuden tapauksen rikosnimikkeet ovat tällä hetkellä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana. Poliisi on ottanut kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä todennäköisin syin epäiltyinä tekoihin.
Mykkäsen mukaan tärkeää on, miten tuetaan vanhempia ja miten voidaan auttaa opettajia, jotta asiat tulisivat aiemmin tietoon.
Hän kertoi lähiöpoliisihankkeesta, johon palkataan kymmeniä uusia poliiseja.
– Tämä pitää saada hallintaan ja tästä pitää oppia.
Mykkäseltä kysyttiin, mistä maista epäillyt ovat.
– Epäillyt näyttävät olevan tyypillisistä turvapaikanhakumaista, hän sanoi.
Hänen mukaansa epäillyt ovat eri statuksella. Osa on Suomen kansalaisia, osa on esimerkiksi turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Pohjois-Afrikan mailla on hänen mukaansa yliedustus. Hän mainitsi maista ainakin Afganistanin ja Somalian.
Hänen mukaansa tiettyjen ulkomaalaisryhmien nuorten miesten rikoksiin pitää puuttua nykyistä voimakkaammin.
Mykkänen sanoi, että Euroopan maiden järjestelmä epäonnistui, kun Eurooppaan tuli yhtäkkiä hallitsematon määrä ihmisiä. Tämä yllätti hänen mukaansa Pohjoismaat ja Suomen.
Kaksoiskansalaisuuden menettämistä harkittava
Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan lainsäädännöllisiä muutoksia.
– Voidaanko kansalaisuuslain muutoksilla nostaa rimaa, jolla kansalaisuuden saa. Samoin kaksoiskansalaisuuden saaneilta voitaisiin myös poistaa Suomen kansalaisuus, jos rikkoo perusarvoja törkeällä tavalla, kuten rikkomalla henkilökotaista koskemattomuutta, Mykkänen sanoi.
Myös kansallisia keinoja, kuten oleskeluluvan purkua ja karkotuksen nopeuttamista pitää hänen mukaansa pohtia.
Tämä tarkoittaisi kansallisen liikkumavaran lisäämistä eli erovaisuutta Euroopan unionin yhteisestä linjasta.
Hän korosti, ettei yksittäisiä ulkomaalaisia pitäisi syyllistää ihon värin takia.
– Oman käden oikeus ei ole ratkaisu tähän tilanteeseen, hän sanoi.
Mykkäsen mukaan Ruotsin virheistä pitää oppia. Viranomaisten puuttumista vahvistetaan.
– Lähiöpoliisitoimintaa ja viranomaisten yhteistyötä tehostetaan.
Hyviä kokemuksia on hänen mukaansa muun muassa Turun Varissuolta.
Tapasi pääministerin perjantaina
Mykkänen piti jo perjantaina palaverin asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa. He kävivät läpi lisätoimia, jotta kyseiset ilmiöt eivät yleistyisi.
Viisi erillistä tapausta Oulussa jo aiemmin
Oulun seksuaalirikosvyyhtiin kuului aiemmin viisi erillistä tapausta. Laajimmassa tapauksessa epäiltyjä on kahdeksan, heistä seitsemän on vangittu. Neljässä muussa tapauksessa tekijöitä on ollut yksi. Kaikki uhrit ovat alaikäisiä suomalaistyttöjä ja epäillyt tekijät täysi-ikäisiä maahanmuuttajataustaisia miehiä.
Mykkänen sanoi jo perjantaina olevansa järkyttynyt Oulussa paljastuneista uusista seksuaalirikosepäilyistä. Ulkomaalaistaustaisten epäillään käyttäneen hyväkseen alaikäisiä tyttöjä.