perjantai 18. tammikuuta 2019

MTV: Hallitus kuulee poliisijohdon tilannepäivityksen seksuaalirikosepäilyistä – luvassa voi olla lisärahaa esimerkiksi nettipoliiseille

MTV: Hallitus kuulee poliisijohdon tilannepäivityksen seksuaalirikosepäilyistä – luvassa voi olla lisärahaa esimerkiksi nettipoliiseille 18.1.2019
MTV: "Nähdäänkö meidät kaikki nyt rikollisina?" Vastaanottokeskusten yllä leijailee hämmennys ja musta pilvi, jonka hälvenemistä ei näy horisontissa
Helsingin Sanomat: Yrjö Rautio: Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset
Helsingin Sanomat: Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

Hallitus keskustelee tänään siitä, miten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi suunniteltujen toimien kanssa edetään. Se käy vielä kerran läpi sisäministeriön valmisteleman kymmenen kohdan listan ja kuulee myös poliisijohdon tilannepäivityksen seksuaalirikosepäilyistä ja jatkotoimista.

Kokouksen taustalla ovat Oulun ja Helsingin rikosepäilyt, joissa ulkomaalaisia miehiä epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Tarkastelussa ovat esimerkiksi kansalaisuuden myöntämiseen liittyvät kriteerit ja nykyisen maahantulojärjestelmän toiminta kokonaisuudessaan. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi viime viikolla, että toimien perustuslaillisuus varmistetaan ennen päätöksiä.

– Puhutaan hyvin monenlaisista toimista. Pehmeimmässä päässä valistuksesta ja tiedotuksesta. Puhutaan myös säilöönotoista, kansalaisuuden myöntämisen ehdoista ja karkotuksista, Mykkänen sanoi viime perjantaina STT:lle.

Tiistaina sisäministeri kertoi, että hallitus osoittaa lisää rahaa muun muassa poliisin, sosiaalityön, terveydenhuollon ja koulujen toimiin. Rahaa olisivat saamassa muun muassa verkossa tapahtuvaan houkutteluun puuttuvat nettipoliisit.

Vielä ei ole tiedossa, päätetäänkö summista ja mahdollisesta lisätalousarviosta tänään. Se, mihin ja millä euromäärillä panostuksia tarkkaan ottaen tehdään, on valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) käsissä. Orpon esikunnasta kerrottiin, että lisätalousarvio on mahdollinen, mutta siitä ja summista päätetään vasta, kun sisällöt ja tarve ovat tiedossa.

Kansalaisuuden menettämisen perusteet sovittu EU:ssa
Mykkänen kertasi blogissaan viikonloppuna, että tammikuun alussa tuli jo voimaan laki, jolla rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutettiin.

–  Viime vuoden lopulla hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksiä, joilla rikoslakiin lisätään uusi törkeää lapsenraiskausta koskeva säännös, korotetaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta, puututaan turvapaikan uusintahakemuksien väärinkäytöksiin sekä mahdollistetaan Suomen kansalaisuuden menettäminen esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta, hän listasi.

Eduskuntaryhmät sopivat tiistaina yhdessä, että näistä ainakin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristävä laki ja kansalaisuuslaki menevät vielä tällä vaalikaudella läpi.

Ryhmät haluavat hallituksen myös selvittävän, voitaisiinko kansalaisuuden menettämisperusteisiin lisätä myös törkeät seksuaali- ja väkivaltarikokset.

Eduskunta käsitteli hallituksen esitystä 12. joulukuuta. Silloin Mykkänen sanoi, että kansalaisuuden menettäminen on erittäin korkean kynnyksen takana. Sopimus on hänen mukaansa tehty Euroopan neuvostossa.

Ministeri kuitenkin kannusti perustuslakivaliokuntaa tarkastelemaan mietinnön yhteydessä, löytyisikö joku tie, jolla törkeän lapsiraiskauksen voisi lisätä perusteisiin.

– Perustuslakivaliokunta viime kädessä määrittää Suomen kansainvälisten velvoitteiden ja tämän lain liikkumavaran välisen suhteen, ja tässä on mielestäni monella tapaa tärkeä ennakkotapaus tähän liittyen, Mykkänen sanoi tuolloin.